Sari direct la conținut

Bancherii romani, inlocuiti de straini dupa privatizari

Evenimentul Zilei

Unii dintre ei raman insa membri in Consiliul de Administratie, in timp ce altii nu mai au nicio legatura cu activitatea bancii pe care au carmuit-o si in timpul privatizarii. Toti cei patru bancheri romani care au fost la carma bancilor autohtone privatizate au fost inlocuiti sau si-au parasit functiile.

Din cei patru bancheri, numai doi au fost pastrati mai mult timp in banca de actionarii straini; ceilalti doi au fost indepartati destul de rapid.

Ultimul aflat in aceasta situatie este Nicolae Danila. El nu va mai fi director executiv la BCR incepand cu 1 decembrie, functia sa fiind preluata de austriacul Manfred Wimmer. Cele patru banci romanesti care au fost privatizate sunt Bancpost, BRD, Banca Agricola, respectiv BCR.

Pastrati aproape

Bogdan Baltazar, care a condus BRD inainte si dupa privatizare, si Elena Petculescu, care a pus bazele Bancpost si a condus institutia si dupa privatizare, sunt legati si in prezent de cele doua banci.

Bogdan Baltazar, 68 de ani, este membru in Consiliul de Administratie al BRD-GSG, in timp ce Elena Petculescu, 69 de ani, este presedintele onorific al Bancpost cat timp va trai.

Petculescu are, in continuare, biroul sau in Bancpost, secretara, sofer, cu alte cuvinte, se bucura de toate drepturile unui presedinte. Este si un presedinte activ: participa la adunarile actionarilor, la sedintele Consiliului de Administratie, la conferinte internationale.

Si Baltazar este invitat, ca membru al CA al BRD-GSG, la evenimentele organizate de banca. Ultimul, lansarea pensiilor pe Pilonul II de catre BRD.

Si, inca un element care spune destul de multe despre conditiile in care cei doi au parasit conducerea bancilor: plecarile acestora au fost marcate de receptii mari la care au fost prezenti, printre diferite personalitati din mediul bancar, si reprezentantii actionarilor majoritari ai celor doua banci.

Legaturi taiate definitiv

Presedintele Bancii Agricole in momentul preluarii acesteia de catre Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG era Eugen Radulescu. Acesta a ramas in aceasta functie mai putin de un an dupa ce austriecii au intrat in actionariatul bancii autohtone. Odata plecat din Banca Agricola, Eugen Radulescu nu a mai avut nicio legatura oficiala cu grupul austriac.

Si Nicolae Danila se pare ca intra tot in aceasta categorie. Daca austriecii de la Erste Bank si-ar fi dorit sa-l pastreze aproape, eventual intr-o pozitie onorifica, comunicatul BCR care a anuntat „demisia” lui Danila nu ar fi aparut.

integral in EvZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro