Sari direct la conținut

Au executat soldații ucraineni prizonieri ruși sau a fost legitimă apărare? Analiză NYT

HotNews.ro
Au executat soldații ucraineni prizonieri ruși sau a fost legitimă apărare? Analiză NYT

Publicația americană The New York Times a analizat imaginile care au apărut săptămâna trecută pe rețelele de socializare în care apar forțele ucrainene trăgând în soldați ruși și a ajuns la concluzia că imaginile sunt reale.

O amplă dezbatere a fost stârnită după apariția clipurilor video în care militari ruși sunt uciși de trupele de la Kiev. Grupul aparent se predă, dar trupele ucrainene încep să tragă când un militar rus deschide focul.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat mai mult de zece militari ai săi care depuseseră armele şi a denunţat o „crimă de război”.

Armata ucraineană a anunţat sâmbătă că va verifica autenticitatea înregistrărilor video.

The New York Times a analizat imaginile pentru a stabili dacă forțele ucrainene au comis crime de război sau au acționat în legitimă apărare în timp ce încercau să captureze un grup de soldați ruși care au fost apoi uciși.

Cotidianul american notează că în imaginile care circulă intens pe rețele de socializare, majoritatea soldaților ruși sunt la pâmânt și par să fi fost împușcați mortal de la mică distanță după ce unul dintre camarazi a deschis brusc focul asupra soldaților ucraineni care se aflau în apropiere.

Rusia și Ucraina s-au folosit de imagini pentru propagandă

Înregistrările video au fost făcute la începutul lunii noiembrie și deși surprind brutalitățile din timpul războiului, nu arată cum sau de ce au fost uciși soldații ruși. În cele din urmă, sunt învăluite în mister, care au fost folosite atât de Rusia, cât și de Ucraina pentru a impresiona într-un fel sau altul opinia publică.

În prima înregistrare video, făcută cu un telefon mobil, poate fi văzut un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în haine militare ieşind unul după altul cu mâinile ridicate dintr-o clădire în curtea unei case şi întinzându-se pe jos cu faţa la pământ, la ordinul unor soldaţi cu banderole galbene şi care îi ţin pe primii sub ameninţare. În momentul în care apare în stânga o ultimă siluetă întunecată, înregistrarea video se întrerupe brusc în acelaşi timp în care izbucneşte o rafală de gloanţe.

O a doua înregistrare video, făcută de la înălţime, posibil cu o dronă, arată circa zece de trupuri zăcând în mijlocul unor bălţi de sânge. Unul dintre trupuri pare să fi fost împuşcat în cap.

Cele două clipuri au fost difuzate pentru prima dată de canalele ucrainene de știri și de social media, care le-au folosit pentru a lăuda măiestria militară a forțelor lor armate și pentru a face cunoscută recuperarea eroică a teritoriilor ocupate anterior de Rusia.

În același timp, în Rusia, imaginile au provocat o reacție vehementă în rândul bloggerilor pro-război, care au îndemnat guvernul să solicite o anchetă internațională.

La aproape nouă luni de la începutul invaziei, Rusia și Ucraina se acuză reciproc de crime de război.

Anchetă ONU

Organizația Națiunilor Unite a declarat că incidentul surprins în imagini trebuie să fie anchetat.

Întrebat cu privire la acest subiect de agenția AFP, un purtător de cuvânt al ONU a declarat: „Avem cunoştinţă de aceste înregistrări video şi le examinăm”. El a subliniat că, dacă va fi cazul, cei vinovaţi vor trebui să răspundă pentru faptele lor.

Comitetul de Anchetă rus a anunţat la rândul său că a deschis o anchetă pentru „executarea de soldaţi ruşi capturaţi”.

Afirmaţiile Moscovei intervin după ce ONU a publicat săptămâna trecută un raport ce arată că prizonieri de război din ambele tabere au fost supuși unor rele tratamente.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro