Sari direct la conținut

„Atâta timp cât morții nu sunt morții tăi, nu crezi”: O poveste dificilă din Uruguay, dar care ar putea fi de oriunde

HotNews.ro
Mostre SARS-CoV-2, Foto: CDC-James Gathany / Sciencephoto / Profimedia Images
Mostre SARS-CoV-2, Foto: CDC-James Gathany / Sciencephoto / Profimedia Images

„Atâta timp cât morții nu sunt morții tăi, atât timp cât nu se întâmplă în familia ta, este greu” să vezi virusul ca pe o amenințare reală. „Așa stau lucrurile”, deplânge situația Carla Romero, asistentă medicală într-o unitate de terapie intensivă dintr-un spital din Uruguay, lovită de un al doilea val violent de Covid-19, potrivit AFP.

​„Oamenii nu cred” în gravitatea virusului, adaugă medicul de urgență Francisco Dominguez. „O vedem pe stradă: aproape toată lumea merge fără mască (…) Atâta timp cât nu au o rudă aici, nu o cred”, acuză și el.

74,5% din cele 978 de paturi de terapie intensivă din țară sunt ocupate, din care 56% de pacienții cu Covid-19, potrivit datelor publicate marți de Societatea Uruguayană de Medicină Intensivă (SUMI).

Dr. Dominguez descrie starea de sănătate a pacienților de la terapie intensivă ca fiind „foarte volatilă”. „Se schimbă de la un moment la altul, pot fi bine și în cinci, zece minute mai târziu, pot muri”, a spus el.

Personalul sanitar din unitate au subliniat că la începutul epidemiei majoritatea internărilor erau pentru pacienții cu vârsta peste 70 de ani, dar că vârsta medie a scăzut „brusc”.

Carla Romero numește „teribil” numărul persoanelor care au murit în doar douăzeci de zile din aprilie și se teme de moartea „care urmează să vină”.

Numai în ultimele două săptămâni, Uruguay a înregistrat în medie 3.000 de cazuri noi și aproape 60 de decese zilnice, una dintre cele mai ridicate rate de infecție din lume și un număr proporțional de decese cu creștere rapidă în America Latină.

Cu toate acestea, cu aproape 600 de decese la un milion de locuitori de la începutul pandemiei, mica țară sud-americană de 3,5 milioane de oameni are o medie scăzută, cu mult sub vecinii săi, Brazilia (1.790 la milion), Chile (1.335) și Argentina (1.330), sau țări europene precum Marea Britanie (1.900), Spania (1.640) sau Franța (1.490).

Considerată de luni de zile ca un model de gestionare a pandemiei, Uruguay a văzut contaminările crescând din ianuarie.

Obișnuit cu statistici reduse, populația a început să aplice mai puțin măsurile de protecție. Un alt factor determinant este granița terestră cu Brazilia – care a rămas deschisă în câteva orașe transfrontaliere – prin care a intrat varianta braziliană P1, considerată a fi mai contagioasă.

În prezent, reprezintă mai mult de 60% din cazurile pozitive din Uruguay.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro