Sari direct la conținut

Aproape 71% dintre IMM-uri se confrunta cu deficit de forta de munca. Solutia: angajarea de muncitori straini

HotNews.ro

Majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, respectiv 70,94%, se confrunta cu deficit de forta de munca, potrivit unui studiu al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMP). IMM-urile care au participat la studiu au estimat ca, in prezent, deficitul este in medie de 17 persoane pe firma, insa anul viitor va creste pana la 29 de persoane pe firma.

„71% dintre IMM-uri au probleme cu asigurarea resurselor umane, astfel incat mai mult de 400.000 de firme nu pot sa isi asigure forta de munca sau aceasta este insuficienta. Aceasta este unul din obstacolele dezvoltarii IMM-urilor”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMP.

Totodata, 73,48% dintre firme considera drept o solutie fezabila apelare la muncitori straini. Acestea considera ca Executivul ar trebui sa sprijine acest sector prin acordarea de facilitati firmele care angajeaza straini.

Intreprinzatorii au indicat ca cei mai cautati sunt muncitorii calificati in domeniul constructiilor, strungarii, instalatorii, tamplarii, sudorii, electricienii, vopsitorii auto. De asemnea, si persoanele cu studii precum arhitecti, ingineri electronisti, ingineri proiectanti si ingineri metalurgisti sunt pe piata muncii.

Reprezentantii IMM-urilor au propus imbunatatirea situatiei pe piata fortei de munca din Romania prin reducerea fiscalitatii pe forta de munca, formarea de muncitori calificati prin sustinerea Scolilor de Arte si Meserii si organizarea scolii profesionale pentru meseriasi, organizarea unor burse de locuri de munca zonale, stimularea intoarcerii in tara a romanilor care lucreaza in strainatate, conditii mai permisive pentru acordarea autorizatiilor de munca sau vizelor de sedere.

Cercetarea realizata de Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a fost realizata pe un esantion de 234 IMM-uri din toate zonele tarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro