Sari direct la conținut

Batalie electorala apriga pe marile orase ale tarii

Jurnalul National

Potrivit ultimelor date furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), in 1.843 de circumscriptii electorale din 41 de judete si in municipiul Bucuresti (la cinci sectoare) se va organiza al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor. Vor intra in acest tur de scrutin 3.686 de candidati, cei mai multi apartinand PSD (1497), PNL (753), PD (620), PUR (217), PRM (179), UDMR (80).

De asemenea, vor participa si 90 de candidati independenti.

In municipiile resedinta de judet in care se va organiza al doilea tur de scrutin se vor confrunta: Constantin Boscodeala (PSD) si Cezar Preda (PD) la Buzau, Liviu Spataru (PNL) si Simion Purec (PSD) la Resita, Nicolae Dragu (PNL) si Marian Dragan (PSD) la Calarasi, Albert Almos (UDMR) si Retyi Odon (PSD) la Sf.

Gheorghe, Iulian Furcoiu (PSD) si Emilian Teodor (PD) la Targoviste, Dorel Popa (PSD) si Gheorghe Falca (PD) la Arad, Maria Petre (PD) si Gabi Ionescu (PSD) la Slobozia, Constantin Dinu (PSD) si Ion Sarbulescu (PNL) la Drobeta Turnu-Severin, Ion Rotaru (PSD) si Gheorghe Stefan (PNL) la Piatra-Neamt, Bogdan Vilcov (PD) si Gheorghe Paunescu (PSD) la Slatina, Iuliu Nosa (PSD) si Radu Capalnasiu (PD)

la Zalau, Ion lungu (PNL) si Marian Ionescu (PSD) la Suceava, Constantin Slabescu (PSD) si Filip Constantin (PNL) la Alexandria, Constantin Hogea (PD) si Constantin Mocanu (PSD) la Tulcea, Mircia Gutau (PD) si Stefan Zamfirescu (PNL) la Ramnicu-Valcea, Petru Filip (PD) si Rozalia Biro (UDMR), la Oradea, Vasile Moldovan (PD) si Adrian Ioan Muresan (PSD) la Bistrita, Florin Egner (PSD) si Catalin

Flutur (PNL) la Botosani, Aurel Simionescu (PSD) si Constantin Cibu (PNL) la Braila.

PRIMUL TUR.

In primul tur de scrutin desfasurat la 6 iunie au fost castigate primariile urmatoarelor municipii resedinta de judet: Bucuresti: Traian Basescu (Alianta PNL-PD) – 55,2%; Constanta: Radu Mazare (PSD) – 64%; Timisoara: Gheorghe Ciuhandu (PNTCD) – 66,8%; Baia-Mare: Cristian Anghel (PNL) – 52%; Alba-Iulia: Mircea Hava (PD) – 71,57%; Vaslui: Victor Cristea (PSD) –

54%; Tg. Jiu: Florin Carciumaru (PSD) – 74%; Miercurea-Ciuc: Raduly Robert (UDMR) – 73,5%; Deva: Mircia Muntean (PNL) – 57%; Sibiu: Klaus Johannis (FDGR) – 88%; Giurgiu: Lucian Iliescu (PNL) – 70%; Pitesti: Tudor Pendiuc (PSD) – 64%; Tg. Mures: Dorin Florea (independent) – 56,53%.

CLUJ-NAPOCA

Fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca este disputat de candidatul PSD, Ioan Rus, ministrul demisionar al Administratiei si Internelor, si cel al Aliantei D.A., deputatul Emil Boc. In turul intai de scrutin, care a insemnat iesirea din cursa a “primarului etern“ Gheorghe Funar, Ioan Rus a obtinut 40,1% din voturi, in timp ce Emil Boc a fost votat de 33,1%.

Candidatul PSD, Ioan Rus, are 49 de ani, este casatorit si are doi copii. A intrat in PDSR (actualul PSD) in 1994, iar dupa doar patru ani a fost ales prim-vicepresedinte al PDSR Cluj. Cea mai inalta functie politica, cea de vicepresedinte al PSD, a obtinut-o in 2002.

Dupa alegerile din 2000, a intrat in Guvernul condus de Adrian Nastase, fiind numit in functia de ministru de Interne si, ulterior, de ministru al Administratiei si Internelor, dupa comasarea celor doua institutii. La sfarsitul saptamanii trecute a renuntat la toate functiile detinute, inclusiv la mandatul de parlamentar.

Seful campaniei lui Rus este Vasile Dancu, actual presedinte al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Candidatul PSD este sustinut de catre UDMR, aceasta fiind de altfel singura intelegere oficiala. Rus a declarat insa ca este dispus sa colaboreze cu toate formatiunile politice din Cluj, care doresc sa-l sprijine pentru a castiga mandatul de primar.

Democratul Emil Boc are doar 38 de ani si este jurist de profesie. Cu un an in urma, a “promovat“ in functia de presedinte executiv al PD, devenind “omul doi“ in partid, dupa seful cel mare, Traian Basescu.

In lupta pentru Primaria clujeana, Emil Boc lucreaza cu o echipa de campanie a carei medie de varsta este sub 30 de ani, seful campaniei sale, Rares Niculescu, fiind cel care l-a coordonat si in campania din 2000, cand Emil Boc a castigat primul sau mandat de parlamentar.

Modelul pe care Boc vrea sa il puna in practica in campania clujeana este “varianta castigatoare“ a lui Basescu din turul al doilea pentru Primaria Capitalei in 2000 – singur impotriva tuturor. “Nu voi face nici un troc politic inaintea turului doi pe seama voturilor clujenilor.

Dupa alegeri, sunt deschis oricaror aliante pentru interesul clujenilor“, ne-a declarat ieri candidatul Aliantei. (Camelia Ionescu, Silviu Sergiu)

GALATI

In al doilea tur al cursei pentru ocuparea functiei de primar al municipiului Galati au ramas doi candidati: actualul primar, Dumitru Nicolae, candidat din partea PSD, si Eugen Durbaca, fostul primar, ce candideaza din partea PUR.

Eugen Durbaca, de profesie inginer mecanic, a facut mai multe specializari la Atena si Roma si a ocupat functii de inginer, sef de sectie, director, din 1976 pana in 1988. Eugen Durbaca a fost edil al Galatiului timp de opt ani, din 1992 pana in 2000.

In activitatea sa politica a pornit ca vicepresedinte al organizatiei judetene a PDSR, apoi ca unul dintre vicepresedintii ApR, la nivel national, fiind acum membru al Biroului Politic al PUR, presedinte al organizatiei judetene a PUR Galati si unul dintre vicepresedintii partidului la nivel national.

Contracandidatul sau, actualul primar Dumitru Nicolae, este cunoscut ca unul dintre fostii directori ai SIDEX, din 1990 pana in 1999. In 2000 a ocupat functia de presedinte al Consiliului Judetului, iar din 2000 a devenit primar al Galatiului. Este membru al PDSR din 1996, in prezent fiind presedintele organizatiei municipale a PSD.

Rezultatele din primul tur arata ca 35,1% din cetatenii municipiului Galati care au mers la vot au optat pentru actualul primar, iar 25,6% pentru Eugen Durbaca.

Candidatul PUR are, pentru turul al doilea, sustinerea reprezentantilor Alinatei D.A., in timp ce PSD nu a anuntat oficial nici o aliere politica pentru sustinerea candidatului sau. Lupta pentru fotoliul de primar al municipiului Galati este foarte stransa, nimeni dintre cei implicati in lupta politica nefacand vreun pronostic in aceasta privinta. (Erik Hoosz)

CRAIOVA

CRAIOVA Actualul viceprimar PSD-ist al Craiovei, Antonie Solomon, a ratat ocuparea fotoliului de primar din cauza a mai putin de 1.000 de voturi, adica opt voturi lipsa pro-PSD, pentru fiecare sectie de votare din municipiu. Solomon a intrunit 48,8% din sufragii in primul tur si este creditat cu prima sansa pentru turul II.

Conform unui sondaj realizat inainte de 6 iunie, in cazul unei confruntari directe dintre Solomon si Marian Jean Marinescu (candidatul PD), acesta din urma ar obtine doar 25%.

De profesie economist, fost director al Intreprinderii Metalo-Chimice inainte de ’89 si viceprimar al Craiovei in perioada 2000-2004, Antonie Solomon este convins ca va castiga detasat confruntarea cu Marian Jean Marinescu. Solomon a mizat, pentru castigarea simpatiei electoratului, pe vizite prin cartiere si piete, dar si pe organizarea de numeroase concerte in Piata Mihai Viteazul.

Zilele acestea, Solomon si-a continuat vizitele in cartiere, in paralel cu asfaltarea, “la foc automat“, a principalelor strazi ale orasului.

Candidatul PD-ist, “Mari-Jean“, este insa de parere ca “lupta a inceput de la zero, o data cu intrarea in turul II“. Fost director al Centrului de Proiectari al Fabricii de Avioane Craiova, consilier municipal intre ’92 si ’96, apoi prefect de Dolj pe mandatul Conventiei, Marinescu a intrunit insa doar 16,7% din sufragii la scrutinul din 6 iunie.

Candidatul PD este totusi, convins ca popularitatea sa va creste in urma vizitelor pe care Theodor Stolojan si Traian Basescu urmeaza a le intreprinde, zilele urmatoare, la Craiova. Cat despre sustinere, Mari-Jean Marinescu se bucura de sprijinul PD-ului si PNL-ului, in vreme ce Solomon are de partea sa PSD-ul, PRM-ul, FD-ul, PNG-ul, PER-ul si unele asociatii de revolutionari.

(Cristian Vasilcoiu)

BACAU

In municipiul Bacau, in turul doi al alegerilor pentru Primarie, se vor confrunta candidatul Partidului Umanist, Romeo Stavarache (39,2% in primul tur), si candidatul PSD, Dumitru Sechelariu (34,01%). Cotat cu prima sansa, umanistul Romeo Stavarache are 41 de ani, este casatorit si are 2 copii.

A absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, a avut o bursa in SUA la Agentia Americana de Dezvoltare si a facut un curs de management si marketing tot in SUA.

A lucrat ca inginer atelier de proiectare la SC Aerostar Bacau, iar din 1994 si-a deschis o firma Prod Cresus SA Bacau cu 100 de angajati, avand ca obiect de activitate fabricarea si comercializarea de auxiliari chimici pentru industria textila si de pielarie. A brevetat 16 inventii in acest domeniu in perioada 1993-2002. Stavarache are in echipa de campanie tineri ca si el, colegi de partid .

Membrii echipei de campanie au aplicat ce au invatat de la altii si au mers pe strategia de campanie de la om la om. Pentru a sti cum sta in turul doi, Romeo Stavarache a comandat un sondaj care va fi finalizat maine. Candidatul PUR este sustinut in turul doi de Alianta PNL-PD si poarta negocieri in acelasi scop cu PRM.

Contracandidatul sau, Dumitru Sechelariu, este la al doilea mandat la Primaria Bacau. Pe primul l-a obtinut in 1996, ca independent, iar pe al doilea in 2000, ca reprezentant al PSD. Prietenii ii spun Doru.

Si-a luat diploma de Bacalaureat dupa ce a devenit primar si a obtinut diploma de absolvent al Facultatii de Economie a Universitatii particulare “George Bacovia“, pe care chiar el a infiintat-o. Are 45 de ani, este casatorit si are trei copii. Detine cotidianul Desteptarea (fostul Steagul Rosu) preluat in 1995, un post de radio si unul de televiziune.

Si transportul urban local ii apartine. Are 16 supermarket-uri in tot Bacau, singura fabrica de hartie de ziar din tara, Letea, ii apartine, are spatii de depozitare, un lant de magazine de mobila, firma de intretinere a drumurilor, stadionul si echipa de fotbal FCM Bacau, pista de karting pentru fiul sau cel mare.

Sotia sa, Laudeta, fosta chelnerita, este acum presedinte la General Proiect, fostul Institut de Proiectare pe care sotul i l-a cumparat de curand. In turul intai nu si-a batut capul cu campania pentru ca era sigur ca nu va avea adversar la Primarie. Abia acum, in turul doi, a iesit pe strada si a trimis scrisori bacauanilor.

Actiunile sale sunt identice cu cele ale contracandidatului sau Romeo Stavarache: de la om la om. Nu este sustinut deocamdata de nici un alt partid. Singurul care ar mai putea sa-i dea o mana de ajutor ar fi PRM, desi sunt putine sanse. (Dana Piciu)

BRASOV

Candidatii propusi de PD si PNL se lupta, in al doilea tur de scrutin, pentru postul de primar al Brasovului. Candidatul care a strans cele mai multe voturi in primul tur al alegerilor locale este George Scripcaru, din partea PD, care a fost votat de 42,2l% dintre brasovenii care au mers la urne. El este, de altfel, si favoritul celui de-al doilea tur de scrutin.

Contracandidatul sau, actualul primar Ioan Ghise, a obtinut voturile a 18,9% dintre alegatori. George Scripcaru este presedinte al Organizatiei Judetene PD Brasov din 2001. S-a nascut si a copilarit in judetul Neamt. A fost invatator, electrician, brutar si sofer. Are 38 de ani, este casatorit si are un copil.

Intre 1996-2000 a fost consilier local la Primaria Brasov, iar intre 2000-2004, viceprimar al municipiului. Dupa anuntarea rezultatelor primului tur de scrutin, Scripcaru a incheiat un protocol de alianta cu candidatul independent la postul de edil sef Stoica Enache, in virtutea caruia s-a angajat sa puna in practica, daca va fi ales primar, o parte din programele electorale ale acestuia.

Ioan Ghise, candidatul PNL, are 48 de ani, recasatorit, tatal unei fete din prima casatorie. A fost si antrenor de sah, conducand, in divizia B, echipa de sah a CSU Brasov. Ca formatie este profesor de matematica, dupa ce in 1980 a absolvit Facultatea de Matematica a Universitatii Brasov. A fost deputat intre 1992-1996, iar din 1996 a fost primarul municipiului.

Este acuzat de catre inamici pentru desele neintelegeri cu membrii Consiliului Local, neintelegeri care au dus la blocaje in activitatea municipiului. Ioan Ghise a fost vazut la finele saptamanii trecute la o intalnire secreta alaturi de presedintele PSD Brasov, deputatul Constatin Nita, si de deputatul PRM Gheorghe Dinu.

Cu toate acestea, actualul primar a negat, la fel ca si deputatul Nita, existenta unor negocieri privind strategiile electorale pentru turul doi. (Lavinia Saramet)

IASI

Pentru Primaria municipiului Iasi se vor confrunta duminica candidatul PSD Gheorghe Nichita si democratul Dan Carlan. Nichita este inginer de profesie si are 48 de ani. A fost manager al Regiei Judetene de Apa Canal (RAJAC) pana in iunie 2003, cand a fost numit viceprimar. Din noiembrie 2003, dupa plecarea lui Constantin Simirad in diplomatie, Nichita asigura interimatul la Primaria Iasiului.

Este casatorit, are doi copii si a intrat in politica pe listele PD. In 2000 a intrat in PSD. Nichita este si presedinte al Consiliului Director al CS POLI-UNIREA Iasi din 2001. Gheorghe Nichita incearca pentru a treia oara sa castige Primaria Iasiului, iar campania sa electorala este coordonata de vicerectorul unei universitati private din Iasi. In primul tur a obtinut 47,7% din voturi.

Este sustinut de PRM si PUR si de filialele iesene ale BNS si CNSRL-Fratia.

Democratul Dan Carlan este la a treia candidatura pentru Primaria Iasiului, obtinand in primul tur 18,6%. Fost membru PNL, a intrat in PD la inceputul acestui an, nemultumit de faptul ca membrii organizatiei locale nu l-au desemnat candidatul liberalilor pentru Primarie. Este om de afaceri si are o firma de confectii, cu datorii la bugetul de stat.

Este divortat, insa pastreaza legatura cu fosta sotie si cu fiica sa. Anul acesta si-a dat licenta in politologie. Este sustinut de: URR, PNL, PUNR, PNTCD, AP si PNG. Seful sau de campanie este directorul unei agentii private de stiri si de sondare a opiniei publice. (Mirela Cimpoi)

SATU-MARE

In turul al doilea pentru Primaria municipiului Satu-Mare se vor confrunta candidatul UDMR, Iuliu Ilyes, si liberalul Radu Bud. Ilyes a obtinut in primul tur 46% din voturi, dublu fata de Bud (23%). Atat Iuliu Ilyes, cat si Radu Bud sunt ingineri de profesie.

Ilyes a facut cariera in administratia publica locala, fiind viceprimarul Satmarului in perioada 1996-2004, in timp ce Bud este un cunoscut om de afaceri, asociat la una din cele mai mari fabrici de paine din judet si dealer Citroen si Suzuki pe Satu-Mare. Succesul celor doi in primul tur nu a fost intamplator, toata lumea fiind de acord ca au avut cea mai buna campanie electorala.

Iuliu Ilyes s-a bazat in alcatuirea staff-ului de campanie pe ziaristi din presa locala, in timp ce Radu Bud, dupa o incercare esuata de a aduce un specialist de la Bucuresti, si-a alcatuit staff-ul in jurul a doi tineri licentiati in stiinte politice si relatii publice.

Pana ieri, toate partidele politice, in afara PSD, si-au anuntat sprijinul pentru candidatul PNL. Reticenta PSD de a anunta pe care dintre cei doi candidati il va sustine pentru Primaria Satu-Mare se datoreaza si negocierilor care se poarta pentru Consiliul Judetean.

Chiar daca nu s-a anuntat oficial, cea mai probabila este o alianta UMDR-PSD, insa deocamdata a ramas in discutie cine va detine functia de presedinte. (Crina Dunca)

FOCSANI

Primaria Focsaniului este disputata de primarul in functie, Decebal Bacinschi – PSD, si de Nicolae Latcan – PNL, directorul UDET, Regia de distributie a caldurii. Didi si Culai, cum ii alinta colegii de partid, s-au mai infruntat si in turul doi din 2000, cand Latcan a pierdut Primaria pe care o conducea din ’92.

Ambii candidati sunt ingineri constructori, au fost colegi de serviciu inainte de 1989 si au facut si armata impreuna. Bacinschi a obtinut in primul tur peste 49%, iar Latcan (19%) spera sa primeasca voturile PD, PUR, PNTCD si AP, ai caror candidatii au declarat ca il sprijina.

In ceea ce priveste staff-ul de campanie, piesa de rezistenta a candidatului PSD este profesorul Angel Tilvar, absolvent al Colegiului National de Aparare. In cazul candidatului liberal toata organizatia municipala este implicata in campania lui, avand si sprijinul PD si PUR. (Ciprian Bobeica)

PLOIESTI

Duminica se vor infrunta la scena deschisa Horia Toma, candidatul PNL, si Emil Calota, membru de vaza al PSD. Cei doi contracandidati au fost cate un mandat primari ai Ploiestiului, Horia Toma din 1996 pana in 2000 si Emil Calota incepand cu 2000 pana in prezent.

Primul lucreaza cu copiii, fiind profesor de fizica la Colegiul “Mihai Viteazul“, cel de-al doilea este inginer petrochimist si ultimul stat de plata cu aceasta calificare l-a semnat la Combinatul Petrochimic Petrotel Lukoil. In primul tur, electorii ploiesteni au dat in proportie de 47,10% votul lor lui Calota si 29,48% pentru Toma.

Acum, alaturi de PSD si de candidatul sau, merge si PRM. Alaturi de PNL, in al doilea tur, merg PD si, se pare, PUR, cu care inca se mai negociaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro