Sari direct la conținut

Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica: Hotararea de Guvern privind favorizarea termocentralelor produce distorsiuni in piata si va duce la cresterea preturilor la energie

HotNews.ro

​Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) critica Hotararea de Guvern privind favorizarea termocentralelor, considerand ca produce distorsiuni pe piata si va avea ca efect cresterea pretului la energia electrica, in special pentru consumatorii casnici. „AFEER semnaleaza, cu profunda dezamagire, ca HG 138/2013 (..)nu a fost supusa dezbaterii publice. Prin urmare, aceasta Hotarare de Guvern a starnit reactii imediate din partea mediului de afaceri, producatorii de energie, cu exceptia celor vizati in HG 138/2013, criticand dur decizia, lipsita de transparenta, a Guvernului”, se arata in comunicatul AFEER.

Asociatia precizeaza ca Legea energiei electrice şi a gazelor naturale permite să se acorde, prin Hotărâri de Guvern, în anumite condiţii, acces garantat la reţelele electrice pentru energia produsă în anumite centrale electrice care folosesc combustibili interni, în vederea asigurării siguranţei în alimentarea cu energie electrică. AFEER nu comentează legalitatea demersului Guvernului, însă critică lipsa de transparenţă de care au dat dovadă autorităţile în promovarea HG 138/2013, ştiut fiind faptul că orice reglementare, lege, strategie trebuie supusă dezbaterii publice.

Actul normativ face referire la funcţionarea continuă şi accesul garantat la reţele pentru anumite cantităţi de energie electrică produsă de CE Hunedoara (termocentrala Mintia – Deva) şi CE Oltenia (Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova II). „Suntem îngrijoraţi de faptul că funcţionarea şi producerea continuă a energiei electrice, pentru care se garantează accesul ar putea sa însemne preluarea în “coşul” reglementat pentru consumatorii casnici a unei cantităţi sporite de electricitate produsă în aceste termocentrale, ceea ce va avea ca efect creşterea preţului final pentru aceşti consumatori”, precizeaza AFEER.

De asemenea, Hotararea de Guvern face referire la dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de aceste centrale termoelectrice. „Practic, prin aceste prevederi, se distorsionează piaţa internă. Pentru a asigura echilibrarea consumului cu productia, Transelectrica achiziţiona energie electrică de reglaj, în funcţie de “ordinea de merit” (formata pe principiul minimizarii costurilor). Prin noile prevederi, Transelectrica va trebui să se abată de la respectiva ordine de merit. De aici şi distorsiunile semnificative în piaţa voluntară de energie si în piaţa de echilibrare”, mai spune AFEER.

In plus, actul normativ mai prevede obligaţia CE Oltenia şi CE Hunedoara de a furniza servicii tehnologice de sistem. „Pe considerentul că se distorsionează preţul pieţei de servicii de sistem, AFEER semnalează o posibilă creştere a tarifelor reglementate ce trebuie plătite de către consumator”, considera AFEER.

În aceste condiţii, AFEER propune ca energia electrică livrată de CE Oltenia şi CE Hunedoara (centrala Mintia) pentru echilibrarea sistemului să fie achiziţionată de Transelectrica la preţul oferit conform “ordinii de merit” (formata pe principiul minimizarii costurilor). Totodată, AFEER consideră utilă stimularea exportului în vederea creşterii veniturilor termocentralelor, iar in acest scop propune eliminarea taxelor de export.

Reamintim ca Executivul a aprobat fara niciun fel de dezbatere publica inainte, o hotarare de guvern privind unele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica. Masurile constau in acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia la retelele electrice. De asemenea, Transelectrica este obligata sa asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale. Practic, prin aceasta hotarare, producatorii de energie mai putin rentabili vor avea prioritate in fata altora mai profitabili.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro