Avertisment al Organizației Mondiale a Sănătății: 7 milioane de oameni mor anual din cauza aerului poluat
Aproximativ 7 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza expunerii la aer poluat, potrivit unor estimări realizate de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează DPA, potrivit Agerpres.
Poluarea ambientală (a aerului din exteriorul clădirilor) a cauzat 4,2 milioane de decese în 2016, în timp ce poluarea aerului din gospodării, provocată de prepararea alimentelor cu ajutorul unor tehnologii şi carburanţi poluanţi, a cauzat aproximativ 2,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă, potrivit unui raport publicat miercuri de OMS.
Aceste cifre corespund numărului de decese înregistrate cu ajutorul unui studiu precedent, publicat în urmă cu doi ani.
Nivelurile de poluare a aerului rămân periculos de ridicate în multe regiuni ale lumii, afirmă autorii noului studiu întocmit de experţii OMS. Noile date arată că 90% dintre oameni respiră un aer ce conţine concentraţii ridicate de agenţi poluanţi.
Peste 90% din totalul deceselor provocate de poluarea aerului se produc în ţările cu venituri mici şi medii, în principal cele din Asia şi Africa, urmate de ţările cu venituri mici şi medii din regiunea aflată în estul Mării Mediterane, Europa şi cele două Americi, precizează noul raport OMS.
„Poluarea aerului ne ameninţă pe toţi, însă persoanele cele mai sărace şi cele mai marginalizate se confruntă cu partea cea mai grea a acestei poveri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
„Este inacceptabil ca peste 3 miliarde de oameni – cei mai mulţi dintre ei fiind femei şi copii – să respire în continuare fum mortal în fiecare zi prin folosirea unor sobe şi carburanţi poluanţi în casele lor. Dacă nu vom lua măsuri urgente în privinţa poluării aerului, nu ne vom apropia niciodată de îndeplinirea obiectivului ce vizează o dezvoltare sustenabilă”, a adăugat el.
OMS consideră că poluarea aerului este un factor de risc critic pentru bolile netransmisibile, cauzând, potrivit estimărilor, aproape un sfert (24%) din totalul deceselor la adulţi provocate de boli cardiace, 25% din totalul deceselor provocate de accidente vasculare cerebrale, 43% din totalul deceselor cauzate de bronhopneumopatii obstructive cronice şi 29% din totalul deceselor provocate de cancer pulmonar.