Sari direct la conținut

Băuturi energizante cu de nouă ori mai multă cofeină decât o cutie de Coca-Cola scoase de pe rafturile unor magazine

HotNews.ro
Bauturi energizante. FOTO: Dreamstime.com
Bauturi energizante. FOTO: Dreamstime.com

Sute de doze de băuturi energizante care conțineau o cantitate aproximativ dublă de cofeină față de maximul permis au fost confiscate din magazine din Australia, potrivit The Guardian.

Produsele – aproximativ 700 de doze de băuturi energizante – au fost confiscate în urma unor controale ale inspectorilor agenției guvernamentale pentru sănătate SA health, verificările vizând aproximativ 100 de retaileri. Pentru produsele a două firme au fost date amenzi în valoare de 3000 de dolari, în timp ce alți 13 retaileri au primit avertismente. 

Cea mai mare cantitate de cofeină conținută de o băutură confiscată a fost de 300 de miligrame pentru o doză de 473 de mililitri, echivalentul a nouă doze de Coca-Cola. Alte doze de același tip aveau un conținut de 200 de miligrame de cofeină. Codul alimentar din Australia și Noua Zeelandă interzice comercializarea de băuturi energizante ce conțin mai mult de 320 miligrame de cofeină per litru.

Cofeina în cantități mari poate provoca probleme cu somnul, anxietate, neliniște, iritabilitate sau arsuri la stomac, scrie The Guardian, citând organizația Aurora Health Care.

„Cofeina este problematică pentru tineri din cauza capacității limitate a corpului lor de a o descompune. Le crește riscul de palpitații cardiace, dureri în piept, dificultăți de respirație și, de asemenea, de leșin”, spune pentru ziarul britanic Evangeline Mantzioris, directoarea programului de Nutriție și Științe Alimentare de la o universitate din Australia.

INTERVIURILE HotNews.ro