Au fost readuse in tara 27 de monede dacice foarte rare, recuperate din Italia
Un lot de 27 de kosoni dacici foarte valorosi vor fi prezentati luni intr-o conferinta de presa la Muzeul National de Istorie, dupa ce au fost recuperati din Italia, unde ajunsesera intr-un mod fraudulos. In ultimul an au fost recuperate mai multe loturi de monede dacice rare din diverse tari, precum Marea Britanie, SUA si Germania. Tot luni vor fi prezentate si cele 138 de monede gasite recent de trei copii intr-o vizuina de vulpe, in judetul Hunedoara.
Readucerea in tara a 27 monede de aur dacice de tip Koson (stateri), reprezinta rezultatul a aproape doi ani de munca, la care au participat magistrati de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, ofiteri de politie, functionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe si experti de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, precum si omologii lor din Italia.
Toate aceste monede extrem de rare au fost obtinute in mod ilicit, de catre persoane implicate in activitati ilegale de detectii si sapaturi in zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase in mod clandestin din Romania si puse in vanzare pe piata internationala numismatica din Europa si SUA.
Tot la conferinta de luni, vor fi prezentate si cele 138 de monede de aur de tip Koson, recuperate recent, de pe teritoriul satului Ocolisul Mare, jud. Hunedoara, care vor fi aduse la Muzeul National de Istorie a Romaniei, in vederea efectuarii unor expertize. Aceste monede au fost gasite de trei copii intr-o vizuina de vulpe.
Cele doua loturi de monede din aur dacice recuperate recent din Italia si din judetul Hunedoara sunt alcatuite numai din stateri emisi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmasii lui Burebista. Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poarta o legenda scrisa cu caractere grecesti, mentionand numele si titlul suveranului emitent. Ele au fost emise in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia. Fapt exceptional, datorita acestor monede, cunoastem azi mai multe date despre istoria politica, viata economica, sociala, arta si religia Daciei in anii care au urmat disparitiei lui Burebista.
Pana in prezent s-au desfasurat 11 operatiuni de recuperare si repatriere a bratarilor de aur dacice (respectiv patru in 2007, una in 2008, una in 2009, una in 2011, doua in 2012 si doua in 2013), avand ca obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea conventiei UNIDROIT, din Franta, Elvetia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii si Germania. Ca urmare a acestor actiuni, Patrimoniul Cultural National a fost reintregit cu urmatoarele bunuri: 13 bratari dacice regale de aur, cantarind 12,633 kg, 1.024 monede de aur de tip Koson, 204 monede de tip Koson din argint, doua umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice. Lor li se adauga alte 33 monede grecesti de aur de tip Lysimachos, emisi in secolele II-I a.C., la Tomis si Kallatis, un depozit de unelte si arme din fier, precum si 3663 monede din argint si bronz, recuperate de autoritatile judiciare romane pe teritoriul Romaniei, intre anii 2009 si 2014.
La realizarea expertizelor stiintifice ale bunurilor arheologice si numismatice exceptionale apartinand patrimoniului cultural national al Romaniei, recuperate cu sprijinul organelor judiciare romanesti si straine, au participat o serie de specialisti care activeaza in cadrul Muzeului National de Istorie a Romaniei, Institutului National de Fizica Atomica si Inginerie Nucleara ¬Horia Hulubei¬, Institutului de Istoria Artei si Arheologie (Cluj-Napoca), Bibliotecii Academiei Romane, Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie (Constanta), Institutului de Cercetari Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeului Tarii Crisurilor (Oradea). Expertizele s-au realizat si intr-o serie de laboratoare specializate din Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Statele Unite ale Americii.