Sari direct la conținut

Basescu, doua probe de foc la Curtea Constitutionala

HotNews.ro

Curtea Constitutionala va rescrie raporturile de forta intre Presedintie si Guvern. In doua situatii, verdictele Curtii vor putea diminua sau confirma puterile sefului statului iar ele vor fi cu atat mai importante cu cat 2008 este an electoral. Senatul a sesizat astazi Curtea, chemand-o sa spuna daca ministrii care sunt si parlamentari au nevoie si de avizul Parlamentului pentru a putea fi anchetati penal sau este suficient avizul sefului statului. O alta decizie importanta este asteptata miercuri in cazul Norica Nicolai.

Senatul a chemat astazi Curtea sa solutioneze un posibil conflict de natura constitutionala intre Presedintie, Parchet, Inalta Curtea de Casatie si Justitie si Ministerul Justiei pe de-o parte si Parlament pe de alta parte. Parlamentul invoca un articol relativ ambiguu din Constititutie atunci cand sustine ca este nevoie si de avizul sau in situatia in care se cere urmarirea penala impotriva unui ministru care este si deputat sau senator.

Articolul 109 din legea fundamentala arata ca “numai camera deputatilor, senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor”. Problema este cum va fi interpretat acest articol de catre judecatorii Curtii. Este suficient ca presedintele Traian Basescu sa solicite inceperea urmaririi penale sau este nevoie de o cerere, de un aviz separat si din din partea Parlamentului?

In cazul in care Curtea Constitutionala va constata ca este nevoie, cumulativ, si de avizul Parlamentului, atunci anchetele penale in patru din cele opt dosare risca sa fie suspendate. Camera Deputatilor si Senatul ar urma sa se reuneasca in sedinta comuna si sa decida in fiecare dosar in parte daca procurorii ii pot ancheta pe cei patru fosti sau actuali ministri care sunt si parlamentari – Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres. Or, in actuala conjunctura politica, avizul Parlamentului ar putea functiona ca scut impotriva procurorilor.

Traian Basescu il acuzase pe ministrul interimar al justitiei, Theodor Melescanu, ca se apropie de abuz in serviciu prin faptul ca refuza sa trimita cele opt dosare la procurori. Ministerul Justitiei solicitase un punct de vedere de la Camera si de la Senat. Cu toate ca si Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu i-au raspuns ministerului ca, in opinia lor, este nevoie de aviz, ministrul interimar al justitie a trimis direct la DNA si Parchetul General dosarele celor opt, din care patru – Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres – sunt fosti sau actuali ministri. Altfel spus, Theodor Melescanu si-a insusit punctul de vedere al sefului statului, care sustinea ca nu mai este nevoie de avizul Parlamentului. La randul lor, sefii DNA si de la Parchetul General au spus ca nu e nevoie de avizul puterii legislative.

Basescu va afla daca poate refuza un ministru propus de Tariceanu

O alta decizie importanta este asteptata miercuri. Curtea Constitutionala se va pronunta in cazul Norica Nicolai. Guvernul a sesizat Curtea pe 24 ianuarie, chemand-o sa solutioneze un posibil conflict de natura constitutionala intre Guvern si Presedintie, din cauza ca Traian Basescu a refuzat sa o numeasca pe Norica Nicolai la ministerul justitiei. Guvernul sustine ca seful statului nu are dreptul sa refuze numirea unui ministru invocand o decizie Curtii data in cazul Cioroianu. “În caz contrar, s-ar recunoaşte un drept de veto al Preşedintelui, drept pe care chiar Curtea Constituţională l-a negat, în mod expres. Mai mult, preşedintele ar deveni şeful Guvernului, putand cenzura în totalitate decizia primului-ministru, ipoteză care nu are nici o fundamentare constitutională”, se sustine în sesizarea Guvernului semnată de Calin Popescu-Tariceanu.

Decizia Curtii Constitutionala din 2007 stabileste ca seful statului citez “nu are un drept de veto, dar poate cere primului-ministru sa renunte la propunerea facuta atunci cind constata ca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei de membru al Guvernului”.

Traian Basescu i-a cerut in doua randuri premierului Tariceanu sa renunte la nominalizarea Noricai Nicolai pe motiv ca imaginea sa publica de senator si mapa profesionala a fostului procuror nu o recomanda la functia de ministru al justitiei. In cazul in care Curtea va stabili miercuri ca seful statului nu are dreptul sa refuze nominalizarea unui ministru, chiar daca nu este de acord cu el, atunci Traian Basescu va fi obligat sa o numeasca pe Norica Nicolai la Justitie.

In tot cazul, Curtea Constitutionala este chemata sa se pronunte in doua situatii care ii pot slabi sau ii pot confirma puterile sefului statului iar verdictele pe care le va pronunta vor redefini practic raporturile de forta dintre Presedintie si Guvern. Altfel spus, ii va spune lui Traian Basescu ce puteri mai are in fata Guvernului Tariceanu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro