Sari direct la conținut

Batalia electorala incepe oficial vineri. Partidele politice au unda verde sa-si promoveze 30 de zile candidatii pentru Parlament. Vezi in text regulile de campanie

HotNews.ro

Aproximativ 2000 de candidati intra vineri oficial in campanie electorala pentru cele 452 de fotolii de parlamentari. Pentru mandatul 2012-2016 lideriii partidelor politice si-au asigurat colegii eligibile intrand in cursa cu mandatele deja asigurate si avand ca adversari novici in politica sau cvasi-anonimi. In ceea ce priveste candidatii simplii, acestia vor avea la dispozitie 30 de zile pentru a convinge electoratul sa merita sa ocupe un scaun de parlamentar. Totodata, alegerile din 9 decembrie pot aduce un numar mai mai mare de parlamentari. Mai exact, numarul locurilor in Parlament este posibil sa creasca cu 40-80 mandate in functie de rezultatul alegerilor si redistribuirea mandatelor.

Practic, de la 471 de mandate parlamentare inregistrate in 2008 locurile din Parlament s-ar putea suplimenta in functie de rezultatul alegerilor si redistribuirea mandatelor. Cu alte cuvinte, referendumul din 2009 privind reducerea numarului de parlamentari la 300 nu doar ca nu va fi respectat, insa numarul alesilor are toate sansele sa creasca substantial.

Candidatii la alegerile parlamentare intra de vineri, la ora 24,00, oficial, in campania electorala, acestia avand la dispozitie 30 de zile pentru a convinge alegatorii ca merita sa-i reprezinte in Legislativ. Campania se va desfasura pana pe 8 decembrie, la ora 7,00, iar cetatenii cu drept de vot vor fi chemati la urne, duminica, 9 decembrie pentru a-i alege pe cei 137 senatori si 315 deputati

Cum se aleg deputatii si senatorii

Potrivit legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in prima etapa, intra direct in Parlament candidatii care obtin peste 50% din voturi, in colegiile lor. Cea de-a doua etapa prevede ca fiecare partid are dreptul la un numar de locuri direct proportional cu voturile obtinute.

Daca un partid ia peste 50% in toate colegiile dintr-un judet sau in mai multe colegii legea prevede prin redistribuire atribuirea unor locuri suplimentare si unor candidati ai altor partide.

Totodata, partidele politice trebuie sa obtina un prag electoral de 5% din voturile valabil exprimate pentru a avea dreptul la mandate de deputat sau senator.

De asemenea, in lege este prevazut si un prag alternativ – prin indeplinirea cumulativa a conditiei obtinerii a 6 colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si a 3 colegii uninominale pentru Senat, in care candidatii partidelor politice, aliantelor politice sau electorale si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se situeaza pe primul loc, in ordinea numarului de voturi valabil exprimate, chiar daca acestea nu au indeplinit conditiile legate de prag.

Pentru organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care nu au indeplinit conditiile anterioare si care au dreptul conform legii la reprezentare in Camera Deputatilor se stabileste un coeficient electoral la nivel national reprezentand numarul mediu de voturi valabil exprimate necesare pentru alegerea unui deputat pentru a determina acele organizatii ale minoritatilor nationale care pot avea reprezentanti in acest for.

Candidatilor independenti li se atribuie cate un mandat daca au obtinut majoritatea voturilor in colegiul uninominal in care au candidat.

Atribuirea mandatelor de deputat si de senator se face in doua etape la nivelul colegiilor uninominale si la nivelul fiecarei circumscriptii electorale. In prima etapa, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral ce a intrunit pragul electoral si care au obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat.

In cea de a doua etapa, de alocare pe colegii si atribuire de mandate competitorilor electorali care au intrunit pragul electoral, biroul electoral de circumscriptie va intocmi, separat pentru Camera Deputatilor si Senat, o lista ordonata cu toti candidatii carora nu li s-au atribuit mandate in prima etapa, dispusi in ordinea descrescatoare a raporturilor dintre voturile valabil exprimate obtinute in colegiile uninominale in care au candidat si coeficientul electoral al circumscriptiei electorale respective, calculate pana la a opta zecimala inclusiv.

Pentru alegerile din 9 decembrie au fost organizate 18.456 sectii de votare in tara iar in strainatate 295 de sectii. In Bucuresti exista 1.239 sectii de votare.

Pe 9 decembrie isi pot exercita votul toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani, pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru Senat. Fiecare alegator isi exprima votul personal, potrivit prevederilor legale.

Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul

  • pe baza actului de identitate – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate;
  • in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, pasaportul simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate,
  • in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate pasaportul simplu sau in cazul statelor membre ale Uniunii Europene si cartea de identitate, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate;
  • in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice, pasaportul diplomatic sau de serviciu;
  • in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.

Cetatenii romani cu drept de vot cu domiciliul sau resedinta in strainatate se vor prezenta la urne in una dintre sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul sau resedinta.

Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva si cele aflate in executarea unei condamnari, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale voteaza prin intermediul urnei speciale numai daca au domiciliul in raza teritoriala a sectiei de votare unde se afla penitenciarul sau locul de detentie, conform BEC.

Pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla acea persoana, pentru a se efectua votarea.

In aceasta modalitate pot vota numai persoanele care domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective si numai daca se asigura secretul votului.

Ce beneficii au si ce reguli trebuie sa respecte partidele politice si candidatii acestora in timpul campaniei electorale

  • candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, precum si cetatenii au dreptul sa-si exprime opiniile in mod liber si fara nici o discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa
  • se asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii. Spatiile pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, universitati, case de cultura, camine culturale si cinematografe si se asigura pe baza de intelegere cu privire la cheltuielile de intretinere.
  • candidatii si reprezentantii partidelor politice aflate in competitie au acces la posturile publice si private de radiodifuziune si de televiziune numai la emisiunile si dezbaterile electorale
  • accesul partidelor politice parlamentare, aliantelor politice si aliantelor electorale ale acestora, precum si al candidatilor independenti la serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune este gratuit. 
  • posturile private de radio si televiziune vor practica acelasi tarif pe emisiune si pe unitate de timp pentru toti competitorii electorali care participa in alegeri, iar timpii de antena oferiti competitorilor electorali trebuie sa fie proportionali cu cei practicati de posturile publice. Este interzisa introducerea spoturilor publicitare electorale in alte emisiuni decat cele electorale.
  • primarii sunt obligati ca pana la inceperea campaniei electorale sa stabileasca prin dispozitie locuri speciale pentru afisaj electoral. 
  • utilizarea locurilor de afisaj electoral este permisa partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care participa la alegeri si candidatilor independenti.

Ce nu au voie partidele politice si candidatii acestora

  • Pe 6 noiembrie Guvernul a dat o ordonanta de urgenta care prevede ca in perioada campaniei electorala, candidatii nu au voie sa ofere in campanie bunuri alimentare, bani, bauturi alcoolice sau nealcoolice si tutun.
  • Potrivit OUG, fac exceptie materiale si obiecte de propaganda electorala precum afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete, dar acestea trebuie sa fie inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunii politice sau ale candidatilor care participa la alegeri.
  • Candidatii vor putea oferi obiecte de propaganda electorala inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor a caror valoare nu depaseste 10 lei fara TVA pentru fiecare articol, fara ca aceste bunuri sa poata fi cele alimentare, bunuri alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

Sanctiuni

  • Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de parlamentar precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
  • La alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat din 9 decembrie 2012 nu este permisa organizarea de tombole cu scopul de a determina alegatorii sa voteze sau sa nu voteze, a decis Biroul Electoral Central (BEC).
  • Cu 48 de ore inainte de ziua votarii sunt interzise: prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorala, comentarii privind campania electorala, invitarea sau prezentarea candidatilor in programe ( cu exceptia programului din preziua votarii, pentru difuzarea rectificarilor si a replicilor ca urmare a sesizarilor, care se refera la emisiunile difuzate in ultima zi de campanie).
  • Purtarea, pe durata votarii, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare sau de catre persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala se sanctioneaza cu amenda de la 1400 la 2000 de lei. Constatarea si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie.
  • Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
  • Persoana care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorul care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
  •  Violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. 
  • Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani. 
  • Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
  • Potrivit BEC, in ziua votarii, intre orele 7,00 si 21,00, sunt interzise comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul localului sectiei de votare.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro