Armagedon in varianta localaGarda Financiara este acuzata de coruptie
Metoda dezvaluirilor prin e-mail a devenit uzuala in randul romanilor. Creezi o adresa fictiva, iti atribui o identitate falsa si apoi trimiti redactiilor materiale incendiare, pe care le doresti un Armagedon. Intr-un asemenea mod am aflat despre razboiul pornit de „un grup de oameni de afaceri” (identitatea colectiva este scutul adoptat de semnatarii scrisorii) impotriva Garzii Financiare Arad.
In mocirla sunt trase numele unor persoane cunoscute ca Dan Cancel, seful institutiei aradene, Eugen Deliman, fostul sau adjunct si Pavel Roman, celebru prin controalele sale extrem de severe. Sunt pomenite presupuse abuzuri, imbogatiri ilicite si sunt invocate legaturi inalte.
Pentru a vedea cat adevar si cata minciuna se afla in spatele acestor delatiuni, insusi ministrul Ionel Blanculescu a declarat ca va trimite o echipa de control la Arad.
Amenzi prestabilite si asmutiri de comisari
Din capul locului, oamenii de afaceri aradeni declara ca nu mai suporta tracasarile comisarilor. „Cand vin in control nu se sfiesc sa ne spuna chiar ei ca sunt asmutiti asupra noastra de catre conducerea Garzii Financiare (GF), consiliata de mana lor dreapta, Pavel Roman, si ne amendeaza sistematic si abuziv”, se arata inca de la inceputul e-mail-ului acuzator.
Reactia sefului Garzii Financiare, Dan Cancel, a fost cat se poate de transanta. „Aici e pe asmutite? Da, ce suntem noi, o haita de caini? Ce-si inchipuie ei ca este aici? Dimineata, se aduna toti sefii de echipa in biroul meu, moment in care ii intreb ce controale au de continuat, stabilim unde merge echipa cutare, urmarim tematica transmisa de la centru.
Nici vorba de asmutiri”, a replicat Cancel. Mergand pe firul ideii, afaceristii revoltati contesta vehement metodele GF Arad.
„Aflati in control, comisarii nici nu intra bine in sediul firmei ca ii si ameninta pe patroni ca, daca nu platesc pe loc o amenda de 5, 10 sau 20 de milioane de lei, in functie de marimea firmei, le vor da o amenda mai mare daca vor controla firma, deoarece sigur vor gasi vreo neregula, iar legislatia le permite sa aplice amenzi de la 1 milion la 1 miliard de lei”, spun acestia.
Curios este ca pozitia lor e sustinuta chiar de presedintele PNL Arad, deputatul Titus Gheorghiof, care a anuntat in urma cu ceva vreme ca va iesi la rampa cu dezvaluiri legate de planul de amenzi al GF si cu modalitatea de realizare a lui.
Seful Garzii Financiare Arad nu neaga ca ar putea exista printre subordonatii sai asemenea practici, dar „daca nu vine sa reclame nimeni, pe cine sa pedepsesc?”, se intreaba Dan Cancel.
Razboi al declaratiilor despre vile si masini
Oamenii de afaceri nu se rezuma la aceste acuzatii, ci ataca si mai dur.
Ei afirma ca Dan Cancel si fostul sau adjunct Eugen Deliman, in prezent sef de serviciu in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Arad, au favorizat societati comerciale aradene, pe baza unor prietenii cu sefii respectivelor firme, iar in cazul altor companii „care nu a prezentat interes pentru ei, au tras si pielea de pe patroni”. Ei fac referire si la un caz concret.
Astfel, afaceristii incrimineaza relatiile conducerii Garzii cu firma Belsirim Automotive, societatea care administreaza parcarile aradene. „Datorita legaturii dintre patronul companiei, Emil Siegmeth, si Dan Cancel, si pentru favoritismele facute, acesta din urma a avut mai multe beneficii.
Siegmeth i-a construit lui Cancel o vila in Arad, la capatul strazii Milan Tabacovici, iar autoturismul VW Passat cu nr. AR 2585 pe care-l foloseste seful garzii financiare este cumparat in leasing de SC Belsirim SRL pentru Cancel”, se arata in acelasi e-mail. Atat Dan Cancel, cat si fostul sau colaborator, Eugen Deliman, au negat orice legaturi privilegiate cu firma de parcari.
Ba mai mult, Eugen Deliman a declarat ca „si acum ii am in control, ceea ce exclude orice favoritisme”. Nici Dan Cancel nu intelege cum de s-a putut ajunge la asemenea mizerii. „Eu sunt obligat sa depun o declaratie de avere. Daca eu am pe undeva o casa, un apartament care nu este declarat, sunt pregatit sa suport rigorile legii”, a spus Cancel.
Cat priveste acuzatia cu masina primita cadou, seful Garzii Financiare Arad a declarat: „Am fost vazut de multe ori in diverse masini. Asta nu inseamna ca si sunt ale mele”. Afaceristii lovesc, la capitolul proprietati imobiliare, si in fostul comisar-sef adjunct Eugen Deliman.
„Acesta isi construieste o vila, unii spun ca mai corect ar fi inca o vila, pe strada Ogorului nr 47, de miliarde de lei. Din ce bani?”, intreaba semnatarii delatiunii. Raspunsul lui Deliman, cu o tenta usor ironica, nu a intarziat sa soseasca. „In conditiile in care casa de la Sebis, unde sta mama mea, sau apartamentul meu de doua camere se pot numi vile, atunci nu mai am nimic de spus”.
Tot acesta a lansat putin mai tarziu o intrebare retorica: „Oare dupa 15 ani de munca nu poti sa iti construiesti o casa?”. In opinia sa, atacul afaceristilor protejati de anonimat este indreptat impotriva conducerii Garzii Financiare din cauza controalelor energice si corecte facute la mai multe societati de anvergura in ultimii ani.
Ministri, primari, presedinti toti sunt luati in vizor
Autorii plangerii trimise prin Internet au incercat sa faca mai mult decat sa trimita niste informatii. Acestia au indraznit (cuvantul le apartine) sa sugereze chiar un articol, pe care, desigur, il si doreau publicat fara nici o rezerva, lucru pe care nu l-am facut.
In materialul de presa redactat de afaceristi se precizeaza ca „sefii de la Bucuresti au protejat conducerea de la Arad, deoarece Cancel si Deliman sunt in gratiile fostului secretar de stat din cadrul Ministerul Finantelor Publice, Neculae Plaiasu, a comisarului general Marian Pasulea, si a comisarului general adjunct Dragos Rusu”.
In continuare, semnatarii lanseaza si o intrebare: de ce i-ar sustine? „Simplu, pentru ca sunt interesati. Ce i-ar putea interesa la cei doi? Raspunsul este legat de proverbul romanesc: are balta peste”, spun afaceristii. Seful Garzii Financiare Arad, Dan Cancel, nu s-a revoltat la auzul acestor capete de acuzare, declarand ca „este o onoare pentru mine daca sunt in gratiile cuiva”.
La randul sau, Eugen Deliman a respins orice relatii privilegiate cu persoanele invocate, care ar fi putut conduce la diverse protectii de natura sa sfideze legea. Nici autoritatile locale nu sunt lasate in pace.
Semnatarii protestului electronic il ataca si pe primarul Aradului, Dorel Popa, care „nu o data a intervenit la Dan Cancel pentru a ajuta firma Centstar sau asociatia Maranata, in sensul de a nu fi sanctionate cu ocazia unor controale ale Garzii Financiare”. Seful GF Arad a replicat scurt: „Sa fim seriosi! L-am protejat…
Aberatii! Eu n-am controlat niciodata o biserica (Maranata functioneaza ca apendice al unei cult religios – n.r.). Sunt consilii bisericesti care vegheaza ca banii sa fie administrati corect. Daca vina mea e ca nu am facut controale la biserici, mi-o asum”, a spus Dan Cancel.
Am incercat sa luam legatura si cu edilul-sef pentru a consemna un raspuns la aceste acuzatii, dar timp de doua zile eforturile noastre nu au dat nici un rezultat. Conducerea Consiliului Judetean Arad este de asemenea vizata de tirul artileriei afaceristilor.
„Persoane influente din Consiliul Judetean l-au rugat pe Cancel sa ordone subalternilor sai aflati in control la Tricotaje Ineu sa nu amendeze firma desi au fost descoperite mari nereguli legate de modul de operare in evidentele contabile proprii a vanzarii de bilete la meciurile echipei de fotbal local, comisarul-sef conformandu-se”, se arata in plangerea oamenilor de afaceri.
Dan Cancel, cu aceeasi bunavointa pe care a manifestat-o pe toata durata discutiei, a afirmat ca „Garda Financiara nu este singurul organ de control financiar. Daca Garda Financiara nu face un control, nu inseamna ca societatea a scapat. Exista Directia de control fiscal, din Ministerul Finantelor, care ia la puricat fiecare factura, fiecare chitanta in parte”.
Comisar cu dosar penal?
Un caz distinct il reprezinta cel al comisarului Pavel Roman. Acesta a fost implicat in urma cu mai multi ani intr-un puternic scandal intern cu vechea conducere a Garzii Financiare. Represaliile centrului au fost dure: detasari in alte orase. In cele din urma, Roman s-a intors la Arad, unde si-a atras noi antipatii din partea afaceristilor semnatari ai delatiunii.
Acestia spun despre comisar ca „este persoana de incredere a lui Cancel, si o persoana fara scrupule, corupta, majoritatea abuzurilor sau ilegalitatilor comise de conducerea Garzii Financiare fiind efectuate in intelegere cu Pavel Roman, care a contribuit efectiv la materializarea lor”.
Seful sau direct, comisarul-sef Dan Cancel, a spus doar atat despre Pavel Roman: „Este o persoana corecta, luptatoare si extrem de ambitioasa”. Afaceristii mai vorbesc chiar despre un dosar penal „pe care Roman il are de pe vremea cand era angajat la Hotelul Timisoara din orasul cu acelasi nume”. Dan Cancel a demontat si aceasta acuzatie.
„Cum credeti ca l-as mai fi pastrat eu sau altcineva din tara daca intr-adevar avea dosar penal? Este o barfa aruncata fara responsabilitate cu intentia de a-l discredita pe Roman”, a precizat Cancel.
Mai mult, seful Garzii Financiare Arad a invocat in apararea subalternului sau multumirile venite din partea comisiei de abuzuri a Camerei Deputatilor pentru felul in care institutia s-a implicat in afacerile necurate cu material lemnos. „Pavel Roman, impreuna cu alti trei comisari, s-a ocupat direct de aceste controale”, a aratat Cancel.
Ce va fi?
E de asteptat ca verificarile dispuse de autoritatile nationale sa limpezeasca apele la Arad. Ar fi ciudat ca o institutie laudata si premiata la Bucuresti (Garda Financiara Arad a terminat anul 2003 pe locul IV in topul structurilor de acest gen din tara) sa poata fi in acelasi timp atat de corupta, pe cat incearca sa insinueze semnatarii e-mail-ului acuzator.
In alta ordine de idei, nici acum nu s-a dovedit cine l-a agresat in urma cu mai multi ani pe Dan Cancel, cu o bata de baseball, in timp ce acesta mergea la serviciu. Vom afla oare vreodata?