Sari direct la conținut

Asociatia Parinti pentru Ora de Religie: Respingem modelul educatiei sexuale cu accent pe explicarea mecanicii actului sexual si a mijloacelor de protejare contra sarcinii

HotNews.ro
Patriarhul Daniel la Adunarea Nationala a Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie, Foto: basilica.ro
Patriarhul Daniel la Adunarea Nationala a Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie, Foto: basilica.ro

Asociatia Parinti pentru Ora de Religie, sustinuta puternic de Patriarhie, solicita intr-un punct de vedere transmis presedintiei ca „disciplina ‘educatie pentru sanatate’, in masura in care aceasta isi propune sa includa ‘educatie sexuala’, sa ramana optionala, dupa modelul orei de religie”. Mesajul vine la o saptamana dupa ce Administratia Prezidentiala a organizat la Cotroceni dezbaterea „Educatie pentru sanatate”, la care a fost prezent si APOR-ul. Noul ministru al Muncii a declarat atunci ca autoritatile trebuie sa deruleze programe de educatie pentru viata in scoli, inclusiv de educatie sexuala.

Asociatia „Parinti pentru Ora de Religie” (APOR) anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca a trimis „administratiei prezidentiale un punct de vedere scris, ca urmare a participarii la dezbaterea ‘Educatia pentru Sanatate’ gazduita de Presedintia Romaniei pe 26 noiembrie”.

APOR sustine ca este interesata de „existenta unei educatii pentru sanatate adecvate in invatamantul romanesc„. „Totusi, trebuie de la inceput facuta distinctia intre educatia pentru sanatate si ‘educatia sexuala’, promovata insistent in ultimii ani de unele curente si organizatii cu tenta ideologica. Diferentele de puncte de vedere din interiorul societatii romanesti si al grupurilor de experti pe aceasta tema sunt foarte semnificative, pornind chiar de la denumire: A.P.O.R., spre exemplu, considera ca trebuie vorbit despre ‘educatie pentru viata de familie’ si nu despre ‘educatie sexuala'”, se arata in mesajul asociatiei.

Asociatia „Parinti pentru Ora de Religie” afirma ca doreste sa le ofere copiilor „o educatie axata pe promovarea unor relatii personale, profunde, care sa incurajeze si sa pregateasca viitorii adulti in vederea vietii de familie, mai ales in contextul in care Romania trece printr-o criza demografica de o gravitate deosebita, considerate risc la adresa sigurantei nationale

In acelasi timp, respingem modelul ‘educatiei sexuale’ comprehensive, hedoniste, cu accent pe explicarea mecanicii actului sexual si a mijloacelor de protejare contra sarcinii si care exclude moralitatea din intimitate. Din experienta altor tari, acest ‘model’ s-a dovedit falimentar ca rezultate si a generat conflicte acute intre unele comunitati si autoritatea de stat. Replicarea sa in Romania ar fi o grava eroare„, continua reprezentantii asociatiei.

Acestia sunt de parere ca „in problemele atat de importante precum viata intima, familia trebuie sa-si pastreze rolul de formator principal al caracterului copiilor, avand acest drept”. „Sub aspect juridic, educatia privind sexualitatea antreneaza doua drepturi fundamentale: dreptul la educatie si dreptul la viata privata. Ea devine astfel atat parte componenta a procesului educational, cat si un domeniu intrinsec vietii private. Data fiind aceasta dubla valenta, introducerea unei astfel de discipline de studiu trebuie raportata la drepturile parintilor”, se arata in mesajul asociatiei.

Avand in vedere ca perspectivele grupurilor sociale asupra sexualitatii sunt foarte diferite si ireductibile, solicitam ca disciplina ‘educatie pentru sanatate’, in masura in care aceasta isi propune sa includa ‘educatie sexuala’, sa ramana optionala, dupa modelul orei de religie. Este singura cale democratica de a rezolva solicitarile legitime legate de acest subiect„, concluzioneaza APOR.

Asociatia informeaza ca are in jur de 40 de organizatii judetene.

Informatii de background

Administratia Prezidentiala a organizat pe 26 noiembrie 2015, la Palatul Cotroceni, o dezbatere cu tema „Educatie pentru sanatate”. Citeste aici discursul sustinut de presedintele Klaus Iohannis la aceasta dezbatere

La eveniment a fost prezenta si Claudia-Ana Costea, noul ministru al Muncii, care a declarat ca „organele de specialitate ale administratiei publice locale si centrale (…) au obligatia sa deruleze in mod sistematic in unitatile scolare programe de educatie pentru viata, inclusiv educatia sexuala pentru copii”.

Oficialul a citat statistici potrivit carora jumatate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizeaza mijloace contraceptive, dupa cum a relatat Mediafax.

Si Ministerul Sanatatii a sustinut in octombrie introducerea unei ore obligatorii de educatie sexuala in scoli, potrivit unui document publicat de mai multe ONG-uri.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro