Sari direct la conținut

Basescu, eurocandidatul numarul unu (de Ciprian Ranghel)

Cotidianul

Astazi expira ultimatumul dat de Basescu pentru adoptarea sistemului de vot uninominal. Urmeaza emiterea decretului pentru convocarea referendumului si se intra, rapid, in campanie.

Astfel, la scrutinul din 25 noiembrie romanii ar putea pune stampila pe doua buletine de vot: unul pentru alegerea europarlamentarilor si celalalt pentru instituirea unui sistem de alegere directa a parlamentarilor. Chiar daca Parlamentul sau Guvernul va gasi o solutie pentru adoptarea uninominalului inainte de 25 noiembrie, Traian Basescu tot va reusi sa-si puna in aplicare planul.

Ca se va ajunge sau nu la referendum, tunul politic este ca si dat. Basescu si-a facut rost de patalama pentru intrarea in campanie si nu este un secret pentru nimeni de partea cui va juca.

De altfel, presedintele-jucator a bifat deja, simbata, doua obiective democrate pe harta electorala. La Arad, in fieful finului Gheorghe Falca, unul dintre putinii pedisti care au intrat pe mina DNA, presedintele a vorbit la festivalul vinului despre alegerile europene. Apoi a fugit la Hunedoara, unde un alt edil democrat ii pregatise „o piscina“ plina ochi cu alegatori.

Basescu n-a facut singur baia de multime. Emil Boc si citiva eurocandidati PD i-au tinut trena. Duminica, scena s-a repetat la Stei, localitate pastorita tot de un democrat. Aici, seful statului a fost si mai explicit. A cerut ca viitorii europarlamentari sa fie alesi dintre cei „cu cit mai putine legaturi cu trecutul“.

Tinta este clara: numarul unu pe lista liberalilor, Daniel Daianu, care a fost putin ofiter in cadrul Directiei de Informatii Externe a Securitatii. Astazi, Basescu este asteptat la megalansarea eurocandidatilor PD.

Cert este ca presedintele profita din plin de pe urma neputintei adversarilor sai. Liberalii, care nu dau semne sa se fi trezit dupa betia in care i-a aruncat palinca lui Remes, incearca acum sa promoveze uninominalul prin asumarea raspunderii Guvernului. Chiar si asa, nu se poate face peste noapte si, oricum, renuntarea la referendum o poate decide doar seful statului.

In plus, meritele pentru uninominal tot sub forma de lauri-suvita se vor prezenta. Presiunea facuta de Basescu il va ajuta sa capitalizeze si acest obiectiv politic. De partea cealalta, in loc sa se zbata pentru uninominal, chiuariii lui Tariceanu au gasit de cuviinta sa blocheze activitatea comisiei prezidentiale care da vize pentru cercetarea demnitarilor.

Frica de DNA s-a dovedit, din nou, mai sfinta decit frica de alegatori. Dar nici pesedistii nu par mai inventivi cind vine vorba de luptat cu Basescu. Dimpotriva, Geoana da semne ca s-a abandonat iremediabil in bratele insetate ale fostului comandant de nava. Amenintat cu pierderea functiei, liderul PSD nu stie pe cine sa mai cheme in ajutor.

Pina atunci, el creste in ochii lui Iliescu, care l-a avansat recent de la gradul de „prostanac“ la cel de „filfizon“. „Batrinul edec“, dupa cum l-a descris Basescu pe Iliescu, sta la pinda si asteapta ca Geoana sa-si rupa gitul.

Implicarea lui Basescu in campanie de partea democratilor il avantajeaza pe Iliescu, care in eventualitatea unui scor slab al PSD va putea ridica problema retrogradarii lui Geoana. Pina cind se va trage linie, un singur lucru se poate stabili cu certitudine: principalul cistigator al cursei pentru Parlamentul European va fi, totusi, votul uninominal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro