Sari direct la conținut

AUDIO Dana Garbovan, presedintele UNJR: Florica Bejinaru nu este cel mai potrivit om la sefia CSM

RFI Romania

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania contesta alegerea Floricai Bejinaru la sefia CSM. „Nu este cea mai potrivita persoana sa reprezinte magistratura”, a declarat la RFI presedintele UNJR, Dana Garbovan, aluzie la trecutul Floricai Bejinaru, acuzata de presa ca ar fi colaborat cu Securitatea.

Asculta declaratia Danei Garbovan

Descarca declaratia in format MP3

„Doamna Florica Bejinaru nu are din punctul nostru de vedere moralmente dreptul de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii, din cauza trecutului domniei sale in perioada comunista. Noi, asociatia am luptat si am sustinut public in mai multe randuri necesitatea curatarii corpului magistratilor, a unei lustratii in magistratura. Or domnia sa este exemplul clasic a ceea ce nu ar fi trebuit sa se intample, indiferent daca dansa a facut sau nu, din punct de vedere juridic, politie politica. A recunoscut ca a colaborat cu Securitatea. Or acest fapt pur si simplu este suficient pentru a o discredita pana la urma in fata societatii, nu doar a corpului magistratilor. Din acest motiv, consideram ca domnia sa nu este nici pe departe potrivita sa reprezinte magistratura romana. Este o problema in primul rand de moralitate”, a spus Dana Garbovan.

Judecatoarea Florica Bejinaru a fost aleasa, luni dupa-amiaza, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Florica Bejinaru a fost implicata intr-un scandal rasunator in mai 2006, cand CNSAS a stabilit ca actualul magistrat a colaborat cu Securitatea. Florica Bejinaru a contestat ulterior verdictul de politie politica, acesta fiind anulat in toamna aceluiasi an. Decizia CNSAS de a-i anula verdictul de colaborare cu Securitatea a fost contestata vehement de ministrul Justitiei de la acea vreme, Monica Macovei.

2010, unul greu din punctul de vedere al infaptuirii reformei in Justitie

Garbovan a declarat ca anul 2010 o sa fie unul greu din punctul de vedere al infaptuirii reformei in Justitie. Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor crede ca Romania nu va scapa de monitorizarea Comisiei Europene.

„Nu vad cum si-ar putea indeplini intr-o perioada atat de scurta toate obiectivele pe care trebuie sa le atinga. Nu exista o coerenta si o continuitate, nici la nivel de Minister al Justitiei, nici la nivel de Consiliu Superior al Magistraturii a programelor pe care ar trebui sa le deruleze”, a spus judecatoarea clujeana.

Ea a criticat schimbarile dese si incoerente din legislatie: „Nu schimbi ceva de azi pe maine. Or la noi, cum sa va spun, partea cu raportul Comisiei dureaza cam o saptamana, cateva zile inainte, cateva zile dupa, repede se mai aranjeaza ce se poate, dar nu este un program continuu. Ministerul Justitiei nu are nici macar o strategie pe Justitie, nu are o evaluare a sistemului. Practic, din punctul nostru de vedere, nu stie incotro merge si incotro se indreapta. La fel si Consiliul Superior al Magistraturii, asta este pana la urma marea problema, nu se cauta solutii de substanta, ci doar formale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro