Sari direct la conținut

Bloomberg: Averile celor mai bogate familii din lume cresc cu câte 4 milioane de dolari în fiecare oră. Primele 25 controlează 1,4 trilioane

HotNews.ro
Bloomberg: Averile celor mai bogate familii din lume cresc cu câte 4 milioane de dolari în fiecare oră. Primele 25 controlează 1,4 trilioane

Numerele năucesc mintea: 70.000 de dolari pe minut, 4 milioane pe oră, 100 de milioane pe zi. Atât de repede a crescut averea Waltonilor, clanul din spatele lui Walmart Inc., de când a publicat Bloomberg anul trecut clasamentul celor mai bogate familii din lume. În acest ritm, bogăția lor a crescut cu $23.000 de când ați început să citiți aici. Un angajat nou la Walmart va fi făcut 6 cenți în același timp, spre cei 11 dolari pe oră ai salariului minim.

Chiar și în aceste vremuri de bogăție extremă și inegalitate brutală, contrastul este strigător. Moștenitorii lui Sam Walton, fondatorul strâns la pungă al lui Walmart, adună bogăție la o scară aproape fără precedent – și nu sunt singurii. Averea lor a crescut cu 39 de miliarde, până la 191 de miliarde, de când au urcat în 2018 pe primul loc în topul celor mai bogate familii. Și alte dinastii americane sunt pe aproape. Familia Mars, de dulce faimă, a adăugat 37 de miliarde, urcând la 127. Koch, familia de industriași influentă politic, a mai pus mâna pe 26 de miliarde și a ajuns la 125.

Și așa merge pe tot globul. Cei mai bogați 0,1% din americani controlează acum mai multă bogăție decât oricând după 1929, dar și omologii lor din Asia și Europa câștigă la fel. În lume, cele mai bogate 25 de familii dețin aproape 1,4 trilioane de dolari, cu 24% mai mult decât anul trecut.

Pentru unii critici, aceste cifre reprezintă dovada că trebuie reglat capitalismul. Inegalitatea a devenit o problemă politică explozivă, de la Paris la Seattle și la Hong Kong. Dar cum să reduci diferența în creștere dintre săraci și bogați?

Tensiunile cresc și chiar unii moștenitori miliardari susțin măsuri cum ar fi taxele pe avere. „Dacă nu facem așa ceva, atunci ce facem – doar afișăm această bogăție într-o țară care se sfâșie de la cusături?” a spus în iunie Liesel Pritzker Simmons, a cărei familie este pe locul 17 în lista Bloomberg. „Aceasta nu este America în care vrem să trăim”.

O completare notabilă în acest an: familia regală saudită. House of Saud valorează 100 de miliarde de dolari, pe baza plăților cumulative pe care se estimează că le-au primit în ultimii 50 de ani membrii familiei regale de la Divanul Regal, biroul executiv al regelui. Și este o valoare modestă. În fond, gigantul petrolier Aramco, bijuteria economiei saudite, este cea mai profitabilă companie din lume. Regatul speră sa-l listeze la burse la o evaluare de 2 trilioane de dolari.

Calcularea dolarilor dinastici nu este o știință exactă. Averi susținute de decenii, dacă nu de secole, de active și dividende pot masca adevărata dimensiune a posesiunilor unei familii. Valoarea netă a celor din familiile Rotschild sau Rockefeller, de exemplu, este prea difuză pentru evaluare. Sunt absente și clanurile a căror bogăție nu poate fi verificată curent.

Dar dintre cele care pot fi monitorizate, cele mai multe culeg roadele dobânzilor ultra-joase, scutirilor de taxe, dereglementărilor și inovației. De exemplu, Koch Industries are o firmă de capital de risc. Noua generație de Waltoni își înființează propriile companii. Printre alți mari câștigători se înscriu proprietarii casei de mode Chanel și familia italiană Ferrero, care deține brandurile Nutella și Tic Tac. În India, averea familiei Ambani a urcat cu 7 miliarde, la 50. În total, cele mai bogate 25 de familii au 250 de miliarde mai mult decât anul trecut.

Dar cei bogați nu devin în mod necesar mai bogați împreună. Familia Quandt a căzut opt locuri de anul trecut, după un an dificil pentru Bayerische Motoren Werke AG, care a înfruntat tensiuni în comerț și piețe globale în scădere pe când BMW investește în schimbarea radicală spre mașini electrice autonome. Și familiile Dassault, Duncan, Lee și Hearst au coborât pe listă.

Iar acesta ar putea reprezenta în multe moduri un vârf, în timp ce președintele Donald Trump escaladează războiul comercial cu China și cresc îngrijorările privind o recesiune globală.

„Menținerea bogăției pe termen lung poate fi dificilă”, spune Rebecca Gooch, directoare de cercetare la Campden Wealth, o afacere de rețea și educație pentru deținători de bogății de generații. „Companiile proprietate de familie pot evolua de la creștere explozivă la declin, un portofoliu de investiții de familie poate fi insuficient de diversificat sau pot apărea probleme cu tranziția de generații”. (Bloomberg)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro