AUDIO Cum evită un ministru să răspundă la întrebări incomode. Jurnalist Radio România Actualități: Ne mai auziți? Noi vă auzim/ Ministrul energiei: Da, dar eu nu vă mai aud
Teama miniștrilor de a răspunde la întrebări incomode poate da naștere la momente amuzante. Un astfel de moment a avut loc vineri, la Radio România Actualități, protagonist fiind Anton Anton, ministrul energiei, care era invitat prin telefon. Tema discuției era criza din energie. Dialogul între realizatoarea emisiunii și ministru a decurs fără probleme până în punctul în care a fost atins un subiect sensibil. Atunci, ministrul a încercat să pună punct discuției, susținând că nu mai aude ce e întrebat. Vezi ce a ieșit.
Alexandra Andon, realizatoare emisiune: Ne-ați spus că ne vom străduim că eliminăm taxa pe cifra de afaceri pentru companiile care produc pe bază de carbune, pentru că deja certificatele de dioxid de carbon reprezintă 40% din costul de producție al energiei.
Ministru: Da, exact, pentru că împovărează îngrozitor.
Realizatoare emisiune: Și nu se știa lucrul acesta în momentul în care a fost adoptată ordonanța?
Ministru (tăcere): ….
Realizatoare emisiune (insistă): Care introduce taxa de 2%.
Ministru (tăcere):…
Realizatoare emisiune: Vom reveni. Ne mai auziți, domnule ministru?
Ministru: Săru’ mâna! Nu vă mai aud.
Realizatoare emisiune: Noi vă auzim.
Ministru: Da, dar eu nu vă mai aud. Săru’ mâna!
Realizatoare emisiune (râzând): Da, dar nu vă mai aud…Vă mulțumesc, domnule ministru!
Ministru: Da, săru’ mâna!
Reamintim că ministrul a anunțat joi, la Târgu Jiu, că ia în calcul eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune. „Ne vom strădui sa eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune”, a spus Anton Anton. Acesta a spus că este justificată eliminarea taxei în condițiile în care compania este obligată să plătească certificate de dioxid de carbon, care sunt foarte scumpe, și care reprezintă 40% din costul de producție al energiei pe bază de cărbune.
Pentru Complexul Energetic Oltenia, societate care se află oricum într-o situație financiară dificilă, Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern, exact înainte de sărbători, privind supra-taxarea mediului de afaceri și care prevede, printre altele, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, a fost o mare lovitură.
În seara în care a fost aprobată, ministrul finanțelor și Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, au fost întrebați, la o conferință de presă, exact despre modul în care va fi afectat Complexul Energetic Oltenia și despre situația minerilor de acolo. Vâlcov nu a vrut să răspundă ce se va întâmpla cu CE Oltenia și a pasat responsabilitatea la managementul companiei. Mai mult, în aceeași conferință de presă, au fost întrebați dacă își asumă responsabilitatea în cazul în care Ordonanța va produce efecte negative asupra economiei. Inițial au refuzat să răspundă. Abia după insistențe, Teodorovici a spus că da, având în vedere că a semnat actul normativ.