Sari direct la conținut

​​AUDIO Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, propune ca magistratii acuzati de coruptie sau exclusi din profesie sa nu mai primeasca pensie de serviciu

HotNews.ro
Horatius Dumbrava, fostul presedinte CSM, Foto: Agerpres
Horatius Dumbrava, fostul presedinte CSM, Foto: Agerpres

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a propus, marti, plenului CSM ca magistratii care au suferit o condamnare pentru fapte de coruptie sau legata de exercitarea functiei de judecator sau procuror sau magistratii care au fost exclusi din profesie pe motive disciplinare sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu, ci sa primeasca o pensie obisnuita. „Necesitatea unei astfel de masuri vine dintr-o realitate. Avem situatii stranii de-a dreptul in care magistrati condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie sunt inchisi acum sau isi executa pedeapsa si ei primesc o pensie de serviciu. Masura pe care am propus-o este un act de demnitate pentru sistemul de justitie”, a declarat Horatius Dumbrava pentru HotNews.ro.

Horatius Dumbrava sustine, in nota prezentata marti plenului CSM, ca magistratii acuzati de diverse infractiuni si care se pensioneaza brusc sau iau aceasta decizie in timpul unei cercetari disciplinare, beneficiaza de o pensie de serviciu chiar daca sunt condamnati definitiv sau exclusi din profesie. Dumbrava sustine ca acest lucru afecteaza integritatea si imaginea Justitiei, precum si a celorlalti magistrati care isi indeplinesc onest serviciul.

In plus, Horatius Dumbrava propune ca partea din pensia de serviciu incasata pana la condamnarea definitiva sau aplicarea sanctiunii excluderii din magistratura sa fie recuperata.

Daca aceasta masura ar deveni act legislativ, magistratii care cad sub incidenta legii nu ar mai primi pensia speciala de serviciu si ar urma sa primeasca doar pensia de stat, pentru care au contribuit din salariu.

Presedintele CSM sustine introducerea unui nou articol in Legea nr. 303/2004, respectiv art. 832, cu urmatorul cuprins:

  • ”(1) Nu beneficiaza de pensia prevazuta de art. 82 sau de art. 831 judecatorii si procurorii care, ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu infractiunile de coruptie, savarsita cu intentie.
  • (2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si judecatorilor sau procurorilor fata de care a fost exercitata actiunea disciplinara, fiind stabilita sanctiunea excluderii din magistratura, in conditiile art. 47 alin. (31) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • (3) Diferenta dintre pensia prevazuta de art. 82 sau de art. 831, incasata pana la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sau, dupa caz, pana la data ramanerii irevocabile a hotararii prin care s-a solutionat actiunea disciplinara si pensia din sistemul public, precum si indemnizatia prevazuta de art. 81 alin. (1), sunt supuse restituirii”

Descarca fisierul audio in format MP3

Declaratiile presedintelui CSM, Horatius Dumbra pentru HotNews.ro:

  • Necesitatea unei astfel de masuri vine dintr-o realitate. Realitatea este ca in ultimii cinci ani sunt 33 de magistrati, judecatori si procurori, fata de care fie s-a pus in miscare actiunea penala, fie au intrat sub cercetare disciplinara si care au solicitat pensionarea, lucru ce li s-a acordat. Fara sa existe posibilitatea ca actiunea penala sau actiunea disciplinara sa fie dusa pana la capat.
  • Avem situatii stranii de-a dreptul in care magistrati condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie sau in legatura cu coruptie si legate de exercitarea activitatilor de servici, adica luare de mita, sa fie inchisi acum sau sa-si execute pedeapsa si ei sa-si ia o pensie de serviciu. Este anormal pentru ca ei au fost condamnati tocmai pentru exercitarea cu reacredinta si intentie a astfel de fapte.
  • In ceea ce priveste cercetarea disciplinara, pentru faptele cu intentie si care se vor finaliza cu excluderea din magistratura, ar trebui sa discutam daca nu se impune renuntarea la pensia de servici pentru astfel de magistrati.
  • Am propus plenului CSM ca dezbatere aceasta tema. Ea a fost primita foarte bine de majoritatea membrilor CSM, lucru ce m-a bucurat personal. Urmatorii pasi sunt de a continua aceasta dezbateri in conditiile tehnice ale Consiliului si de a reveni in Plen cu o propunere concreta pe care sa o inaintam Ministerului Justitiei.
  • Propunerile pe care le-am facut pot fi discutabile in ceea ce priveste tehnica. Trebuie vazuta in ce masura cercetarea disciplinara poate continua in cazul in care magistratul isi depune cererea de pensionare.
  • Este un act de demnitate pentru sistemul de justitie. Este anormal ca 99% sau 98% din magistratii corecti si onesti sa fie tarati ca sistem in acest malaxor al mass-media pentru doi-trei colegi necinstiti si care nu sunt onesti. Atunci, chiar si cei care apeleaza la astfel de subterfugii, ar trebui sa aiba demnitatea, macar in cazul cercetarii disciplinare, sa accepte demersul acesta pana la final, de a finaliza cercetarea disciplinara cu una din sanctiuni sau clasarea cazului. Ar trebui sa accepte pentru colegii lor acest gest de demnitate.
  • Am propus sa se restituie suma celor deja pensionati care intra sub incidenta acestei masuri. Sigur, si aici sunt discutii. De cand? De la data savarasirii faptei, de la data condamnarii… Aici vor fi probabil discutii. Sa nu uitam, acel magistrat a iesit din sistem prin pensionare, ca subterfugiu, dar el a fost condamnat tocmai pentru savarsirea de infractiuni in legatura cu serviciul.
  • Intrebat daca propunerea facuta are legatura cu cele doua judecatoare de la ICCJ anchetate in prezent pentru fapte de coruptie, Horatius Dumbrava a raspuns: „Are si nu are legatura. Acest lucru trebuia facut de mult timp ca propunere din partea CSM. Este un context pe care il privesc constructiv. Au mai fost si alte scandaluri in timp care au condus intempestiv la depunerea unor solicitari de pensionare ale unor magistrati. Acest lucru trebuie transat. Este si un mijloc de preventie pentru sistemul judiciar.”
  • Sunt convins ca magistratii din tara vor primi aceasta masura intr-un mod favorabil. Tocmai ei sunt subiectul acestor dezbateri din mass-media. Pentru ei pragmatic este ca aceste lucruri sa se transeze.

Ce spun membrii CSM si asociatiile profesionale

Propunerea presedintelui CSM a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM dupa ce membrii consiliului au deliberat mai bine de o ora cu usile inchise intr-o sedinta aprinsa. Dupa terminarea deliberarilor, membrii plenului au decis ca proiectul lui Horatius Dumbrava sa fie trimis la doua comisii ale CSM pentru analiza: comisia 1 (Independenta justitiei si cooperare interinstitutionala) si comisia 2 (Consolidarea si eficientizarea institutionala a Consiliului Superior al Magistraturii).

Cristi Danilet

Cristi Danilet

Foto: Agerpres

„Ma declar din start DE ACORD cu aceste propuneri. De altfel , inca din 2009, in cartea „Coruptia si anticoruptia in justitie” pe care am scris-o, am antamat o astfel de solutie pentru descurajarea magistratilor in a fi incorecti.”, a scris judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, pe blogul sau.

„Eu sper ca toti magistratii ne vom asuma un rol major in a lupta impotriva coruptiei judiciare, a incalcarilor deontologiei profesionale si a eticii judiciare. Au trecut anii in care inchideam ochii si urechile la acest subiect, negand ca justitia este ocolita de asa ceva. Reforma reala nu poate fi consistenta decat daca e acceptata din interior. Iar integritatea profesionala este o conditie indispensabila unei justitii corecte. Sunt convins ca gandesc la fel ca mine toti magistratii corecti, care sunt cei mai multi”, mai sustine Danilet.

„Vreau sa-l felicit pe presedintele Horatius Dumbrava pentru aceasta propunere. E o problema de mult discutata in sistem”, a spus Dimitrie Bogdan Licu, membru CSM, potrivit site-ului infocsm.ro.

La randul ei, doamna Mona Pivniceru a tinut sa precizeze: „Nu am avut timpul necesar, de ieri (n.r. luni), de la ora 16, sa studiez problema pentru a vota in cunostinta de cauza.”

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a recunoscut, marti, ca propunerea presedintelui CSM de eliminare a pensiei de serviciu in cazul procurorilor si judecatorilor acuzati de coruptie este un pas inainte.

„O astfel de propunere a fost facuta chiar de UNJR pe proiectul de modificare a Legii 303. Inital propunerea nu

Natalia Roman, presedintele UNJR

Natalia Roman, presedintele UNJR

Foto: Agerpres

a trecut, dar pana la urma a fost inclusa in proiectul de lege. Proiectul este la Ministerul Justitiei si va urma sa fie promovat la Palrament. Discutia nu este noua. Dar este binevenita si propunerea facuta de catre domnul Dumbrava”, a declarat pentru HotNews.ro, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor (UNJR), Natalia Roman.

„Noi suntem de acord cu orice modificare care vine in beneficiul sistemului de justitie, dar nu cu aceste modificari venite peste noapte. Ele pot ridica semne de intrebare cu privire la motivatiile celor care le propun si pot fi privite ca presiuni din partea unor persoane. Nu am avut ocazia sa studiem propunerea pentru ca ea a venit prea din scurt. AMR va da o pozitie dupa ce studiaza proiectul”, a declarat pentru HotNews.ro reprezentanta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) la sedinta CSM de marti, judecatoarea Viorica Costiniu.

Daniel Morar, procurorul sef al DNA: Una din judecatoarele de la ICCJ puse sub acuzare a cerut pensionarea

Procurorul sef al DNA a declarat, luni seara la TVR1, ca una din cele doua judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie puse sub acuzare pentru fapte de coruptie a depus la Consiliul Superior al Magistraturii cererea de pensionare.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, judecatoarea care solicita pensionarea este Gabriela Birsan, presedinta Sectiei de contencios de la ICCJ.

Tot in cadrul emisiunii de la TVR, Daniel Morar a criticat faptul ca magistratii, care sunt condamnati definitiv pentru coruptie sau pentru incalcarea atributiilor de judecator sau procuror, au posibilitatea sa beneficieze in continuare de pensia de serviciu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro