Sari direct la conținut

Barbati in concediu de mamici

Jurnalul de est

In toate societatile moderne, de cresterea si educarea unui copil se ocupa ambii parinti. Dar majoritatea sistemelor legislative i-au atribuit mamei, in mod traditional, o perioada (de la citeva luni la doi ani) in care, platita fiind, este degrevata de sarcinile de serviciu in favoarea cresterii copilului.

Influentat si de sistemul normativ american, legiuitorul roman a adoptat, la sfirsitul anului 1999, Legea concediului paternal (Legea nr. 210 din 31 decembrie 1999), aceasta dupa ce in urma cu doi ani a emis Legea 120/1997 privind concediul platit pentru ingrijirea copiilor in virsta de pina la doi ani.

Fiecare tatic are dreptul la 5 zile platite 100%

Concediul paternal se acorda „in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului nascut“ si consta intr-o perioada de 5 zile lucratoare, platite 100%.

Pe linga concediul paternal, tatal copilului mai poate beneficia si de un concediu pentru cresterea si ingrijirea copiilor in virsta de pina la 2 ani. In acest caz, parintele beneficiaza de o indemnizatie reprezentind 85% din salariul de baza si celelalte venituri salariale.

Ca si in cazul concediului paternal, perioada in care tatal si-a ingrijit copilul pina la doi ani constituie vechime in munca.

Singura modificare intervenita intre timp, din 1999 si pina in prezent, este cea privind cuantumul indemnizatiei. Daca, pina la 1 ianuarie 2004, indemnizatia era in valoare de 85% din salariu, in prezent, oricine intra in concediu de crestere a copilului beneficiaza de o indemnizatie de 6.529.000 de lei net.

10 gardieni au renuntat sa apere cetateanul

Peste 10 angajati ai Corpului Gardienilor Publici din Iasi se afla in concediu de crestere a copilului. Ei au apelat la aceasta forma datorita cistigurilor materiale mult mai importante.

Un gardian are un salariu lunar de aproximativ 4 milioane de lei, iar daca sotia detine un serviciu mult mai bine platit, care depaseste 6,5 milioane de lei, este evident ca sotul va fi cel „sacrificat“ pentru cresterea copilului.

„Este evident ca beneficiaza de un cistig material important, de care nu poti sa nu tii cont atunci cind ai de crescut un copil, cu atit mai mult cu cit toate cele necesare sint destul de scumpe.

Nu vad nimic rau in aceasta optiune a gardienilor de la Iasi care duce, in final, la oferirea unor conditii mai bune pentru copil si familie“, ne-a spus Adrian Chifu, seful Corpului Gardienilor Publici Iasi.

Cei cu veniturile mici prefera sa creasca odraslele

Situatia nu este, insa, singulara. „Daca o persoana care nu este angajata isi plateste contributia la asigurarile sociale timp de zece luni, poate beneficia de concediu de crestere a copilului. In aceasta situatie se afla 3 barbati care, in prezent, sint in concediu de crestere a copilului“, ne-a spus Adriana Grecu, directorul Casei Judetene de Pensii Iasi.

La nivelul judetului, nu exista o situatie exacta cu numarul barbatilor care au intrat in concediu de crestere a copilului, aceasta deoarece singurele care detin datele sint firmele angajatoare. „Noi nu primim decit o evidenta a numarului de zile de concediu solicitate si a numarului de persoane. Dar nu stim daca solicitantii sint barbati sau femei.

Cert este ca, in toate societatile comerciale sau institutiile bugetare care nu ofera un salariu foarte apropiat de indemnizatia de crestere a copilului, numarul de barbati care solicita acest drept este destul de insemnat“, ne-a mai precizat Adriana Grecu.

Militarii nu au dreptul la un astfel de concediu

Trebuie mentionat ca au fost solicitari pentru obtinerea concediului de crestere a copilului si din partea cadrelor militare, dar aici sint alte conditii ce trebuie indeplinite.

Cadrele militare se supun unei legislatii speciale. In Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, la art.15 se spune ca „femeile cadre militare in activitate au dreptul la concediu de maternitate si la concediu pentru ingrijirea copilului in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Apararii Nationale, pe baza dispozitiilor legale aplicabile pe plan national“.

Ordinul ministrului Apararii Nationale nr.M105/2002 prevede ca astfel de concedii „se acorda la cerere, pe baza certificatului de nastere al copilului, in baza dispozitiilor legale aplicabile pe plan national“.

Dar cum un cadru militar nu este asigurat in sistemul public de pensii, ci in sistemul militar de pensii, barbatii nu pot beneficia de drepturile de asigurari sociale prevazute la art. 98 din Legea nr.19/2000, adica de concediu pentru cresterea copilului.

Si unii americani beneficiaza de aceleasi drepturi

In unele state americane, proaspatul tata are la dispozitie chiar si un an de concediu de paternitate (la noi fiind de 5 zile), fiind platit insa cu 50% din salariu. Pe de alta parte, in California de exemplu, din punct de vedere legal, taticii nu beneficiaza nici macar de o zi pentru cresterea copilului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro