Sari direct la conținut

Arta seductiei in politica

Evenimentul Zilei

Ce face un barbat usor complexat de procentele electorale, sa-i spunem Calin Popescu-Tariceanu, aflat la inceputul unei aventuri politicoamoroase, pentru a fi mai interesant in ochii partenerului mult dorit, dar indecis? Flirteaza jucaus cu altcineva, un „altcineva“ mai popular si mai seducator, eventual chiar cu regina balului. Consultarile discrete dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu pentru numirea lui Catalin Predoiu la Justitie, dar mai ales harjoana prieteneasca in vazul lumii, a surprins si a intrigat. Acesta i-a fost si scopul secundar, pe langa dorinta amandurora de a incheia conflictul ce-ar fi adus curand pierderi de imagine si lor, si Romaniei. Au fost suficiente o ocheada si o strangere de mana, bine puse in scena, pentru a grabi evolutiile din politica romaneasca.

Departe de „marea impacare“, consensul pe numirea lui Catalin Predoiu pare sa fi fost o miscare tactica initiata de premier, la care a consimtit, viclean, si presedintele. Infidelitatea a fost primita de PSD ca o umilinta. S-a simtit tradat si respins, si-a vazut in complicitatea televizata dintre presedinte si premier ruinata sansa de a intemeia o guvernare fericita fie cu PNL, fie cu PDL. Armonia instalata pe neasteptate in cele doua palate, dupa luni de gherila politica, a semnalizat catre cei care au ochi sa vada si urechi sa auda ca intre Basescu si Tariceanu nu e totul terminat. Mircea Geoana a suspinat, Ion Iliescu a turbat, iar gruparea radicala din PNL „Antonescu, Orban si asociatii“ si-a revizuit radical pozitia fata de o guvernare PNL-PSD.

Ce s-a intamplat la investirea lui Catalin Predoiu se numeste in revistele de specialitate, adica in cele care dau sfaturi de iubire, santaj sentimental. Panicat ca l-ar putea pierde pe Traian Basescu de copartas la rasturnarea guvernului, Mircea Geoana a fost ferm la ultima sedinta: „Depunem motiune de cenzura si facem anticipate. Mergem la Basescu si ii spunem ca trebuie sa gasim impreuna o solutie“. Ion Iliescu si Adrian Nastase l-au convocat vineri pe Calin Popescu-Tariceanu la o intalnire secreta de explicatii si proiecte comune pentru alegeri si pentru guvernare. Iar Crin Antonescu – cel care spunea ca, intre guvernarea cu PSD si opozitie, alege opozitia – si-a schimbat opinia: intre Traian Basescu, „un proiect brutal si instinctiv“, si PSD, alege alianta cu oricine. Antonescu afirma surprinzator, dupa ani de refuz obstinat al unei apropieri de partidul postcomunistului Iliescu, ca „PNL trebuie sa isi gaseasca aliati oriunde in politica, in masura in care isi doreste sa apere regimul democratic din Romania“.

Dupa ce s-a afisat cinci minute cu Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu a obtinut ce si-a dorit: o pozitie de forta in negocierile cu Geoana, Iliescu si Nastase si infrangerea ultimei rezistente din propriul partid la o alianta cu PSD. Ce va obtine Basescu? Un inamic in loc de doi: alianta PSD-PNL.

Integral in EvZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro