Basescu, sfatuit sapte ani de un clujean
Te-ai nascut la Dej. Unde ai facut scoala?
Am inceput scoala la Dej, primele clase, apoi am continuat scoala generala si liceul la Targu Mures, dar toate vacantele si toate sarbatorile le faceam la Dej, cu bunicii.
Cand te-ai decis sa pleci din Dej?
Nu m-am decis sa plec niciodata din Dej. Eu, de fapt, sunt in Dej. Datorez foarte mult copilariei acolo. Pe strada Varga Catalina, unde stateau bunicii mei, erau familii si de evrei, si de unguri, si de rromi. Cred ca o anumita toleranta pe care o am vine din copilarie. Ne jucam toti impreuna, nu erau diferente intre noi.
Vocabularul utilizat era amestecat cu cuvinte din toate limbile: din romana, din maghiara…
Bunicii mai traiesc?
Bunicii mei, din pacate, nu mai traiesc. Dar efectiv si-au pus amprenta pe ceea ce sunt eu. Asta se datoreaza bunicilor. Buncii din partea mamei sunt de la Dej. Mama vine dintr-o familie cu opt copii, unii dintre ei nascuti la Rugasesti. Sora cea mare a mamei locuieste in Dej, unde am foarte multe rude, verisori care locuiesc acolo. Ajungem cel putin de doua ori pe an la Dej.
Mama locuieste la Timisoara, iar sora cea mare a mamei a ramas in casa bunicilor.
Esti, totusi, specialista in mesaje publice. Nu crezi ca plecarea ta intr-un moment in care Traian Basescu este tot mai izolat pe scena politica accentueaza aceasta imagine, de om care ramane singur?
Trebuie sa recunosc ca, orice as spune, nimeni nu va fi de acord in totalitate. Pentru ca toata lumea vrea sa afle altceva. Plecarile de la Cotroceni sunt intotdeauna invaluite intr-un mister si orice faci, orice spui, e greu de crezut.
Munca la Cotroceni
Cand ai demisionat, ai luat in calcul ce va scrie presa: ultimul consilier din garda veche il paraseste pe Basescu; presedintele, tot mai singur, etc.?
Presa ar fi scris oricum asta. Daca vrei sa gasesti ceva, gasesti, daca presa vrea sa dea o anumite interpretare, reuseste. Mult mai important decat ce spune presa este ceea ce simt eu. E foarte important sa stii cand sa te retragi si trebuie sa tinem cont de un lucru care nu suna nici demagogic, nici propagandistic. Institutia prezidentiala este foarte grea. Nu ma refer doar la program.
incepe dimineata la opt, la noua, dar nu prea stii cand se termina. Se intampla sa termini la noua-zece seara.
Adica vrei sa spui ca ai obosit?
In mod evident uzura isi pune cuvantul. Eu i-am spus presedintelui la inceputul anului ca este nevoie de improspatarea echipei. Si ma bucur mult ca asta s-a intamplat. Este o oboseala care se aduna. Si vreau sa spun ca nu este doar o uzura fizica. Responsabilitatea este foarte mare. E un loc care uzeaza.
Lupta impotriva coruptiei
Ai spus despre Traian Basescu asa: cred ca in lupta impotriva coruptiei nu si-a evaluat foarte bine pasii. Ce ai vrut sa spui?
Nu ar fi multe de spus. La ce ma gandesc eu, te gandesti si tu. Presedintele nu poate sa duca de unul singur lupta impotriva coruptiei. El are la indemana cuvantul, vorba, dar atat. in afara de asta, institutiile care au atributii directe in lupta impotriva coruptiei trebuie sa-l sustina. Lupta impotriva coruptiei nu inseamna numai dosare.
Chiar si modul in care legiferezi, in economie de exemplu, vei gasi elemente care sa spuna daca luptam sau nu eficient impotriva coruptiei. Deci, pe langa presedinte, lupta impotriva coruptiei depinde de Guvern si de Parlament.
“Tinta a fost buna, drumul nu a fost corect”, ai mai spus. Care era drumul corect?
Pot sa am opinii despre unde cred ca am gresit noi. Dar acest lucru as dori sa ramana la categoria secret de serviciu.
Ai avut o discutie cu Claudiu in urma demisiei de la SIE? Pana la urma, ce s-a intamplat?
Cred ca nu mai conteaza. Ce s-a intimplat sau ce nu s-a intamplat… Claudiu a decis acest lucru, i-am respectat dorinta, l-am inteles si este suficient.
A fost lucrat de generalii din SIE?
(rade) Ce cred eu conteaza mai putin, conteaza ce se va intampla in viitor. Sunt lucruri despre care nu vorbesc din onestitate fata de mine. Am facut si noi greseli, pe care trebuie sa ni le asumam, inclusiv atunci cand iti evaluezi relatiile cu oamenii.
Relatia cu Elena Udrea
Presa de azi speculeaza ca Elena Udrea ar fi de vina pentru demisii, pentru izolarea pre[edintelui. Cum comentezi?
Mult prea des Elena Udrea este invocata atunci cand ceva nu merge. Eu cred ca e nedrept si in ce o priveste pe Udrea, si in ce ma priveste pe mine. Nu am nevoie de tapi ispasitori pentru a-mi explica demisia. Nu are nici o legatura. Nu am facut un secret din faptul ca nu aveam intotdeauna aceleasi opinii cu Elena Udrea.
O sa revii in presa?
Nu stiu sa-ti spun. Decizii de genul acesta nu poti sa le iei atat de repede. Voi profita de perioada asta, nu foarte lunga, ca sa ma odihnesc.
Cine o sa fie viitorul purtator de cuvant?
Nu stiu daca n-a fost anuntat deja, dar stiu ca este Valeriu Turcan, sotul Ralucai Turcan. (vineri, in jurul orei 15.00, cand a fost luat interviul, Adriana Saftoiu plecase deja de la Cotroceni si era in drum spre casa. Valeriu Turcan urma sa fie anuntat oficial peste o ora – n. red.).
Cine este Valeriu Turcan
Noul purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, este absolvent de jurnalism, a lucrat ca reporter si editor la Radio Contact si la BBC World Service in limba romana, a fost consilier de stat al premierului si presedinte al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale.
Turcan are 30 de ani, este casatorit, a absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea Bucuresti, specializarea Jurnalism. Valeriu Turcan a fost, intre 1996 si 1999, editor si reporter in domeniul politic la Radio Contact, intre 1999 si 2002 a fost producator la BBC World Service in limba romana.
Din ianuarie 2005 a fost consilier de stat al premierului, iar din ianuarie 2005 pana in martie 2006 presedinte al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Din 2006 pana in prezent, a fost, conform CV-ului, “consultant proiecte comunicare”.
Presedintele Traian Basescu declara joi ca viitorul purtator de cuvant al Presedintiei “nu va fi nici din presa, nici din partid”, pentru ca este nevoie de o persoana care sa fie “mai rece” decat un “consilier de partid”.
De la ziarist la purtator de cuvant. Si inapoi?
Adriana Saftoiu a fost, intre 1993 si 1998 ziarista la ROMPRES si MEDIAFAX. Apoi, din 1998 pana in 2000 a lucrat la Guvern, ca purtator de cuvant. intre 2000 si 2001 a fost director de cabinet al lui Traian Basescu, pe vremea cand acesta era ministrul Transporturilor. Ulterior, timp de patru ani (2001-2004), Adriana Saftoiu a ocupat functia de consilier la REMITROM 2000.
Din 21 decembrie 2004 si pana in 30 martie 2007 a fost consilier prezidential si purtator de cuvant al Presedintiei, totodata sefa a Departamentului de Comunicare Publica din cadrul Administratiei Prezidentiale.