AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Parlamentul European a aprobat cele mai dure reguli din lume privind bonusurile bancherilor. MFP: Se impoziteaza doar veniturile din dobanzi realizate incepand cu data de 1 iulie
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Parlamentul European a aprobat cele mai dure reguli din lume privind bonusurile bancherilor
Parlamentul European a aprobat cele mai dure reguli din lume privind plata bonusurilor bancherilor, noile prevederi fiind parte a unor eforturi extinse de reducere a riscurilor in sectorul financiar, aflate la originea recesiunii mondiale. Noua lege urmeaza sa fie aprobata saptamana viitoare si de ministrii de Finante ai celor 27 de state membre, iar prevederile acesteia vor intra in vigoare la inceputul anului 2011.
Potrivit noilor reglementari, numai 30% din bonusurile in numerar vor putea fi platite pe loc, iar restul pe parcursul a pana la cinci ani. Masurile adoptate la nivelul UE vin dupa o serie de initiative luate la nivel national care vizeaza remunerarea in sectorul financiar. In Marea Britanie se aplica deja o taxa de 50% pentru bonusurile de peste 25.000 de lire sterline oferite angajatilor din banci. Totodata, managerii bancilor si companiilor de asigurari din Olanda ar putea fi obligati, in curand, sa inapoieze bonusurile „nerezonabile” in urma unor modificari legislative propuse de guvern.
Bulgaria a acceptat sa participe la proiectul South Stream
Un acord cu Rusia va fi semnat pe 16 iulie, Bulgaria fiind de acord sa participe la proiectul South Stream, a declarat vicepremierul rus Viktor Zubkov, potrivit RIA Novosti. Acesta a precizat ca va fi semnat un acord intre cele doua tari pe 16 iulie. Cele doua parti se vor pune de acord asupra „foii de parcurs” in cursul acestei zile. South Stream este o conducta pentru transportul de gaze din Rusia catre vestul Europei. Zubkov a adaugat ca Rusia a fost de acord cu partea bulgara in privinta utilizarii unor conducte de gaze pre-existente pe teritoriul tarii. Rusia si Bulgaria au semnat un acord cu privire la proiectul South Stream in ianuarie 2008. Ulterior, intre cele doua parti au aparut neintelegeri, Bulgaria anuntand ca s-ar putea retrage din proiectul South Stream. Cele mai mari controverse au aparut dupa ce prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca tara sa va renunta la doua proiecte energetice ruso-bulgare, conducta petroliera Burgas-Alexandroupolis si centrala nucleara de la Belene, proiecte considerate neprofitabile.
In aceste conditii, reprezentantii companiei ruse Gazprom au afirmat ca ar putea sa se orienteze catre Romania. Un studiu de fezabilitate privind includerea Romaniei si a Macedoniei in proiectul South Stream va fi definitivat in urmatoarele doua-trei luni.
MFP: Se impoziteaza doar veniturile din dobanzi realizate incepand cu data de 1 iulie
Veniturile sub forma de dobanzi realizate pana la data de 1 iulie nu vor fi impozitate, anunta Asociatia Romana a Bancilor (ARB) dupa o intalnire cu Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice. Reprezentantii Asociatiei arata ca veniturile sub forma de dobanzi realizate pana la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile, iar dobanzile realizate dupa aceasta data vor fi impozitate cu 16%. Clarificarea Asociatiei Romane a Bancilor vine dupa ce Ministerul Finantelor Publice a transmis marti o notificare in acest sens, care insa lasa loc de interpretari.
ANOFM: Somajul a scazut in luna iunie la 7,44 la suta
Rata somajului in luna iunie a fost de 7,44 la suta, fata de 7,67 la suta in mai, numarul total al somerilor inregistrati fiind de 680.782, cu 21.072 mai putini decat in luna precedenta, informeaza, miercuri, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). La sfarsitul lunii iunie, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 7,44 la suta, mai mica cu 0,23 puncte procentuale decat cea din luna mai si mai mare cu 1,44 puncte procentuale decat cea din luna iunie a anului 2009. Numarul total de someri la finele lunii iunie, de 680.782 de persoane, a scazut cu 21.072 de persoane fata de cel de la sfarsitul lunii anterioare.
Din totalul somerilor inregistrati, 381.177 au fost someri indemnizati si 299.605 neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati a scazut cu 29.756 de persoane, iar numarul somerilor neindemnizati a crescut cu 8.684 de persoane fata de luna precedenta.