Sari direct la conținut

Bitcoin prinde din nou aripi după prăbușirea Silicon Valley Bank

HotNews.ro
Bitcoin, Foto: Guy Brown / Alamy / Profimedia Images
Bitcoin, Foto: Guy Brown / Alamy / Profimedia Images

Prețul bitcoin a urcat marți la 26.533 de dolari, cel mai ridicat din ultimele 9 luni, după 4 zile consecutive de apreciere în care a părut să profite de pe haosul instaurat pe piețele globale ca urmare a prăbușirii Silicon Valley Bank, relatează Reuters.

Marți după-amiaza prețul bitcoin se apreciase cu 10%, atingând cel mai înalt nivel după luna iunie a anului trecut. Cea mai mare criptomonedă din lume s-a apreciat cu 7,6% duminică și 9,1% luni.

Revirimentul bitcoin a început mai devreme în cursul acestui an după prăbușirea spectaculoasă din 2022, însă prețul criptomonedei a scăzut brusc din nou la începutul lunii martie, când a pierdut o bună parte din câștigurile înregistrate din luna ianuarie.

Investitorii individuali, mulți dintre ei adversari declarați ai Wall Street și susținători puternici ai crypto, par acum însă să se simtă puternic încurajați de prăbușirea spectaculoasă a Silicon Valley Bank vinerea trecută, aruncând sume mari pe piața criptomonedelor.

Câștigurile înregistrate în ultimele zile de bitcoin sunt cu atât mai „dulci” pentru susținătorii criptomonedelor întrucât aceștia argumentează de ani de zile că ele reprezintă o alternativă viabilă la sistemul bancar tradițional.

Alte criptomonede s-au bucurat de câștiguri comparabile, piața fiind trasă în sus ca de obicei de evoluția ascendentă a bitcoin.

Turbulențe în sistemul bancar american

Președintele american Joe Biden a ieșit personal luni să încerce să calmeze piețele, însă asigurările date de acesta nu au oprit declinul pe bursă al multor bănci americane.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a plasat marți First Republic Bank şi alte cinci bănci regionale americane sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare, cel mai recent semn de îngrijorare cu privire la situaţia financiară a băncilor din SUA după colapsul Silicon Valley Bank.

Agenţia de evaluare a menţionat îngrijorările cu privire la dependenţa acestor bănci de depozitele neasigurate pentru finanţare precum şi posibilele pierderi de pe urma portofoliilor lor de active.

Decizia Moody’s vine după ce acţiunile băncilor americane s-au prăbuşit, chiar dacă Guvernul a intervenit pentru a-i salva pe deponenţii SVB şi a anunţat o nouă facilitate de creditare pentru a susţine finanţarea băncilor şi a evita o nouă panică în rândul deponenţilor. De exemplu, luni acţiunile First Republic au scăzut cu 62%, în timp ce titlurile Western Alliance au scăzut cu 47% iar cele ale Comerica au pierdut 28%.

În ceea ce priveşte First Republic, o bancă regională cu sediul la San Francisco, Moody’s susţine că ponderea depozitelor care depăşesc pragul garantat de autorităţile federale face profilul de finanţare al acestei bănci mai sensibil la eventuale retrageri rapide şi mari ale deponenţilor.

„Dacă s-ar confrunta vreodată cu o diminuare peste aşteptări a depozitelor şi rezervele de lichiditate s-ar dovedi insuficiente, banca ar putea fi nevoită să vândă active, cristalizând astfel pierderile nerealizate”, susţine Moody’s.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro