Sari direct la conținut

AstraZeneca retrage de pe piață vaccinul împotriva Covid, folosit inclusiv în România, invocând surplusul de vaccinuri mai noi

HotNews.ro
Sediu al AstraZeneca, Foto: MARCUS BRANDT / AFP / Profimedia
Sediu al AstraZeneca, Foto: MARCUS BRANDT / AFP / Profimedia

AstraZeneca a început să-și retragă vaccinul împotriva Covid-19 de pe piața internațională, din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile” care vizează noi variante ale virusului, scriu Reuters și The Guardian. Recent, compania a recunoscut pentru prima dată că vaccinul prezintă riscul unui efect secundar rar, dar grav, cunoscut sub numele de tromboză cu trombocitopenie.

Anunțul a fost făcut după ce, în luna martie, compania farmaceutică și-a retras în mod voluntar autorizația de introducere a produsului pe piața UE.

Pe 7 mai, Agenția Europeană pentru Medicamente a emis o notificare conform căreia vaccinul nu mai este autorizat pentru utilizare.

Într-un comunicat, AstraZeneca a precizat că decizia a fost luată deoarece în prezent, pe piață există o varietate de vaccinuri mai noi disponibile care au fost adaptate pentru a viza variantele Covid-19.

Acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru vaccinul AstraZeneca.

„Potrivit unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieți au fost salvate numai în primul an de utilizare și peste 3 miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial”, se arată în comunicat.

Vaccinul a fost folosit inclusiv în România.

„Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume și sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esențială pentru a pune capăt pandemiei globale. Vom lucra acum cu autoritățile de reglementare și cu partenerii noștri pentru a ne alinia pe o cale clară de urmat pentru a încheia acest capitol și contribuția semnificativă la pandemia Covid-19”, mai sapune comunicatul.

Mai multe țări au oprit deja furnizarea vaccinului. Acesta nu mai poate fi utilizat în Australia din martie 2023, spre exemplu, deși utilizarea sa fusese deja eliminată treptat din iunie 2021, pe fondul disponibilității unor vaccinuri mai noi.

AstraZeneca a schimbat numele vaccinului său Covid în Vaxzevria în 2021.

Vaccinul a fost autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, administrat sub forma a două injecții, de obicei în mușchiul brațului superior, la un interval de aproximativ trei luni. A fost, de asemenea, utilizat de unele țări pentru rapel.

Un efect secundar îngrijorător

Vaxzevria este realizat pe baza unui alt virus din familia adenovirusului, modificat pentru a conține gena de fabricare a unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Vaccinul nu conține virusul propriu-zis și nu poate provoca boala.

Deși s-a dovedit a fi în general sigur și eficient, potrivit experților, vaccinul a prezentat riscul unui efect secundar rar, dar grav, cunoscut sub numele de tromboză cu trombocitopenie sau TTS.

Acest sindrom rar a apărut la aproximativ două-trei persoane din 100.000 care au fost vaccinate cu Vaxzevria.

Compania biofarmaceutică a recunoscut recent pentru prima dată că unul dintre efectele secundare ale vaccinului ar putea fi acest sindrom.

„Vaccinul poate provoca, în cazuri foarte rare, un sindrom de tromboză cu trombocitopenie (TTS). Cauzele sunt necunoscute”, se arată într-un extras dintr-un document transmis de companie unei instanțe, în februarie, potrivit The Telegraph.

Potrivit relatărilor presei, 51 de cereri de despăgubire au fost depuse la Înalta Curte din Londra, în care victimele și familiile lor solicită despăgubiri de aproximativ 125 de milioane de dolari.

Sindromul de tromboză cu trombocitopenie provoacă cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite, a explicat ziarul, potrivit Rai News.

„O parte importantă a răspunsului global inițial”

Profesoara Catherine Bennett, de la catedra de epidemiologie de la Universitatea Deakin din Australia, a declarat pentru The Guardian că vaccinul a jucat un rol esențial în lupta mondială împotriva virusului, în special în primele zile ale pandemiei, când erau disponibile vaccinuri limitate.

„A salvat milioane de vieți și acest lucru nu trebuie uitat”, a spus ea.

„A fost o parte cu adevărat importantă a răspunsului global inițial. Cu toate acestea, a vizat variantele inițiale. Acum am trecut la un lanț de vaccinuri în care avem produse disponibile care urmăresc variantele noi”, a adăugat profesoara.

„Există, de asemenea, o schimbare și în calculul de risc, având în vedere că populațiile sunt mult mai protejate și, chiar dacă, desigur, Covidul încă provoacă decese, suntem, în general, mai puțin vulnerabili la această boală”, a explicat ea.

Cea mai recentă recomandare privind vaccinul împotriva Covid-19 emis de Organizația Mondială a Sănătății în aprilie preciza că vaccinurile Covid-19 ar trebui să vizeze linia JN.1 a virusului, care înlocuiește variantele existente din linia XBB.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro