Sari direct la conținut

Asfalt din seringi

Monitorul de Sibiu

Intr-o lume impachetata in plastic, mai exista domenii in care acest material nu este folosit la adevarata sa valoare. Produs din resurse naturale, cum ar fi petrolul, carbunele si gazul, plasticul este, totusi, ieftin de fabricat. Si pare sa tina o eternitate.

Aceste calitati il transforma si intr-o problema pentru mediul inconjurator. Dar solutiile nu lipsesc. De exemplu, miile de seringi folosite si aruncate in fiecare zi ar putea fi topite si integrate in materialele de constructii, sau in mixtura asfaltica. Deocamdata, ramine doar un zvon.

Insa oficialii din sanatate considera ca ar fi un lucru excelent.

Calcam pe seringi

Seful Inspectiei Sanitare de Stat mai spune ca, daca nu se vor lua masuri, peste citeva decenii vom ajuge sa calcam pe seringi. Deocamdata, materialele sanitare sint incinerate. Insa plasticul, fiind un material foarte greu biodegradabil, ramine in sol.

„Sint trei incineratoare in judet, unul la Agnita, unul la Medias si la Spitalul Clinic Judetean, din Sibiu. Doar cei de la SCJ au voie sa arda deseurile medicale, insa doar pina la sfirsitul lui 2008. Cu toate acestea, daca nu se vor lua masuri pentru reciclarea plasticului, vom ajunge sa calcam pe seringi”, avertizeaza medicul Adrian Balan.

Asfalt si constructii

In cadrul unui program amplu de reciclare, seringile, acele, cateterele, perfuzoarele sau alte consumabile medicale ar putea ajunge, pur si simplu, asfalt. Plasticul rezultat ar conferi materialului o rezistenta greu de atins.

Desigur, pentru a concretiza aceasta idee a inventatorilor, este nevoie de foarte multi bani investiti in aparatura performanta si strategii de colectare a deseurilor. „Se vorbeste ca seringile, cateterele si altele, vor fi maruntite ca niste bilute, si integrate in asfalt sau folosite in constructii. Face parte din programul de reciclare”, spune medicul Adrian Balan, seful Inspectiei Sanitare de Stat.

O alta solutie, insa mult mai scumpa, ar fi plasticul biodegradabil. Plasticul biodegradabil folosit in momentul de fata, facut din griu si amidon, are un pret de productie de pina la zece ori mai mare decit cel traditional. Pentru ca un plastic sa fie considerat biodegradabil, este necesar sa se poate descompune in procent de 60, pina la 90 la suta.

Plastic din pene

Daca unii s-au gindit la integrarea plasticului in asfalt, un cercetator american incearca sa obtina material plastic din penele pasarilor.

Si acesta ar avea proprietati asemanatoare materialelor plastice obtinute din petrol, insa avantajul consta in faptul ca ar fi degradabil. Justin Barone, profesor la Universitatea Politehnica din Virginia, SUA, sustine ca astfel va scadea nivelul poluarii cu deseuri de plastic, iar penelor, care erau pina acum un subprodus fara mare interes, li se va da o intrebuintare valoaroasa din punct de vedere economic.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro