BAC 2011 Sesiunea a II-a: Cum explica Inspectorul general din Mehedinti rata-record de promovare de 53%: "Sunt ferm convins ca Ministerul va dicta o recorectare. In fiecare an am avut si cate 16 oameni cu media 10, iar acum am cazut asa intr-o fleasca"
Judetul Mehedinti a inregistrat in cea de-a doua sesiune de BAC cea mai mare rata de promovare din tara – 53%. Asta dupa ce in prima sesiune a examenului Mehedintiul a fost la coada clasamentului cu o rata de promovare de 28%. Contactat de HotNews.ro, inspectorul scolar general al judetului Mehedinti, Emil Mirica, a explicat cum a ajuns judetul sau de la coada clasamentului, in varful lui. „Din cei 980 de cadidati care au promovat, 635 de candidati s-au prezentat la o singura disciplina sa dea examen. Una e sa te prezinti la 3 discipline, si alta e sa te prezinti la o singura disciplina. S-au tinut si meditatii pentru elevi in fiecare scoala. Elevii au fost monitorizati cu grafic, de cate un inspector in parte pentru fiecare unitate scolara”, a explicat pentru HotNews.ro Emil Mirica.
Contactat de HotNews.ro, inspectorul scolar general al judetului Mehedinti, Emil Mirica, a explicat cum s-a ajuns la rata de promovare de 53% din cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului, cel mai mare procent din tara, dupa ce in sesiunea din iunie-iulie Mehedintiul a fost la coada clasamentului cu o rata de promovare de 28%.
„Din cei 980 de cadidati care au promovat, 635 de candidati s-au prezentat la o singura disciplina sa dea examen. La acestia se adauga 137 de elevi care au avut mediile intre 5 si 6 si care s-au prezentat la o singura disciplina si ei ca sa-si mareasca media. Acum au dat ce au dorit fiecare in parte ca sa-si mareasca media sa ajunga la 6. Una e sa te prezinti la 3 discipline, si alta e sa te prezinti la o singura disciplina”, a declarat pentru HotNews.ro, Emil Mirica.
Meditatii supravegheate de inspectori si elevi monitorizati dupa grafic
„Din a doua zi in care s-a anuntat procentul de 28% din prima sesiune s-au organizat pregatiri, consultatii. Elevii au fost monitorizati cu grafic, de cate un inspector in parte pentru fiecare unitate scolara. In vara procentul a fost mic, dar ce am facut in prima sesiune, am facut si in a doua, ca examen. Ca accelerare a situatiei, au fost pregatiri in toate unitatile scolare. Imediat dupa prima sesiune, am facut sedinta cu toti directorii si fiecare inspector a raspuns de cate o unitate scolara. Am monitorizat elevii toata vara”, a mai precizat Mirica.
„S-au cerut meditatii imediat. Si chiar daca nu se cereau, asta am facut din prima zi. Nu puteam sa ne facem de ras. In fiecare an am avut procente de promovare de peste 80%. In fiecare an am avut si cate 16 oameni cu media 10, iar acum am cazut asa intr-o fleasca. Doar nu e o generatie atat de tampita care sa nu faca fata”, a continuat inspectorul scolar general din Mehedinti.
Intrebat daca au existat camere de luat vederi in salile de examene, Mirica a explicat ca „toate camerele de luat vederi au fost in functiune si toate au, in fiecare scoala, dvd-ul. Noi am avut si in prima si in a doua sesiune camere in toate salile. Acum au fost 6 comisii, 5 comisii si 2 centre zonale de evaluare”.
Emil Mirica, inspector general ISJ Mehedinti: „Sunt ferm convins ca Ministerul va dicta o recorectare„
Referitor la posibilitatea ca lucrarile din cea de-a doua sesiune a BAC-ului din unele judete sa fie recorectate la nivel Central, inspectorul scolar general din Mehedinti a declarat ca este convins ca media de promovare la nivelul judetului nu se va schimba.
„Decizia este a comisiei nationale. Acum suntem la faza contestatiilor. S-au depus 403 contestatii. Dupa aceasta faza vom vedea. Sunt ferm convins ca va dicta ministerul o recorectare, numai ca media nu se va schimba. Media va fi aceeasi, chiar daca notele vor fi altele. Eu nu cred ca din DVD-uri vor afla mare lucru pentru ca treaba a fost corecta, cel putin din punctul meu de vedere”, a precizat Mirica.
28% in iulie – 53% in septembrie
In judetul Mehedinti, rata de promovare la cea de-a doua seisune a BAC-ului din 2011 a fost de 52,97%, cea mai mare din tara. In prima sesiunea a BAC-ului, judetul mehedinti a inregistrat una din cele mai slabe rate de promovare din tara – 28%.
Procentul de dupa cea de-a doua sesiune a BAC-ului a fost calculat raportat la numarul de elevi care s-au prezentat la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, in conditiile in care rata de absenteism a fost mare in acest judet – la prima proba scrisa de Limba romana au lipsit 184 de elevi din 2.185 de absolventi inscrisi, in timp ce la ultima proba scrisa au absentat 300 de elevi. In Mehedinti, inaintea solutionarii contestatiilor, s-a inregistrat o medie peste nota 9, 19 medii peste nota 8 si 200 medii peste nota 7.
Ionel Danciulescu (Dinamo) a promovat BAC-ul dupa ce la liceul sau, in prima sesiune, nu s-a inregistrat niciun elev promovat
In prima sesiunea de BAC, in judetul Mehedinti au existat si licee fara niciun elev promovat. Niciunul din elevii liceelor „Auto” si „Halanga” nu au reusit la acea data sa obtina nota minima de trecere. Acum, 28 de elevi de la Auto au luat Bacalaureatul cu brio.
„Acum ambele licee au 20 si ceva la suta promovati”, a mai declarat inspectorul scolar general, Emil Mirica pentru HotNews.ro.
Fotbalistul echipei Dinamo Bucuresti, Ionel Danciulescu, a dat bacalaureatul la Grupul Scolar Agricol Halanga din Mehedinti. Danciulescu (34 ani) a sustinut in sesiunea a doua a BAC-ului probele scrise, dupa ce in prima sesiune promovase probele orale. Media finala a lui Danciulescu este 7,06.
Stefan Vlaston: „Trebuie urgent recorectate toate tezele din cele 5-6 judete care au procente de promovare peste 30%”
„Mehedintiul reprezinta un caz halucinant, pe care nimeni nu are curajul sa-l explice. Acum doi ani avea procent de promovare, in vara, aproape 99%, acum un an 82%, in iulie anul acesta 28%, iar acum in septembrie, 53%! Cum este posibila aceasta variatie incredibila, cu aceiasi elevi, aceiasi profesori, ca nu s-a schimbat apa din fantani, nivelul de trai, in doi ani? Cand au fost cinstiti?”, scria pentru Contributors.ro, Stefan Vlaston, presedintele EDU CER.
„Singura iesire din acest impas este urmatoarea, alaturi de un apel public catre ministrul Funeriu s-o puna in aplicare. Trebuie urgent recorectate toate tezele din cele 5-6 judete care au procente de promovare peste 30%, la Bucuresti sau in alte judete, cu monitorizarea unor observatori neutri, pentru a se vedea cat de cinstit au fost corectate si a se depista tezele identice. Conform metodologiei de examen, aceste teze identice pot fi anulate si post factum, adica dupa anuntarea rezultatelor. Simultan cu preluarea fisierelor cu inregistrarile video, pentru a vedea daca ele exista, si ce contin. Nu este suficient un control superficial al unor inspectori din minister in aceste judete, care sa constate ca nu s-a intamplat nimic.”, mai scrie Vlaston.
Citeste si: