Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: APIA: modificarea Codului Fiscal = distrugerea dealerilor auto. Germania tripleaza programul Rabla. Reabilitatea termica a blocurilor va dura 20 de ani

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

APIA: modificarea Codului Fiscal = distrugerea dealerilor auto

Guvernul ar urma sa discute azi un proiect de Ordonanta de urgenta care urmareste sa realizeze atat rectificarea bugetara, cat si modificarea Codului Fiscal. Printre masurile controversate, discutate la inceputul saptamanii cu partenerii sociali, sunt: introducerea impozitului forfetar si anularea scutirilor pentru firmele care isi cumpara masini, atat la achizitie cat si la service si la carburanti. Acestea ar urma sa plateasca mai mult cu 19% ceea ce, potrivit Asociatiei Importatorilor, va duce in faliment atat firmele de leasing, dealerii auto cat si clientii lor. Importatorii spun ca noile masuri, care vin si asa pe un fond de scadere severa a vanzarilor, vor duce la distrugerea comertului cu masini noi.

Germania: de trei ori mai multi bani pentru prima de casare

Guvernul german a decis ieri sa creasca fondurile alocate pentru reinoirea parcului auto de la 1,5 la 5 miliarde de euro. Prima de casare va ramane tot de 2.500 de euro insa va creste de peste 3 ori numarul masinilor vechi ce pot fi inlocuite cu unele noi, mai putin poluante, scrie Reuters. Decizia a fost luata dupa ce prima etapa a programului Rabla german a avut un succes peste asteptari. Dacia a fost printre marii beneficiari, solicitarile pentru aceasta marca aducand muncitorii la lucru dupa ce productia fusese oprita de mai multe ori.

Scadere severa a vanzarilor Dacia in Romania

La noi in tara, Dacia a raportat vanzari in scadere, pe primul trimestru cu aproape 60% pentru automobile şi vehicule comerciale. In luna martie, insa livrările pe piaţa locală au crescut cu 50% fata de februarie. Producatorul de la Mioveni a anunţat că datorită creşterii comenzilor nu se intrevad noi disponibilizari, până în luna august si nici opriri ale activitatii.

Leul a inceput sa se deprecieze

Leul s-a oprit ieri din apreciere dupa 11 sedinte consecutive de crestere in fata monedei euro. Moneda nationala s-a depreciat cu peste un ban, pana la 4,16. Fata de dolar, leul a scazut cu aproape sapte bani, pana la 3,14. Leul moldovenesc a pierdut in urma evenimentelor de la Chisinau, fiind la cel mai scazut nivel din ultimele luni. Pe plan international, euro a pierdut serios in fata dolarului in urma cresterii sentimentelor negative pe piata alimentate de datele privind scaderea PIB-ului in zona euro, mult mai mult decat se prevazuse la sfarsitul lui 2008. In plus, investitorii cred ca BCE va face o noua scadere a dobanzii cheie.

Rosu pe linie la burse

Bursa de la Bucuresti a suferit ieri corectii puternice mai agresive decat pietele externe. Indicii au inregistrat scaderi de peste 2%. Cea mai mare pierdere a fost pe sectorul societatilor de investitii financiare. Si marile bursele europene au inchis in scadere, pe fondul deprecierii titlurilor bancare. Bursa de pe Wall Street a inchis aseara tranzactiile in scadere puternica. Indicii principali au pierdut peste 2%.

Moody’s: Romania va inregistra o recesiune economica dificila

Romania va inregistra o recesiune economica dificila, arata un raport Moody’s, citat de Mediafax. Totusi, agentia de rating anticipeaza ca tara noastra ar trebui sa evite un colaps major, pentru ca datoria sectorului privat este relativ scazuta si la fel si dependenta de comertul exterior. Expertii agentiei de rating anticipeaza ca economia Romaniei va scadea in acest an cu 4%, dar isi va reveni in 2010, cand va inregistra un avans de 0,3%. Romania a avut in 2008 o crestere economica de 7,1%.

Un sfert dintre companii ingheata salariile in 2009

Un sfert dintre companiile din lume, din care 40% din Statele Unite, intentioneaza sa inghete salariile anul acesta, arata un studiu al firmei de consultanta londoneze ECA International. Totusi angajatii din America de Sud si India vor beneficia de cresteri salariale consistente in 2009, scrie Reuters. In schimb, angajatii din Japonia, Lituania si Irlanda vor avea cele mai mici cresteri salariale. Romania este pe locul opt din 53 de state dupa estimarea privind cresterea lefurilor. O treime dintre companiile europene intentioneaza sa inghete salariile.

Reabilitarea termica a blocurilor va dura 20 de ani

Reabilitarea termica a blocurilor va dura 20 de ani, iar costurile se ridica la 10 miliarde de euro. Estimarea apartine secretarului de stat in Ministerul Dezvoltarii regionale, Razvan Murgeanu. El a aspus ca pentru acest an sunt alocate doar 100 milioane euro, insa suma ar putea creste din Fonduri europene. In tara ar trebui sa fie reabilitate termic 96.000 de blocuri.

Franta: se asteapta revenirea pietei imobiliare in 2009

In Franta, Federatia Nationala din sectorul imobiliar se asteapta la o crestere a pietei anul acesta, favorizata de scaderea preturilor in ultimele 12 luni. In plus, au avut loc reduceri importante si la dobanzile pentru creditele imobiliare. Din aprilie 2008 pana luna trecuta, preturile locuintelor au scazut cu circa 6%. In primele doua luni din 2009, vanzarile au coborat cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Si, din agenda economica a zilei:

La Guvern, in atentie despre prima rectificare bugetara pe acest an. Posibil, se va discuta si despre propunerile Ministerului de Finante despre modificarea Codului Fiscal

Ministrul Agriculturii prezinta situatia platilor pentru fermieri

In SUA se anunta datele saptamanale privind stocurile de petrol dupa ce ieri pretul barilului a scazut la aproximativ 50 de dolari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro