Sari direct la conținut

​AUDIO Horatius Dumbrava: Voi solicita plenului CSM sa ia atitudine fata de acuzatiile lui Adrian Nastase la adresa judecatorilor Ioana Bogdan si Ionut Matei care au decis condamnarea sa la doi ani de inchisoare cu executare

HotNews.ro

Horatius Dumbrava, fost presedinte al CSM, a declarat, pentru HotNews.ro, ca va solicita plenului Consiliului sa analizeze acuzatiile formulate de Adrian Nastase la adresa judecatorilor Ioana Bogdan si Ionut Matei, care au deliberat in dosarul “Trofeul Calitatii”. “Sunt anumite declaratii ale domnului Nastase care pot contura o atingere adusa independetei justitiei”, a declarat Dumbrava. Dupa pronuntarea sentintei, fostul premier a acuzat-o pe Ioana Bogdan ca a actionat in favoarea DNA, iar despre Ionut Matei a afirmat ca a avut intalniri cu reprezentanti ai DNA.

UPDATE: Inspectia judiciara a CSM s-a sesizat din oficiu fata de declaratiile facute de Adrian Nastase la adresa celor doi judecatori de la Curtea Suprema

Fostul presedinte al CSM, Horatius Dumbrava, sustine ca, in opinia sa, Consiliul ar trebui sa ia pozitie fata de declaratiile facute de Adrian Nastase la adresa judecatorilor Ionut Matei si Ioana Bogdan. Luni, 30 ianuarie, la cateva ore dupa ce Curtea Suprema a anuntat sentinta de doi ani cu executare fostul premier i-a atacat pe cei doi judecatori care au decis in sensul condamnarii. Adrian Nastase a acuzat-o pe judecatoarea Ioana Bogdan de faptul ca „a fost trimisa de Daniel Morar” si „a fost consiliera lui Daniel Morar” si ca “a actionat in favoarea DNA”. Iar despre Ionut Matei a declarat urmatoarele: “Au fost unele, sa spunem, zvonuri in legatura cu faptul ca judecatorul Ionut Matei a avut intalniri cu reprezentanti ai DNA.”

Fata de aceste declaratii, Horatius Dumbrava spune ca va propune in plenul CSM de astazi sa ia atitudine si sa analizeze daca afirmatiile lui Natase nu aduc atingere independentei justitiei. Citeste mai jos explicatiile lui Horatius Dumbrava:

Horatius Dumbrava by Biro Attila

  • Plenul CSM, in aprilie 2011, s-a mai pronuntat asupra unor acuzatii similiare si anume ca DNA ar dicta modul in care se face justitie la ICCJ cu referire la doamna Ioana Bogdan. S-a demonstrat prin concluziile inspectiei judiciare ca aceste lucruri sunt neadevarat si ca astfel de declaratii aduc atingere independentei justitiei.
  • Pornind de la prezumtia ca domnul Nastase este nevinovat, am inteles ca dumnealui a anuntat ca va face recurs la sentinta data ieri. Este o prezumtie care trebuie respectata pana cand se pronunta si instanta de recurs. Au fost consemnate si declaratii ale domniei sale ca parte in acest proces. Dincolo de acestea sunt anumite declaratii ale domnului Nastase care pot contura o atingere adusa independetei justitiei.
  • In aprilie 2011, plenul CSM a aratat ca doamna Ioana Bogdan nu a fost numita de DNA la ICCJ. Dimpotriva, promovarea a fost facuta in plenul CSM care avea o alta componenta la momentul acela, membrii erau domnul Lupascu, doamna Barbulescu, domnul Anton Pandrea. Nici vorba ca DNA sa fi votat promovarea doamnei Ioana Bogdan la ICCJ.
  • De asemenea, in ceea ce il priveste pe domnul Ionut Matei nu exista nici un element din care sa se desprinda ideea ca ar fi fost directionat de cineva anume, nici de DNA, nici de altcineva. Ar fi utile ca astfel de declaratii politice sa nu aduca atingere independentei justitiei. Sigur ca orice parte are posibilitatea ca in mod public sa-si spuna nemultumirile cu privire la un act de judecata dar nu cu tenta politica.
  • Eu propun ca CSM sa aiba o atitudine in acest sens sau cum va decide plenul daca va lua in discutie propunerea mea. Fie daca plenul va lua in considerare ca este necesara o noua verificare a inspectiei judiciare fata de afirmatiile politice facute de domnul Adrian Nastase. Adica inspectia judiciara sa verifice daca nu cumva s-a adus atingere prestigiului justitiei.
  • Eu consider ca CSM-ul trebuie sa aibe o astfel de pozitie pentru ca totusi este garantul independentei justitiei. Judecatorii, indiferent de nivel, trebuie sa se simta aparati din aceasta perspectiva a garantiei independetei justitiei.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro