Basescu catre Melescanu: Ministrul nu poate cenzura actele Presedintelui
Administratia Prezidentiala il avertizeaza intr-o scrisoare pe Teodor Melescanu ca nu are dreptul sa cenzureze deciziile presedintelui si nici sa verifice legalitatea actelor acestuia. Seful statului il atentioneaza din nou pe Melescanu ca in situatia in care nu va transmite avizele catre Parchet, savirseste un abuz in serviciu. ” Voi actiona in baza prerogativelor legale si constituionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei”, spune Basescu.
Seful statului sustine intr-o scrisoare adresata lui Teodor Melescanu ca i-a transmis toate documentele primite de la Parchetul General si DNA, care au stat la baza referatelor procurorilor de caz si a deciziei sale de a aviza urmarirea penala a minsitrilor. Aceste documente s-au „aflat in copie la Administratia Prezidentiala, cu inscriptia „conform cu originalul si stampila institutiilor transmitatoare. Documentele in original s-au aflat intotdeauna la Ministerul Public”, scrie seful statului.
Traian Basescu reitereaza avertismentul lansat duminica catre ministrul interimar la Justitiei. ” Dumneavoastra, ca ministru al Justitiei, nu aveti dreptul de a cenzura decizia Presedintelui. In acest sens, Decizia Curtii Constitutionale nr. 1133 din 2007 este foarte clara”.
Ministrul Justitiei, continua Basescu, „nu are atributii in verificarea legalitatii actelor Presedintelui”, motiv pentru care ii cere sa nu mai intirzie aplicarea legii atunci cind este vorba despre oamenii politici. Mai exact, presedintele ii cere lui Melescanu sa transmita solicitarile de incepere a urmaririi penale catre Parchetul General si DNA. ” Va atentionez ca in caz contrar ati savirsit un abuz in serivicu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei”.
Curtea Constitutionala ii contrazice pe politicieni
In motivarea deciziei Curtii Constitutionale din 6 decembrie, se precizeaza ca „presedintele isi asuma raspunderea politica pentru temeinicia deciziei”, pe care nu este „obligat sa o motiveze sau sa o argumenteze”. Mai precis, Curtea precizeaza ca orice incercare de a verifica actele presedintelui si motivatiile acestora, in situatia deciziei de urmarire penala a minsitrilor, constitutuie „restringeri ale dreptului Presedintelui”.
Duminica, Gheorghe Mocuta, secretar de stat in Ministerul Justitiei, procurorul care a instrumentat dosarul „Flota”, a declarat intr-o conferinta de presa ca „dosarul cauzei” este dosarul in original aflat la Parchetul General, spunind ca doar pe baza acestuia presedintele ar fi putut lua o decizie „in cunostinta de cauza”. Acest lucru contrazice insa aceeasi decizie a Curtii Constitutionale, potrivit careia „presedintelui nu i se poate impune sa faca investigatii” cind ia aceasta decizie.
DNA a trimis copii dupa documentele referitoare la ministri
Liderii liberali au afirmat la rindul lor ca Presedintele ar avea intregul dosar al cauzei, pe care refuza sa-l dea in totalitate. Potrivit insa declaratiilor lui Daniel Morar, prin vocea purtatorului de cuvint Livia Saplacan, la presedintie au ajuns exclusiv „copii” dupa partea din dosar care ii privea pe ministrii anchetati, si nu intregul dosar. De altfel, legea interzice ca dosarele sa plece din Parchet, in aceasta faza a ancehtei, fiind interzis accesul la el oricarei terte persoane cu exceptia procurorului de caz.