Aspern – cartierul inteligent din Viena sau cum arata locuintele viitorului
Daca vreti sa va faceti o idee despre cum vom locui in viitor, trebuie sa vizitati Aspern. Aici, pe locul unui fost aeroport, Primaria din Viena impreuna cu parteneri privati construieste un cartier care se va intinde pe circa 240 de hectare, unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare urbana din Europa. Dincolo de marimea proiectului si de complexitatea planificarii urbane, Aspern este primul „oras inteligent” din Europa, construit de la zero, un urias laborator pentru testarea noilor tehnologii pentru „smart cities”.
Cladirile produc singure energia pe care o consuma si pot sa o stocheze, iar senzori monitorizeaza tot timpul consumul de energie si regleaza automat temperatura din locuinte. Cartierul are sisteme de iluminat inteligente si este legat de centrul Vienei printr-o linie de metrou.
Constructia cartierului Aspern a inceput in 2010, iar pana in 2028 va avea aproximativ 10.500 de apartamente, 20.000 de locuitori, un campus scolar, un parc industrial si un centru de cercetare. Pana acum au fost construite 2.600 de apartamente, pentru aproximativ 6.100 de persoane, iar primul val de rezidenti s-a mutat deja. O buna parte din cele 240 de hectare ale cartierului vor fi spatii verzi. Investitia de circa 5 miliarde de euro se estimeaza ca va genera 20.000 de locuri de munca.
Desi se afla la o distanta de circa 15 km fata de Viena, Aspern este conectat inca din anul 2013 la linia de metrou a orasului. Distanta de 17 kilometri dintre Karlsplatz si Aspern este parcursa in aproximativ 30 de minute.
Cu toate acestea, Aspern nu este doar o dezvoltare imobiliara uriasa. In spatele acestui cartier se afla Aspern Smart City Research (ASCR), un joint-venture intre companiile de utilitati ale orasului (Wien Energie si Wiener Netze), Viena 3420 (dezvoltarea proiectelor), Agentia de Afaceri din Viena si Siemens, cartierul fiind in acelasi timp un urias laborator de cercetare pentru tehnologii de tip „smart cities”.
Cartierul inteligent Aspern, Viena/ Sursa foto: smartcity.wien.gv.at
Din proiectul de cercetare fac parte trei cladiri: un camin de 300 de locuri pentru studenti, o cladire rezidentiala cu 213 apartamente si o unitate de invatamant.
Echipate cu panouri fotovoltaice, panouri solare termice, panouri hibride, pompe de caldura si diverse instalatii de stocare termica si electrica, cladirile produc si pot stoca energia pe care o consuma.
In plus, cladirile au fost echipate cu sisteme inteligente care estimeaza consumul de energie, luand in considerare previziunile meteorologice si datele recente. Senzorii pot furniza informatii despre starea cladirilor si a echipamentelor, pentru planificarea anticipata a lucrarilor de intretinere.
In locuinte a fost instalata o tehnologie inteligenta de masurare si control care seteaza calitatea si temperatura cu scopul de a optimiza consumul cladirii. Utilizatorii pot interveni pentru a seta propriile niveluri, chiar si de la distanta, folosind o tableta sau un smartphone.
„Utilizatorii reprezinta o parte importanta a activitatilor de cercetare ale ASCR, deoarece de ei depinde cat de multa energie necesita cladirea si in ce masura poate oferi flexibilitate”, se arata pe site-ul proiectulului de cercetare.
Programul de cercetare include doar gospodariile care si-au exprimat aprobarea in scris, permitand utilizarea datelor lor privind consumul de energie si sistemul de control din locuinte (electricitate, apa calda si rece, temperatura camerei, calitatea aerului in camera) in scopuri de cercetare.
Cartierul inteligent Aspern, Viena/ Sursa foto:ascr.at
Smart ICT utilizeaza toate datele obtinute din cladiri si din retea (temperatura, calitatea aerului din incapere, consumul de energie electrica, tensiunea) si datele externe (de exemplu, vremea sau alte evenimente conexe) pentru a analiza interactiunea dintre retea si cladiri.
In afara de optimizarea consumului propriu de energie, proiectul de cercetare este interesat de flexibilitatea energetica, si anume cum poate o cladire inteligenta sa transfere energie in retelele locale de medie si joasa tensiune sau, in mod alternativ, sa participe ca un jucator activ pe piata de energie electrica.
Pentru ca acest lucru sa se intample sunt necesare cel putin doua sisteme:
- un sistem de management al energiei pentru cladiri (BEMS), situat in cladirea care produce energie, care calculeaza consumul de energie electrica al cladirii si orice flexibilitate la intervale regulate;
- celalalt sistem, Energy Pool Manager, care actioneaza ca o interfata intre cladirile individuale si reteaua electrica.
In plus, este nevoie de retele electrice inteligente, care trebuie sa furnizeze date despre starea retelei in orice moment, sa previzioneze consumul, dar si de un nou cadru legislativ, se arata pe site-ul proiectului de cercetare. Astfel, ASCR exploreaza cum sa transforme o retea traditionala de energie electrica intr-o retea inteligenta.
Cartierul inteligent Aspern, Viena/ Sursa foto: smartcity.wien.gv.at
Folosind date reale din campul de testare, echipa de cercetare a ASCR creeaza o reproducere digitala a realitatii pentru a simula orice concepte energetice, precum si masuri de optimizare. Obiectivul aici este de a dezvolta solutii fezabile care pot fi aplicate la nivelul intregului oras.
Desi se afla in topul celor mai inteligente orase de pe planeta, Viena doreste sa reduca si mai mult amprenta asupra mediului, iar cercetarea de la Aspern, prin datele colectate, ajuta orasul in acest sens. Laboratorul de cercetare din Aspern necesita investitii de peste 40 de milioane de euro pana in 2018, dupa cum au anuntat, anterior, reprezentantii Siemens.