Bechtel (SUA), Lavalin Nuclear (Canada) si Atomtechnoprom (Rusia), candidati la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Bechtel International, consorţiul format din SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare Spa si Elcomex IEA SA având ca lider SNC LAVALIN, si consorţiul condus de compania Atomtechnoprom care include alte 4 firme din Federaţia Rusa sunt companiile care s-au lansat in lupta pentru castigarea licitatiei privind constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, potrivit Ministerului Economiei. Licitatia a fost lansata la mijlocul lunii septembrie de Energonuclear, compania mixta care se ocupa de dezvoltarea proiectulului celor doua reactoare de la Cernavoda. Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.
- Bechtel este compania americana prezenta deja pe piata romaneasca prin constructia autostrazii Transilvania. SNC Lavalin Nuclear este o companie candiana specializata in energia nucleara. De altfel, si centrala de la Cernavoda foloseste tehnologia canadiana-CANDU 6. Atomtechnoprom este o companie ruseasca care are activitatea bazata pe constructia de centrale nucleare.
„EnergoNuclear a primit scrisori de intentie pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda de la In cadrul procesului de realizare a proiectului CNE Cernavoda Unitatile 3 si 4, SC EnergoNuclear SA, dezvoltatorul proiectului, a primit la data de 17.01.2011 scrisorile de intenţie însoţite de documentele necesare calificării din partea următoarelor companii: BECHTEL INTERNATIONAL INC., consorţiul format din SNC LAVALIN NUCLEAR INC., ANSALDO NUCLEARE SPA si ELCOMEX IEA SA având ca lider SNC LAVALIN, si consorţiul condus de compania ATOMTECHNOPROM care include alte 4 firme din Federaţia Rusa”, precizeaza Ministerul Economiei.
Potrivit acestuia, comisia de evaluare va analiza in perioada următoare documentaţia depusa, in scopul calificării candidaţilor mai sus precizaţi pentru celelalte faze ale procedurii. Acestea constanu in clarificarea specificaţiei tehnice a centralei nucleare, prezentarea si negocierea ofertelor
preliminare, negocierea ofertelor finale, stabilirea ofertei castigatoare si atribuirea contractului.
Procedura de achiziţie a contractului Inginerie, Procurare si Construcţie (IPC) care este desfăşurata de SC EnergoNuclear SA împreuna cu reprezentanţii acţionariatului sau, a început la 16 septembrie 2010 si este planificata a se desfăşura pe parcursul anului 2011 si in prima jumătate a anului 2012. EnergoNuclear este compania mixta care se ocupa de dezvoltarea proiectulului celor doua reactoare de la Cernavoda.
* Contractul prevede lucrari de inginerie, procurare, constructie si punere in functiune pentru finalizarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclear electrice de la Cernavoda, conform anuntului de participare publicat de companie. Ambele unitati vor fi proiectate identic si vor folosi tehnologia CANDU-6, cu scopul de a maximiza capacitatea neta de productie de energie electrica. Termenul de finalizare al contractului este de 64 de luni de la data atribuirii. Pentru etapa de calificare a procedurii, nu se cere garantie de participare. Pentru etapa de negociere a procedurii garantia de participare va fi de patru milioane de euro, cu o valabilitate de 360 zile.
* Constructia reactoarelor va fi finantata din mai multe surse, precum banci comerciale si institutii financiare, agentii multilaterale sau de creditare a exporturilor. Pentru ofertanti, una dintre cerinte este ca media anuala a cifrei de afaceri pentru ultimii trei ani sa fie de cel putin un miliard de euro.
* Atribuirea va fi facuta prin negociere, pentru oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Fiecare din cele doua viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalata de 700 MW. Punerea in functiune a primului reactor este preconizata pentru anul 2017. Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.
Intitial, statul detinea, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, iar CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detine 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
Insa, grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda. Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat. Statul roman nu doreste sa ramana cu o participatie atat de mare din cauza costurilor imense. „Daca partenerii din actionariat doresc sa cumpere, suntem (n. red. statul roman) dispusi sa devenim minoritari. Daca ceilalti nu vor sa cumpere, trebuie sa gasim proceduri de modificare a statului companiei si sa gasim investitori strategici in alta parte pentru a ne diminua participatia, companii interesate sa investeasca in energia nucleara”, a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, consilier al ministrului economiei.