Sari direct la conținut

Banca Națională are cel mai tânăr Consiliu de Administrație din istoria ei, cu o medie de vârstă de 50 de ani / Ce salarii va avea noul board

HotNews.ro
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews

Media de vârstă a viitorului Consiliu de Administrație al BNR, votat marți de Parlament este cea mai scăzută – de 50 de ani. Anteriorul CA al BNR avea media de vârstă de peste 57 de ani.

Mugur Isărescu, în vârstă de 75 de ani, ales pentru un nou mandat la BNR, este cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, fiind în funcție din 1990, cu o pauză de un an, în anul 2000, când a fost premier.

„Este clar că asistăm la o tranziție, de la generația mai în vârstă spre generații mai tinere. Procesul a început din 2019, de la fostul Consiliu, continuă cu aceste propuneri și în final cred că BNR va fi condusă de o generație mai tânără decât cea din prezent”, a spus Mugur Isărescu, marți, în deschiderea audierilor pentru un nou mandat.

„Care a fost cel mai „bătrân CA al BNR”

Isărescu afirmă că este necesară „o anumită continuitate”, iar el reprezintă „această continuitate”, împreună cu prim-viceguvernatorul, acum propus viceguvernator, Florin Georgescu”: „Acest Consiliu mai păstrează doi veterani: eu și Florin Georgescu. Este de datoria noastră să spunem acest lucru și că între obiectivele pe care le urmărim este să lăsăm banca pe mâini tinere”, adaugă el.

Cel mai „bătrân” CA al BNR a fost cel din 2014, când media de vârstă a atins aproape 60 de ani, 6 din cei 9 membri având 60 de ani sau peste.

În 2004, media de vârstă a boardului Băncii Naționale a fost de 52,2 ani, iar în 2009 media de vârstă urcase la 55 de ani.

De asemenea, viitorul board al Băncii Naționale include pentru prima oară o persoană care nu terminat o facultate cu profil economic (Roberta Anastase- sociolog), dar care s-a „rodat” în funcții importante ale Statului: a fost președinta Camerei Deputaților, membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și președinte al Comisiei juridice a APCEMN și membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre.

Noul Consiliu de Administrație al BNR va fi format din:

  • Mugurel Constantin Isărescu, președinte al CA și guvernator al Băncii Naționale a României
  • Leonardo Badea, vicepreședinte CA și prim-viceguvernator BNR
  • Florin Georgescu, membru al consiliului de administrație și viceguvernator BNR
  • Cosmin Ștefan Marinescu, membru CA și viceguvernnator
  • Membri ai CA al BNR: Alma Roberta Anastase, Csaba Balint, Alexandru Nazare, Cristian Popa și Aura Gabriela Socol.

Ce salarii sunt în Banca Națională

Guvernator: Salariul e de 56.118 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 24.295 lei. Total- 80.413 lei net/lună

Prim-viceguvernator: Salariul 52.865 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 23.940 lei. Total: 76.805 lei lunar net.

Viceguvernator: Salariul 48.100 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 23.920 lei. Total: 72.020 lei lunar net

Alte venituri

În plus față de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, după cum urmează:

Prima de vacanță – 100% din salariul net lunar; Alte drepturi bănești în cuantum 1,8 salarii nete lunare; O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004.

La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariații Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 12 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.

În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 12 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizația de pensionare se acordă, diferențiat, astfel:

între 3 și 6 ani – 3 salarii de bază; de la 6 la 9 ani – 6 salarii de bază; de la 9 la 12 ani – 9 salarii de bază.

INTERVIURILE HotNews.ro