Sari direct la conținut

Avocatii Rompetrol au contestat luni, in instanta, decizia ANAF de a pune sechestru pe unele active ale companiei/ UPDATE ANAF isi motiveaza actiunea

HotNews.ro
Ana Diculescu Sova, la conferinta Rompetrol, Foto: Hotnews
Ana Diculescu Sova, la conferinta Rompetrol, Foto: Hotnews

Doua case de avocatura care reprezinta Rompetrol au declarat pentru HotNews.ro ca luni, 13 septembrie, au introdus in instanta cateva actiuni ca reactie la decizia ANAF de a pune sechestru pe unele active ale companiei. Prin aceste actiuni Rompetrol „a reiterat faptul ca isi indeplineste obligatiile asumate prin Conventia de emisiune si OUG 118/2003 si va efectua conversia obligatiunilor in actiuni pana la scadenta -30 septembrie 2010; a contestat calitatea ANAF de a actiona ca reprezentant al statului cata vreme creanta este comerciala si nu bugetara; a solicitat constatarea nulitatii absolute a Deciziei 1059301 din 10.09.2010 precum si anularea actelor subsecvente incluzand procesele verbale de instituire a sechestrului”.

„Masura asiguratorie a sechestrului este nelegala din perspectiva celui care a initiat-o – ANAF, este nejustificata din perspectiva raportului de drept aflat in derulare”, au mai declarat reprezentantii celor doua case de avocatura: Tuca Zbarcea & Asociatii si Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen

Acestia au mai explicat:

  • „RRC are la acest moment o simpla datorie comerciala neajunsa la scadenta, rezultata dintr-o operatiune de emitere de obligatiuni subscrise de statul roman. Mai mult, nici la scadenta RRC nu va avea vreun debit fiscal rezultat din aceasta operatiune, intrucat RRC il va stinge prin conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate la acea data.
  • Aceasta modalitate de stingere a datoriei este clar si neechivoc recunoscuta in conventia de emisiune a obligatiunilor si in legislatia speciala si deja clientul nostru a luat deja masurile necesare implementarii sale.
  • De aceea, nu exista niciun temei pentru instituirea unei masuri de asigurare a recuperarii unui debit care nu exista nici in prezent si nu va exista nici in viitor.

„Pentru ipoteza in care va continua seria actelor ostile ale diferitelor institutii ale statului roman, din ce in ce mai manifest coordonate impotriva RRC, analizam cu toata seriozitatea, impreuna cu clientul nostru, posibilitatea sesizarii curtilor de arbitraj international in baza tratatului de protejare a investitiilor incheiat intre Romania si Olanda si\sau Kazachstan pentru orice prejudicii pe care le suporta grupul Rompetrol.”, au mai transmis casele de avocatura citate.

UPDATE ANAF a transmis un comunicat de presa prin care explica de ce a pus sechestru pe activele Rompetrol

„… avand in vedere, pe de-o parte, faptul ca, la data de 30.09.2010, creanta bugetara a statului roman devine exigibila, iar pe de alta parte, intentia societatii, manifestata prin Decizia nr.1 a Consiliului de Administratie din 12.08.2010, prin care s-a stabilit convocarea A.G.E.A., in scopul aprobarii gajarii si ipotecarii bunurilor mobile si imobile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin organele sale competente, a emis la data de 10.09.2010 Decizia de instituire a masurilor asiguratorii, in conditiile art. 129 din Codul de procedura fiscala”, transmite ANAF (vezi explicatia detaliata in documentul atasat).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro