Sari direct la conținut

Biserica Ortodoxa Romana de acord cu transplantul de organe

Realitatea Romaneasca

Sfantul Sinod al BOR a adoptat ieri, in sedinta extraordinara, un document care defineste pacatul simoniei si oficializeaza, in premiera, punctul de vedere al Bisericii referitor la transplantul de organe.

In sedinta extraordinara care a avut loc in perioada 15-17 iunie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a definit pacatul simoniei (obtinerea de foloase materiale necuvenite prin utilizarea statutului de slujitor al Domnului) si s-au luat masuri pentru combaterea coruptiei si mituirii in toate institutiile bisericesti.

Primele semnale legate de existenta fenomenului au fost trase de catre IPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Clujului si Feleacului. In aceeasi sedinta, Comisia Nationala de Bioetica a Bisericii Ortodoxe Romane a prezentat documentul final legat de transplantul de organe. Documentul a fost aprobat de plenul Sfantului Sinod.

Respect fata de stiinta medicala

Preasfintitul Sofronie Drincen, episcopul Episcopiei Ortodoxe de Gyula, a declarat, la finalul sedintei, ca documentul este bazat pe textul care anul trecut a fost prezentat de Comisia Nationala de Bioetica a BOR, document care a fost studiat de ierarhii Sfantului Sinod, s-au facut amendamentele necesare si, in cele din urma, la aceasta sedinta a fost prezentata forma finala, devenind astfel

documentul oficial al Bisericii Ortodoxe legat de transplantul de organe. In principal, acest document, care este extrem de complex, dar si nuantat in toate componentele sale, a aratat Preasfintitul Sofronie, respecta ceea ce stiinta medicala aduce opiniei publice cu privire la transplantul de organe, precum si obiectiile BOR puse in special fata de grija de oameni (donator, respectiv primitor).

Doar in anumite conditii

Asadar, BOR este de acord cu transplantul de organe, dar numai in anumite conditii, evident atunci cand nu este lezata demnitatea persoanei umane, atunci cand nu se urmaresc scopuri meschine sau mercantile, atunci cand este in favoarea vietii. „Acest document este legat de salvarea oamenilor”, a precizat I.P.S.

Sofronie, care este si reprezentantul Preafericitului Patriarh Teoctist in Comisia Nationala de Bioetica a BOR.

Comisia Nationala de Bioetica mai are pregatite la ora actuala referatele cu privire la eutanasie si la avort, care au fost primite de ierarhii Sfantului Sinod, urmand ca acestia sa se pronunte asupra acestor doua teme, a mentionat I.P.S. Sofronie. De asemenea, se lucreaza in comisiile locale asupra altor doua teme, si anume planificarea familiala si contraceptia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro