Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro:​ Ministrul Economiei: Ne propunem o crestere de 1,5-1,7% din PIB in urmatoarele sase luni. Opt poli de crestere economica vor fi dezvoltati in Romania

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Ministrul Economiei: Ne propunem o crestere de 1,5-1,7% din PIB in urmatoarele sase luni. Opt poli de crestere economica vor fi dezvoltati in Romania

Romania isi propune o crestere economica de 1,5- 1,7% din PIB in urmatoarele 6 luni, iar in tara noastra urmeaza sa fie dezvoltati opt poli de crestere economica, pentru atragerea de investitori romani si straini, a declarat sambata ministrul Economiei, Daniel Chitoiu. El a mai precizat ca va impune termene precise pentru eliberarea de autorizatii, astfel incat mediul de afaceri sa nu mai fie nevoit sa astepte cateva luni sau chiar ani pentru acest lucru. Ministrul Economiei mai spune ca va lansa opt poli de crestere economica, dintre care doi la Timisoara, alti doi fiind deja lansati la Cluj-Napoca si Iasi: „Vom lansa opt poli de crestere economica in Romania, deja doi poli au fost lansati la Iasi si in Cluj-Napoca, iar in Timisoara vom lansa un pol de cecretare stiintifica si de asemenea un pol de crestere pe zona agriculturii si dezvoltarii alimentare”, a afirmat Daniel Chitoiu.

George Soros: Europa are trei luni la dispozitie pentru a salva euro

Europa are la dispozitie trei luni pentru salvarea zonei euro, afirma miliardarul american George Soros. „Dupa parerea mea, autoritatile dispun de o fereastra de trei luni in timpul careia pot corecta erorile si inversa tendintele actuale. Prin autoritati, vreau sa spun in principal guvernul german si Bundesbank, pentru ca intr-o criza creditorii au puterea si nimic nu poate fi facut fara sustinerea Germaniei”, afirma miliardarul, fost specialist in atacuri speculative asupra diverselor monede. „Ma astept ca grecii sa fie suficient de ingroziti de perspectiva unei expulzari din Uniunea Europeana pentru a oferi o slaba majoritate coalitiei care se declara pregatita sa aplice acordul actual cu UE, FMI si creditorii bancari”, a adaugat acesta. Angela Merkel a cerut sambata opozitiei guvernamentale germane sa sustina viitorul fond permanent de sustinere a Zonei Euro si pactul bugetar european, afirmand ca „situatia din Zona Euro este in prezent foarte fragila”.

Spaniolii au retras din banci 97 miliarde de euro, adica 10% din PIB-ul lor

Spaniolii au retras din depozitele bancare numai in primele 3 luni ale acestui an circa 97 de miliarde de euro, adica 10% din produsul intern brut al tarii, anunta CNN, citand date publicate de banca centrala spaniola. Datele par sa confirme evaluarile anterioare ale economistilor, care se asteapta la inrautatirea lucrurilor. Spania este a doua tara care se confrunta cu retrageri masive de bani, dupa Grecia. Nu este exclus ca ambele state sa ia masuri de limitare a iesirii capitalurilor, asa cum intentioneaza sa faca si Elvetia, tara catre care se indreapta peste o treime din banii scosi din banci si care se confrunta astfel cu presiuni consistente asupra monedei nationale.

Dmitri Medvedev ordona Bancii centrale a Rusiei sa intervina pentru a stopa caderea rublei

Premierul rus Dmitri Medvedev a ordonat Bancii centrale de la Moscova sa intervina, daca este necesar, in piata pentru a sustine rubla, care a cazut saptamana trecuta la niveluri care nu mai fusesera atinse de la inceputul crizei economice din 2009. Moneda ruseasca sufera in principal din cauza aversiunii la risc manifestata de investitori, ingrijorati de situatia din zona euro si de reducerea cotatiilor la petrol. Vineri, guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei a anuntat ca institutia pe care o conduce si-a multiplicat interventiile pe piata si ca situatia evolueaza in functie de cursul petrolului. El a precizat, totusi, ca in acest moment, situatia este „in general sub control”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro