Sari direct la conținut

Arhiva CNSAS nu pleaca la Guvern. Deocamdata

HotNews.ro

Guvernul va emite o Ordonanta prin care CNSAS va putea sa functioneze in continuare, fara a mai avea insa dreptul de a emite decizii de politie politica sau sa verifice candidatii la alegeri sau diversi demnitari, asa cum era prevazut in Legea 187. Premierul a spus ca arhiva va ramine la CNSAS si nu va trece in subordinea Guvernului. Tariceanu nu a dat astfel curs solicitarilor venite din partea consilierului sau pe probleme de securitate, Marius Oprea si a citorva membri PNL, care ar fi vrut ca arhiva CNSAS sa fie gestionata de o institutie aflata la Guvern.

In vizita la CNSAS, premierul Tariceanu a declarat ca va cauta o solutie prin care „dosarele să ramina in cadrul unei institutii publice, nu sa revina in zona Serviciului Roman de Informatii sau la armata. Urmeaza sa elaboram o ordonanta de urgenta care sa tina cont de decizia Curtii si care sa dea justitiei partea de judecare a calitatii de colaborator, necolaborator al Securitatii”, a spus Tariceanu.

Informatia a fost confirmata pentru Hotnews.ro de Mircea Dinescu, membru CNSAS. ” Premierul a tinut sa sublinieze ca CNSAS va ramine de sine statator. Nu a dat curs cererii unora de la PNL care voiau sa puna mina pe arhiva”.

Claudiu Secasiu a afirmat pentru HotNews.ro ca in continuare Colegiul va gestiona arhiva si va publica documente privitoare incalcarea la drepturilor omului.

Faza I

Guvernul va emite o hotarire care va permite CNSAS sa functioneze in continuare, astfel incit cetatenii sa aiba acces la propriul dosar, cercetatorii institutiei sa isi poata continua investigatiile si Colegiul sa publice documente.

Hotarirea urmeaza sa fie publicata in ziua in care in Monitorul Oficial o sa apara decizia Curtii.

Limitari

  •  Colegiul nu va mai putea emite decizii de politie politica
  •  Nu se vor mai face verificarile din oficiu ale candidatilor in alegeri
  • Nu se va mai face verificarea persoanelor prevazute la articolul 2, litera a-z, din Legea 187

Drepturi

  • Cetatenii vor avea in continuare acces la propriul dosar si vor putea cere deconspirarea turnatorilor
  • Se va face in continuare deconspirarea ofiterilor de Securitate si dosarelor acestora vor fi publicate
  • Cercetatorii institutiei sau cei acreditati vor avea acces la dosare
  • Colegiul va putea publica dosarele colaboratorilor si ofiterilor de Securitate care prin faptele lor au adus atingere drepturilor omului.

Neclaritati

  • CNSAS va fi o intitutie „autonoma”, fara a se preciza cui se va subordona din punct de vedere juridic
  • Arhiva va ramine la CNSAS, dar nu se stie in subordinea careia dintre puterile in stat se va afla.
  • Deciziile de colaborare ar putea fi date de justitie, la sesizarea CNSAS

Faza II

Guvernul va emite o Ordonanta de urgenta, care va tine cont de decizia Curtii Constitutionale.

La redactarea Ordonantei vor lucra consilierii premierului pe probleme de securitate, Marius Oprea si Stejarel Olaru, Cristian Pirvulescu, fostul presedinte al Pro Democratia, Tudor Chiuariu, consilier al premierului pe Justitie si citiva experti de la Ministerul Justitiei.

Deocamdata de la alte ONG-uri sau din societatea civila nu au fost cooptate alte persoane care sa lucreze la Ordonanta.

OU va reglementa viitoarea Legea a CNSAS si pentru eleborarea ei vor avea loc consultari cu partidele politice.

Tariceanu nu l-a ascultat pe Oprea

Imediat dupa decizia Curtii Constitutionale si suspendarea activitatii CNSAS, Marius Oprea, consilierul premierului pe probleme de securitate, a declarat pentru un cotidian central ca „ma voi autopropune administrator general al arhivelor CNSAS”.

Oprea a revenit zilele ulterioare cu solutii de genul ” preluarea personalului, bugetului si arhivei CNSAS la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului”, institutie pe care o conduce si se afla in subordinea Executivului.

O alta formula vehiculata la nivelul PNL, era aceea a unui nou institutut, eventual cu aceeasi titulatura ca CNSAS, care sa se afle in coordonarea Guvernului si care sa preia arhiva.

Surse din PNL sustin ca unii vicepresedinti au insistat pe acesata varianta, dar ca Tariceanu a dat inapoi vazind reactia opiniei publice si a celor 23 de ONG-uri care au protestat duminica in Piata Universitatii. Exista, desigur, suspiciunea ca dosarelor ar putea fi folosite de PNL in campania electorala.

In pofida declaratiilor destul de clare ale lui Tariceanu, care a spus ca nu vrea sa preia arhiva la Guvern, situatia nu este usor rezolvabila, deoarece in motivarea Curtii se contesta faptul ca CNSAS era subordonat parlamentului. Ramine, desigur, intrebarea daca nu parlamentului, atunci cui.

Emil Boc: Arhiva trebuie sa ramina la CNSAS

Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat luni ca CNSAS trebuie sa fie nu doar singurul depozitar al arhivei, dar si singura institutie care sa aiba dreptul sa inainteze Justitiei documentatia pe baza careia instantele se vor pronunta asupra cazurilor de colaborare cu Securitatea.

Boc a cerut Executivului sa emita Ordonanta de Urgenta privind reorganziarea CNSAS in aceeasi zi in care decizia Curtii va fi publicata in Monitorul Oficial, „pentru a nu exista un vid legislativ”.

Liderul liberal-democrat este de parere ca alianta PNL- PSD-PC vrea arhiva de la CNSAS pentru a bloca accesul institutiei la dosarele unor politicieni si magistrati.

Boc a spus ca i se pare „ciudat” ca presedintii celor doua camere ale Parlamentului nu au trimis niciun punct de vedere cu privire la exceptia ridicata de Dan Voiculescu. ” Practic, asistam la un accept tacit al domnilor Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu la desfiintarea CNSAS”, a precizat Emil Boc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro