Arafat: Comitetele locale de sanatate si Asociatiile de Ajutor Mutual pot fi un model
Comitetele locale de sanatate si Asociatiile de Ajutor Mutual ar putea fi modele de asistenta medicala, parte de baza a asistentei medicale, avand in vedere ca prin acest model este responsabilizata si comunitatea locala, a sustinut, marti, secretarul de stat in ministerul Sanatatii, dr Raed Arafat, in comuna Slatina Timis unde a avut loc o dezbatere pe probleme de sanatate, potrivit Agerpres.
Asociatia de Ajutor Mutual din comuna Slatina Timis (ADAMS) a gasit doua posibile solutii in domeniul sanatatii, si anume, Comitetele locale de sanatate si Asociatiile de Ajutor Mutual, ambele bazandu-se pe solidaritatea dintre beneficiari si pe colaborarea stransa dintre institutiile publice de sanatate si administratiile locale.
La Slatina Timis functioneaza, de mai bine de zece ani, o Asociatie de Ajutor Mutual, infiintata cu sprijinul belgienilor.
Sistemul implementat de Asociatia de Ajutor Mutual poate fi un model pentru alte zone din tara, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, prezent la discutii.
In opinia sa, modelul dezvoltat la Slatina Timis este unul care, mai ales pe asistenta primara si asistenta comunitara este foarte bine venit. Din punctul sau de vedere, aceasta este chiar partea care lipseste in Romania, respectiv, partea de baza a asistentei medicale, avand in vedere ca prin acest model este responsabilizata si comunitatea locala.
‘Acest model ar putea sa functioneze si in alte zone, insa, doar acolo unde exista interes din partea comunitatii locale. Eu nu pot sa generalizez, deoarece depinde de comunitate. Este vorba aici de o finantare mai complexa. Finantarile pot veni de la Casa de Sanatate, de la Ministerul Sanatatii, dar mai ales prin contributia directa a populatiei pentru cofinantarea ingrijirilor primare, a preventiei sau a ingrijirii la domiciliu. Acesta este, practic, rolul actiunii de la Slatina Timis si din alte localitati din tara unde functioneaza’, a precizat Raed Arafat.
Prezent la dezbatere ambasadorul Belgiei, Philippe Beke, a subliniat importanta ingrijirii sanatatii si a sustinut ca proiectul pilot al asociatiilor mutuale poate fi multiplicat.
‘Ingrijirea sanatatii este foarte importanta, iar primarii din zona rurala, prezenti aici, precum si primarul Resitei, Mihai Stepanescu, au inteles acest lucru. Cooperam si cu alte localitati din Romania, dar la Slatina Timis s-a initiat aceasta colaborare. Celelalte s-au dezvoltat pe parcurs. Este un proiect pilot, care poate fi multiplicat si pentru care este nevoie de sprijinul medicilor si al autoritatilor’, a subliniat diplomatul.
El a subliniat ca rolul medicilor este doar de a asigura servicii medicale de calitate. Totodata el a aratat ca medicii nu sunt platiti de stat ci de asociatie.
In comuna Slatina Timis, sistemul implementat de ADAMS face ca oamenii sa nu mai aiba probleme in ceea ce priveste actul medical.
‘Aici sunt oferite servicii vizand activitati de medicina generala, medicina dentara, permanenta medicala, transport medical de urgenta, sau servicii de ingrijiri sociale la domiciliu, dar exista si un sistem de inchiriere a echipamentelor medicale. De asemenea, se merge mult pe preventie si pe colaborarea cu autoritatile locale’, a precizat primarul comunei Slatina Timis, Gheorghe Roma.
Din 1999 si pana in prezent, au beneficiat de inchirierea de echipamente medicale circa 13 mii de persoane, iar de ajutoare banesti, pentru diferite acte medicale, doar in anul trecut, au beneficiat 76 de pacienti. Practic, beneficiarii trebuie doar sa fie inscrisi in aceasta asociatie si sa plateasca, anual, suma de 20 lei de persoana.
‘Este un sistem pe care cei care il administreaza, partenerii belgieni, si cei din partea romana, implicati in acest proiect, au demonstrat ca el este viabil. Ne dorim si noi sa facem acest lucru, mai ales ca avem o relatie exceptionala cu partenerii belgieni, iar o astfel de conlucrare aduce beneficii in special cetatenilor din mediul rural’, a subliniat si presedintele CJ Arad, Nicolae Iotcu.
Edilul Resitei, Mihai Stepanescu, este de parere ca un asemenea proiect s-ar putea implementa si in acest municipiu.
‘Printr-o colaborare cu aceasta asociatie mutuala si cu implicarea Ambasadei Belgiei putem derula un proiect asemanator si la Resita, avand in vedere ca sanatatea este foarte importanta pentru noi, cei din administratia locala. Cred ca prin diferite colaborari si prin alti bani atrasi, putem vorbi in municipiul nostru despre asigurarea tuturor conditiilor pentru cadrele medicale’, a afirmat primarul.
Asociatia de Ajutor Mutual Slatina Timis a fost infiintata in 1999 si are, la ora actuala, peste 3.000 de membri.