Sari direct la conținut

Apple spune că cererea Comisiei Europene în cazul celor 13 miliarde euro din Irlanda ”sfidează realitatea și logica”

HotNews.ro
Apple spune că cererea Comisiei Europene în cazul celor 13 miliarde euro din Irlanda ”sfidează realitatea și logica”

Apple a denunțat marți, în fața justiției europene, decizia CE care îi cerea să ramburseze Irlandei 13 miliarde euro considerate ca fiind avantaje fiscale ilegale. Apple spune că plătește impozite și că este cel mai mare contribuabil global. În aceste condiții, Apple spune că cererea ”sfidează realitatea și logica” și spune că decizia Comisiei trebuie anulată. Apple a început bătălia în instanță pentru a schimba hotărârea.

Comisia Europeană a cerut în august 2016 gigantului IT Apple să returneze Irlandei o sumă record de peste 13 miliarde de euro.

„Comisia Europeană a concluzionat că Irlanda a acordat Apple avantaje fiscale nejustificate în valoare de 13 miliarde de euro (…) Irlanda trebuie acum să recupereze impozitele neplătite de Apple pe teritoriul său între 2003 și 2014, respectiv 13 miliarde de euro, plus dobânzi”, afirma executivul european. Irlanda a făcut apel împotriva deciziei UE.

Comisarul European pentru Concurență, Margrethe Vestager, spunea că este ilegal ca statele UE să ofere avantaje fiscale anumitor companii. Ancheta CE a ajuns la concluzia că Irlanda a oferit Apple beneficii ilegale, plătind cu mult mai puține taxe decât ar fi fost normal. Acest tratament preferențial a făcut ca Apple să ajungă să plăteasca în 2014 doar 0,0005 impozit pe profit, față de 1% în 2003.

Investigația începută în iunie 2014 de CE a ajuns la concluzia că Irlanda a luat doua decizii în favoarea Apple, astfel încât gigantul american a plătit taxe mult mai mici decât ar fi fost normal, începând cu anul 1991.

Apple a acuzat acum Comisia Europeană că își folosește puterile pentru a combate pe cât posibil acordarea ajutoarelor de stat și că încearcă să impună schimbări în legislația națională a statelor și, făcând asta, creează incertitudini pentru companii.

Apple a acuzat analiza făcută de Comisie și spune că această analiză conține ”grave erori de drept”

Și Irlanda a criticat decizia UE, spune că a fost arătată cu degetul în mod nedrept și că toată problema a plecat de la diferențele dintre sistemele fiscale din SUA și cel european. Irlanda a spus că decizia UE este cu totul greșită.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro