Sari direct la conținut

Atac violent al Moscovei la adresa Maiei Sandu. Președinta Republicii Moldova, acuzată de nazism, într-un interviu al Mariei Zaharova pentru Tass

HotNews.ro
Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rus, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia
Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rus, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Politica preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce priveşte naţionalitatea şi limba oamenilor, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu acordat agenţiei de stat TASS, în care a făcut comparaţii cu nazismul, o naraţiune folosită şi în cazul invadării Ucrainei în 2022, scrie News.ro.

„În ceea ce o priveşte pe (Maia) Sandu, ştiţi, cred că este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Doar atunci şi acolo au făcut experimente cu naţionalitatea oamenilor, cu limba lor”, a declarat Maria Zaharova, în interviul acordat Tass.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a reamintit că literatura documentară şi istoria descriu „cum cel de-al Treilea Reich i-a obligat pe lucrătorii de la ziare să folosească un alt font”.

„Fontul ziarelor trebuia să corespundă tocmai acestei idei de arieni – arieni pur-sânge, ceea ce au inventat acolo: forma nasului, urechile, forma craniului, fruntea, amplasarea ochilor şi aşa mai departe. O categorisire clară a oamenilor. Bineînţeles, eugenia, care apoi a luat amploare”, a subliniat Zaharova.

Făcând o paralelă cu politica celui de-al Treilea Reich, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a mers mai departe şi a subliniat că, în mod similar, Maia Sandu „a rescris oamenii la propriu, fără să-i întrebe, din nou după un şablon – a pus şi încercuit trăsăturile care erau necesare, restul au fost tăiate, pictate şi aruncate”.

Maia Sandu, menţionează TASS, a aprobat o hotărâre parlamentară privind schimbarea denumirii limbii de stat din moldovenească în română, în 2023.

„Într-o secundă, limba moldovenească, dintr-o lovitură de pix a guvernului Sandu, s-a transformat în limba română. Şi ce este aceasta decât elemente de genocid împotriva unui întreg popor?” – a comentat ea.

Zaharova susţine că prima întrebare pe care o pune atunci când se întâlneşte cu cetăţenii moldoveni este despre limba pe care o vorbesc: „Spuneţi-mi, ce limbă vorbiţi?”.

„Ei răspund: bineînţeles, în limba moldovenească. Din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât limba română”, a afirmat Zaharova, reluând o teză pe care a susţinut-o şi anul trecut.

Maia Sandu este, potrivit Mariei Zaharova, „un transmiţător al aceloraşi idei naziste, ideologii, viziuni filosofice, care sunt plătite de Occident”.

„Cred că acest lucru este comparabil fie cu politica celui de-al Treilea Reich, fie cu modul în care colonizatorii au părăsit Africa, trasând graniţele ţărilor doar cu o riglă pe hartă, făcându-i pe oameni să sufere, adică condamnând în mod deliberat oamenii la viitoare conflicte sângeroase, având o astfel de ocazie la acel moment”, a conchis Zaharova.

Teza propagandistică a nazismului a fost folosită de Moscova pentru a-şi justifica invazia din Ucraina din 2022. Moscova îl acuză în mod frecvent pe preşedintele Volodimir Zelenski de nazism, deşi acesta are origini evreieşti.

În briefingul de presă susţinut miercuri, Maria Zaharova a avut, aşa cum face periodic, chiar săptămânal în ultima vreme, un amplu comentariu despre „situaţia din Republica Moldova”, în care a condamnat, folosind termeni similari, faptul că Chişinăul sărbătorește pe 9 Mai Ziua Europei.

La Chişinău, autorităţile proeuropene ale ţării au ţinut să marcheze Ziua Victoriei în contextul în care 9 Mai este şi Ziua Europei.

Şefa statului, Maia Sandu, alături de comisarul european Johannes Hahn, care a venit special la Chişinău, mai mulți oficiali locali şi ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, au fost joi dimineaţă la Complexul Memorial „Eternitate” pentru a-i comemora pe cei căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Astăzi îi comemorăm pe pământenii noştri care au luptat în al Doilea Război Mondial pentru a readuce pacea pe continent. Astăzi sărbătorim pacea, pentru că 9 mai 1945 a fost prima zi de pace pe continentul nostru. Şi astăzi sărbătorim Europa, Europa fiind cel mai durabil şi cel mai de succes proiect de pace”, a subliniat Maia Sandu.

Şefa statului moldovean a spus că 9 mai este o zi care îi aminteşte „cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este războiul” şi a subliniat că trebuie făcut absolut totul pentru a nu permite războaie pe continent şi în general în lume.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro