Sari direct la conținut

Beijingul lansează "patrule de luptă" în disputata Mare a Chinei de Sud

HotNews.ro
Exerciții militare navale în Marea Chinei de Sud, Foto: Ted ALJIBE / AFP / Profimedia
Exerciții militare navale în Marea Chinei de Sud, Foto: Ted ALJIBE / AFP / Profimedia

China desfășoară duminică „patrule de luptă” în disputata Mare a Chinei de Sud, locul unor incidente recente cu Filipine, în momentul în care această țară desfășoară exerciții militare comune cu Statele Unite, Japonia și Australia, scrie La Libre Belgique.

În ultimele luni, tensiunile dintre China și Filipine – care își afirmă tot mai mult revendicările teritoriale – au atins niveluri nemaivăzute de ani de zile.

O serie de incidente în apropierea recifelor disputate a dat naștere în mod regulat, de la sfârșitul anului 2023, unei creșteri a tensiunilor între Beijing și Manila.

„Pe 7 aprilie, Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei de Eliberare chineze organizează patrule de luptă comune navale și aeriene în Marea Chinei de Sud”, a anunţat armata într-un comunicat. Documentul nu precizează nici amploarea acestor exerciții, nici locația lor. Marea Chinei este o zonă maritimă vastă prin care tranzitează o mare parte din comerțul dintre Asia și restul lumii.

„Toate activitățile militare care perturbă situația din Marea Chinei de Sud și creează puncte fierbinți sunt sub control”, a adăugat armata chineză, într-o aparentă aluzie la exercițiile militare ale altor țări în aceleași ape.

Sâmbătă, Filipine, Statele Unite, Japonia și Australia au anunțat organizarea în comun, duminică, a exercițiilor navale și aeriene în zona economică exclusivă a Filipinelor.

Acest lucru va demonstra „angajamentul colectiv” al aliaților „de a consolida cooperarea regională și internațională pentru o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă”, au subliniat cele patru țări.

Un summit trilateral între președintele american, Joe Biden, omologul său filipinez, Ferdinand Marcos, și premierul japonez, Fumio Kishida, este, de asemenea, programat pentru 11 aprilie la Casa Albă.

Exercițiile navale și summit-ul au loc după mai multe incidente între navele chineze și filipineze în apropierea atolilor din largul Filipinelor în ultimele luni.

Tunuri cu apă

Săptămâna trecută, trei soldați filipinezi au fost răniți în timpul unei ciocniri cu paza de coastă chineză, care le-a blocat și avariat nava folosind puternice tunuri cu apă în largul coastei unuia dintre recifurile disputate, atolul Second Thomas.

Beijingul susține că a fost prima națiune care a descoperit și a denumit insulele din Marea Chinei de Sud.

China priveşte cu îngrijorare întărirea legăturilor militare dintre Statele Unite și Filipine, văzută de gigantul asiatic ca o modalitate de a contracara pretențiile sale teritoriale în regiune.

Alte țări riverane (Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei) au revendicări concurente în Marea Chinei de Sud și fiecare controlează mai multe insule.

Sesizată de Filipine, Curtea Permanentă de Arbitraj, o organizație cu sediul în Țările de Jos, a respins pretențiile chineze în 2016, considerându-le lipsite de temei juridic.

Beijingul a denunțat această decizie, considerând procedura filipineză în fața acestei jurisdicții ca fiind neconformă.

În ultimii ani, China a construit insule artificiale în Marea Chinei pe care le-a militarizat pentru a-și consolida pozițiile.

Înalți oficiali americani au afirmat în mod repetat angajamentul „de nezdruncinat” al Americii de a apăra Filipinele în Marea Chinei de Sud în cazul unui atac armat.

În același timp, Filipinele și Japonia au început negocieri privind un pact de apărare care să permită ambelor țări să desfășoare trupe una pe teritoriile celeilalte. Manila a încheiat deja la un acord similar cu Australia și Statele Unite.

Articol realizat cu sprijinul Rador Radio România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro