Sari direct la conținut

Asociatia Cutu, cutu: Eutanasierea cainilor este o masura violenta, traumatizanta pentru iubitorii de animale. Decizia Curtii Constitutionale este corecta

HotNews.ro

​Decizia Curtii Constitutionale in ce priveste legea eutanasierii maidanezilor „este nu numai o victorie, ci o decizie corecta, pentru ca legea incalca foarte multe articole din Constitutie, cum ar fi principiul demnitatii si al liberei dezvoltari a personalitatii umane”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Asociatiei „Cutu, cutu”, Marcela Pisla. Aceasta a explicat ca „eutanasia este o masura violenta, traumatizanta pentru iubitorii de animale, care nu ar fi dus decat la foarte multe probleme”. Solutia ONG-ului la aceasta problema este introducerea obligativitatii sterilizarii cainilor cu si fara stapan.

Amintim ca miercuri, 11 ianuarie, Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala Legea referitoare la cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se poate face dupa ce autoritatile locale consulta populatia.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Asociatiei „Cutu, cutu”, Marcela Pisla:

  • Este neasteptata pentru noi (decizia Curtii Constitutionale – n.red.), pentru ca s-au facut foarte multe presiuni asupra Curtii Constitutionale sa trimita aceasta lege mai departe spre promulgare. Dar ne bucuram mult ca auzim vocea Constitutiei si nu vocea unui partid politic care dorea eutanasia. PDL a facut aceasta presiune, pentru ca tot ei au facut presiune sa fie introduse articolele referitoare la eutanasie si tot ei au votat eutanasia.
  • Este nu numai o victorie, s-a intamplat ceva corect, pentru ca legea incalca foarte multe articole din Constitutie, respectiv articolul 1 referitor la principiul demnitatii si al liberei dezvoltari a personalitatii umane, apoi articolul 61 privitor la bicameralism este incalcat, pentru ca forma de la Senat era cu totul diferita fata de forma de la Camera Deputatilor. Era incalcat principiul integrarii in Uniunea Europeana, stipulat in Constitutie la articolul 148, pentru ca acea conventie semnata de Romania in 2003, ratificata in 2004 si devenita lege in Romania in 2005 interzice eutanasia.
  • In ce priveste principiul demnitatii si al liberei dezvoltari a personalitatii umane: eutanasia este o masura violenta, o masura traumatizanta pentru iubitorii de animale, care nu ar fi dus decat la foarte multe probleme.     
  • Conventia europeana spune ca orice stat este obligat sa ia toate masurile pana la a recurge la eutanasie. Or noi nu am luat acele masuri. Se spune ca am sterilizat cainii si ca metoda nu a dat roade. Nu este adevarat.
  • A sterilizat Bucurestiul si inca vreo 5-6 orase, or trebuie sterilizat in toate localitatile si mai ales cainii cu detinatori, care altfel vor fi aruncati.
  • Cainilor de rasa comuna greu li se gaseste stapan, cei mai multi dintre noi avem in curti catele de rasa comuna, acestea fata de doua ori pe an intre 4 si 12 pui, prin urmare ele fata o medie de 16 pui pe an, adica 8 pui o data si 8 pui peste 6 luni; acestia cresc si omul nu poate sa tina 16 caini, peste cateaua lui, in curte. Pentru ca mananca mult, pentru ca deranjeaza vecinii, pentru ca fata alti caini, si atunci cel mai simplu este, negasind stapani, sa ii arunce pe strada. Si ii arunca incontinuu.
  • Pana nu se promoveaza in Romania cu obstinatie principiul detinerii responsabile, noi nu vom scapa de cainii de pe strada si vom cheltui foarte multi bani aiurea din bugetul de stat si ne vom certa unii cu altii intr-un mod inutil.
  • Propunerea pe care o avem noi se refera in primul rand la principiul detinerii responsabile a animalelor de companie, si in special a cainilor, ca ei creeaza cele mai multe probleme.
  • Detinerea responsabila inseamna ca oricine are un animal de companie este obligat sa ia toate masurile ca sa nu creeze probleme comunitatii: sa nu arunce puii, la asta ne referim in primul rand.
  • Si atunci, daca suntem primari, putem sa disponibilizam niste bani de la bugetul de stat pentru sterilizarea gratuita a cainilor persoanelor care sunt somere, care sunt pensionare, care nu au 200 de lei sa sterilizeze cateaua.
  • De asemeni, daca suntem un simplu detinator de animale si sa avem niste bani, ar fi bine sa facem economii si sa mergem la medicul din comuna.
  • Daca suntem medic, trebuie sa ajutam cat mai mult. Sunt foarte multe localitati care nu au medic veterinar. Poate au un tehnician care de cele mai multe ori nu se pricepe la animalele de companie.
  • Trebuie sa promovam clinicile mobile care au putere de acoperire imensa, trebuie sa lucram la legislatie, sa promovam articolele cele mai potrivite in lege, iar noi ca ONG-uri avem datoria sa facem foarte mult lobby si in primul rand sa informam oamenii corect, ca ei sa inteleaga de unde vin aceste probleme si cum scapam de ele, ca in fond nu toata lumea se pricepe la caini ca nu acesta este domeniul lor de activitate. Dar noi, care le stim absolut toate problemele, stim care este rezolvarea.       
  • Noi vom incerca sa facem lobby, in primul rand, sa aratam care sunt articolele bune si dorim ca legea sa se reintoarca la forma de la Senat, forma domnului Marinescu, pentru ca aceea este cea mai completa si cea mai buna si se refera la sterilizarea cainilor cu si fara stapan.    

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro