Sari direct la conținut

BERD: Banca Transilvania este bine capitalizata si nu are active toxice

HotNews.ro

Banca Transilvania este bine capitalizata si administrata, a anuntat miercuri Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), dupa ce in ultima perioada au aparut o serie de zvonuri privind stabilitatea financiara a institutiei de credit. BERD, care detine 15% din actiunile bancii romanesti, precizeaza ca performantele financiare ale BT raman puternice si nu sunt subiectul unor “active toxice” sau a riscurilor de refinantare.

„BERD considera ca Banca Transilvania este bine capitalizata si administrata. Asa cum arata rezultatele la noua luni, performanta ei financiara ramane puternica si nu este subiectul unor “active toxice” sau a riscurilor de refinantare. BERD va continua sa sprijine Banca Transilvania si sa conlucreze cu conducerea si actionarii acesteia”, se arata intr-un comunicat al institutiei internationale.

Conform comunicatului, BERD a pus la dispozitia Bancii Transilvania, de-a lungul anilor, aproximativ 80 milioane de euro atat ca participare la capitalul social, cat si sub forma de imprumuturi.

Reactia institutiei internationale vine dupa ce luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat ca atacul informational din ultimele zile asupra Bancii Transilvania seamana cu cel din 2000 asupra BCR.

In aceeasi zi, Robert C. Rekkers, directorul general al institutiei romanesti de credit, a precizat ca efectele zvonurilor care au circulat saptamana trecuta cu privire la stabilitatea financiara a Bancii Transilvania sunt nesemnificative.

Guvernatorul BNR a mai spus ca bancile romanesti sunt foarte solide din punct de vedere al capitalului si al lichiditatii, detinand o pozitie privilegiata in acest moment. De asemenea, acesta a solicitat masuri impotriva celor care raspandesc astfel de zvonuri. „Personal, voi cere masuri dintre cele mai drastice pentru cei care au raspindit zvonuri false despre banci”, a declarat Mugur Isarescu.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare colaboreaza cu Banca Transilvania din anul 1999, iar din 2001 a devenit actionar al institutiei, dupa ce a cumparat un pachet de 15% din capitalul social al acesteia.

La inceputul acestei luni, Banca Transilvania a anuntat rezultatele financiare pe primele noua luni ale anului, cu un profit de 108 milioane de euro, aproape triplu fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut. Totalul activelor sale a crescut la 4,5 miliarde de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro