Sari direct la conținut

Ar putea părinții să administreze testele cu salivă pentru elevi acasă, înainte de școală? Este nevoie de acordul părinților pentru testarea în clasă? Clarificările cerute de Ministerul Educației de la Ministerul Sănătății UPDATE

HotNews.ro
Parinti care asteapta copiii dupa scoala, Foto: Hotnews
Parinti care asteapta copiii dupa scoala, Foto: Hotnews

​Ministerul Educației va solicita câteva clarificări de la Ministerul Sănătății privind procedura de administrare a testelor pe bază de salivă, una dintre ele fiind dacă părinții ar putea primi testele să le administreze ei acasă, înainte de a duce copilul la școală, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

De asemenea, Ministerul Educației vrea să știe de la MS dacă este nevoie de acordul părinților pentru acest test, așa cum era pentru cel cu testele rapide antigen cu prelevare din nas și gât.

  • „O să ne adresăm Ministerului Sănătății cu câteva clarificări. Prima clarificare – dacă există posibilitatea să dăm testele și acasă să fie făcute în familie.
  • A doua clarificare este cea referitoare la acordul părinților (pentru testare la școală – n.r.).
  • A treia – de detaliat procedura transmisă vineri”, a declarat Sorin Ion.

Potrivit acestuia, un avantaj al administrării testelor acasă este acela că, dacă testul iese pozitiv, copilul nu mai merge în colectivitate.

UPDATE Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit apoi cu precizări pe grupul de presă al ministerului:

  • Ministerul Educaţiei organizează şi conduce sistemul naţional de educaţie, dar competențele în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică sunt exercitate cu suportul Ministerului Sănătății.
  • CNSU a abilitat Ministerul Sanatatii sa elaboreze procedura de testare. Ministerul Sănătății are în atribuții participarea la limitarea efectelor apărute în urma epidemiilor, în domeniul său de competenţă.
  • Cadrul legal din starea de alertă a stabilit clar atributiile Ministerului Educației și Ministerului Sanatatii. Evident aceasta procedura de testare are un continut care intra in domeniul de competenta al Ministerului Sanatatii.
  • Pe de altă parte, Ministerul Educației face diligențele necesare pentru a clarifica orice nelămuriri cu privire la interpretarea și aplicarea acestei instrucțiuni, motiv pentru care am și solicitat precizări de la autoritatea emitentă.

UPDATE 14.50: Ministerul Educației a transmis și un comunicat de presă pe această temă. Aceștia solicită MS să spună dacă instrucțiunea se aplică și preșcolarilor, pentru că aceștia nu un menționați în ceea ce au transmis vineri cei din MS.

„Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătății în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educației a solicitat precizări cu privire la următoarele aspecte:

  • 1. Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției;
  • 2. Dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);
  • 3. În condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ

în condiţii de siguranţă epidemiologică.

Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal.

De îndată ce vom primi aceste clarificări, le vom comunica public.”

Ministerul Sănătății a anunțat vineri seară procedura privind administrarea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, care ar urma, potrivit promisiunilor, să ajungă efectiv în unitățile de învățământ spre finalul acestei săptămâni, deși discuția despre introducerea acestor teste există încă din anul școlar trecut.

Care va fi procedura de testare Covid a elevilor și preșcolarilor

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va face în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii – adică în zilele de luni și joi, la nivelul fiecărei unități de învățământ – școli și grădinițe.

Testarea se va face în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate, precizează Ministerul Sănătății.

Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

  • De precizat că, în funcție de specificațiile producătorului, pentru un rezultat corect trebuie să nu se consume alimente sau băuturi cu 30 sau chiar 60 de minute înainte de efectuarea testării, ceea ce ar putea însemna că cei mici nu pot mânca acasă în diminețile în care se face testul.

Citește pe larg ce știm până acum despre testarea în școli cu testele de salivă:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro