Sari direct la conținut

Aplicatia After School sau cum milioane de adolescenti americani comunica fara stirea parintilor

HotNews.ro
After school, Foto: captura foto
After school, Foto: captura foto

​Viata de zi cu zi este tot mai usoara datorita tehnologiei. Aplicatiile mobile sunt diverse si ofera utilizatorilor de la noi metode de a comunica, de a fi artisti macar pentru prietenii lor vituali, pana la idei de a-si ucide timpul liber. Insa, in Statele Unite, milioane de liceeni folosesc o aplicatie mobila, numita After School, pentru a comunica intre ei, fara ca parintii sa stie ce fac copiii lor.

Potrivit Washington Post, milioane de adolescenti americani folosesc aplicatia After School pentru a impartasi cele mai adanci temeri sau iubiri secrete colegilor de liceu, insa aplicatia este utilizata si pentru transmiterea vulgaritatilor de tot felul si chiar a amenintarilor. Secretul aplicatiei: adolescentii, care nu se remarca de obicei prin curajul de a spune direct ce au pe suflet, isi pot pastra anonimitatea.

Aplicatia este populara in peste 22.000 de licee americane, tocmai pentru ca este proiectata in asa fel incat doar adolescentii o pot accesa. Liceenii au folosit aplicatia chiar sub nasul cadrelor didactice, care trebuiau sa-i supravegheze, si a parintilor, fara ca acestia din urma sa stie.

Desi After School a fost creata pentru a oferi adolescentilor americani un asa-numit spatiu sigur in care sa discute, aplicatia a devenit in scurt timp un mijloc de intimidarea a colegilor si de comunicare a vulgaritatilor de tot felul.

After School permite utilizatorilor sa posteze imagini si mesaje pe forumuri asociate cu liceul lor, insa liceenii isi pot pastra mult ravnita anonimitate.

La inceput oamenii isi spuneau tot felul de chestii dragute si se complimentau reciproc, insa deodata a inceput sa curga un val de amenintari si intimidari”, a sustinut o adolescenta, care a fost chiar ea victima acestei aplicatii. Un alt utilizator i-a postat, in mod anonim, numarul de telefon si o poza cu o fata imbracata doar in costum de baie.

Aplicatia After School este proiectata astfel incat noii utilizatori trebuie sa demonstreze ca merg la un anumit liceu prin intermediul profilului de Facebook. Chiar daca parintii mint pe Facebook pentru a putea intra in aplicatie, After School foloseste un algoritm special pentru a-i bloca pe cei care pretind ca sunt liceeni.

Creatorii aplicatiei au refuzat sa precizezepentru Washington Post cati adolescenti folosesc aplicatia in Statele Unite, insa ar fi vorba de doua pana la zece milioane de persoane.

Unul dintre creatorii aplicatiei a sustinut ca: ”After School ofera adolescentilor oportunitatea de a se exprima deschis fara a se teme de consecinte […] reprezinta o noua modalitate de a pune intrebari dificile in mod anonim. Exista o nevoie reala de a comunica intr-un loc in care nu esti judecat pentru ceea ce spui”.

Desi cele mai multe mesaje care sunt postate pe forumuri sunt inofensive, la doar o luna de la aparitia aplicatiei, un adolescent a amenintat ca isi va aduce arma la scoala pentru a exersa pe colegii sai. Liceanul a fost condamnat la trei luni de inchisoare pentru ca a facut o amenintare terorista.

Anul trecut, aplicatia After School a fost inlaturata din magazinul de aplicatii mobile al Apple, dupa ce mii de adolescenti au semnat o petitie. Insa, aplicatia a reaparut in luna aprilie, cu noi masuri de securitate prin care mesajele sunt verificate automat pentru orice continut violent sau vulgar, iar autoritatile sunt contactate automat daca tinerii posteaza amenintari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro