Sari direct la conținut

BNR a redus dobanda cheie la un minim de 4%

HotNews.ro
Mugur Isarescu, Foto: Agerpres
Mugur Isarescu, Foto: Agerpres

BNR a decis marti sa taie din rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4% pe an de la 4,25% incepand cu data de 6 noiembrie 2013 si sa mentina nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale bancilor.

Citeste si Vestea buna e ca BNR le arata bancilor pisica. Vestea proasta e ca bancile nu se tem de pisici ci de maidanezi

Decizia era asteptata de jucatorii din piata, potrivit rezultatelor unui sondaj intern, realizat de Asociatia Analistilor Financiar – Bancari din Romania.

In anul 2014, aceleasi rezerve ar putea fi diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate. Pe de alta parte, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% atat in luna noiembrie 2013, cat si in anul 2014, sustin analistii.

Citeste si aceasta analiza

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat, in sedinta din septembrie, reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 4,5% la 4,25% pe an, incepand cu data de 1 octombrie 2013.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008, care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

„La ultima sedinta de politica monetara din 2013 Banca Nationala a Romaniei a continuat ciclul de reducere a dobanzii de referinta, initiat in luna iulie. BNR a redus dobanda de referinta cu 25 p.b. la 4% (un nivel record). Aceasta decizie a fost in linie cu estimarile proprii, dar si cu asteptarile pietei.

Pe de alta parte, BNR a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii la 20% pentru valuta si 15% pentru RON. Totodata, Consiliul de Administratie a discutat si aprobat al patrulea Raport Trimestrial asupra Inflatiei din 2013, acesta urmand sa fie prezentat public pe 7 noiembrie.

Dupa parerea mea, aceasta decizie a fost determinata de atenuarea presiunilor inflationiste (inflatie de 1,88% an/an in septembrie, aproape de minimul record), dar si de evolutia sub potential a cererii interne (in special a componentei investitii).

Aceasta decizie va contribui pozitiv la relansarea graduala a creditarii, dar si a investitiilor private in economia reala in trimestrele urmatoare.

Comunicatul sedintei de politica monetara (care va fi publicat in orele urmatoare), Conferinta de Presa a Guvernatorului BNR (care va incepe la 15:30), precum si Raportul Trimestrial asupra Inflatiei (care va fi prezentat pe 7 noiembrie) vor oferi indicii importante cu privire la perpectivele politicii monetare pe plan intern in primul trimestru din 2014.

Dupa parerea mea, marja de manevra a BNR in ceea ce priveste dobanda de politica monetara s-a redus dupa scaderea dobanzii cu 125 p.b. din iulie pana in prezent (mai ales daca luam in considerare Regula lui Taylor). Cu toate acestea, nu exclud ca BNR sa reduca dobanda de referinta sub pragul de 4% in primul trimestru din 2014. Acest scenariu este sustinut de masurile recente anuntate de Guvern in directia intaririi politicii bugetare. Cu alte cuvinte, o politica monetara expansionista ar fi utila pentru o perioada pentru a contrabalansa efectele politicii fiscal-bugetare.

Cu toate acestea, atrag atentia cu privire la factorii de risc pentru acest scenariu: politica monetara a FED cu impact pentru evolutia costului de finantare pe mapamond si directia fluxurilor de capital catre pietele emergente (consecinte pentru pietele valurare); riscurile politice pe plan intern in 2014 (an electoral)”a explicat pentru HotNews.ro dr. Andrei Radulescu Senior Investment Analyst al SSIF Broker

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro