Sari direct la conținut

Aplicarea legii de stocare a datelor convorbirilor telefonice si pe internet, suspendata pana la sfarsitul lui 2009

HotNews.ro

Guvernul a adoptat miercuri un Memorandum de amanare a aplicarii prevederilor legii de stocare a datelor convorbirilor telefonice si pe internet din Romania, pana la sfarsitul lui decembrie 2009, si de promovare in acest interval, a unei ordonante de urgenta, a anuntat Ministerul Comunicatiilor.

Printre motive se numara ingreunarea si chiar blocarea in unele cazuri a activitatii de urmarire penala, problema ariei infractiunilor pentru care pot fi cerute date, dar si lipsa de pregatire a operatorilor pentru a respecta confidentialitatea datelor.

Observatiile care au stat la baza suspendarii legii:

  • prin intrarea in vigoare a acestei legi activitatea de urmarire penala este mult ingreunata si in unele cazuri chiar blocata;
  • este contestata aria infractiunilor pentru care pot fi cerute date retinute de catre furnizorii de servicii de comunicatii;
  • la momentul actual, nu toti furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice pot asigura intr-un mod unitar gestionarea procesului de retinere si prelucrare a datelor;
  • nu toti operatorii sunt pregatiti conform prevederilor legale pentru a respecta confidentialitatea datelor solicitate, respectiv accesate.

Pana la sfarsitul perioadei de suspendare (31 decembrie 2009), va fi aplicat un plan operational care prevede printre altele, “masuri proxime necesare pentru evitarea blocajelor instituţionale ce ar putea rezulta din aplicarea prevederilor Legii nr.298/2008 în actuala formă”, ori “stabilirea unor norme tehnice minimale prin care să se asigure implementarea unitară, din punct de vedere tehnic”.

Legea 298/2008 a intrat in vigoare pe 20 ianuarie 2009. Potrivit acesteia, toti operatorii de telefonie si internet din Romania sunt obligati sa stocheze, timp de sase luni date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mail-urile expediate, care pot fi accesate de MIRA, Ministerul Public, SRI si SIE.

Legea nu vizeaza continutul comunicarilor, iar solicitarea transmiterii datelor se poate face numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

Potrivit legii in forma actuala, autoritatea competenta sa supravegheze aplicarea prevederilor legale este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P).

Datele sunt stocate in format electronic prin intermediul unei baze de date, creata si administrata din fonduri proprii de catre operatorii de telecomunicatii fixe si mobile, precum si de furnizorii de servicii de internet. Cheltuielile aferente infiintarii si administrarii bazei de date vor fi deductibile fiscal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro