Sari direct la conținut

BNR a revizuit prognoza de inflație. Ce faci cu 2.000 de lei: îi pui la bancă sau cumperi titluri de stat?

HotNews.ro
Economisire, Foto: Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Economisire, Foto: Sarinya Pinngam | Dreamstime.com

BNR a modificat prognoza de inflație, Ministerul Finanțelor a lansat noi emisiuni de titluri de stat pentru populație în cadrul Programului Tezaur de mai-iunie 2023. Persoanele cu un apetit scăzut pentru risc se uită de obicei către depozite bancare și titluri de stat (cererea pentru acestea din urmă fiind destul de mare, având în vedere datele autorităților).

*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții.

Să presupunem că o persoană are 2.000 de lei și vrea să se protejeze în fața inflației. Aceasta este prognozată de BNR pentru finalul trimestrului II din 2024 la 5,2%. Așadar, ar trebui ca investiția să aducă cel puțin 104 lei.

*Exemplele de mai jos sunt la o sumă depusă de 2.000 de lei. Nu uitați că dacă aveți mai mulți bani, iar câștigul este peste nivelul a 6 salarii minime pe an, va trebui să plătiți și CASS pe lângă impozitul pe venit (adică să depuneți Declarația unică).

*Ofertele bancare au fost scoase din platformele Finzoom.roși Conso.ro

Investiții pe 1 an: Tezaur și depozite

Cele mai bune dobânzi la depozitele bancare sunt între 7-8,45%. După plata comisioanelor și impozitului pe venit, câștigul este de 64 – 152 lei.

În ceea ce privește Tezaur, dobânda este de 6,5%, ceea ce înseamnă 130 lei.

De precizat că la titlurile de stat nu se plătește impozit pe venit.

Nu te atingi de bani timp de 3 ani

Când vine vorba despre ofertele pe 3 ani, dobânzile la bănci sunt între 7,25 – 8,5% pe an, rezultând un câștig real de 134 – 459 lei. Dacă capitalizăm dobânda, atunci este vorba despre 350 – 480 lei.

La Tezaur, statul oferă o dobândă anuală de 7,5%, ceea ce înseamnă un câștig total de 450 lei. Legat de capitalizarea dobânzii, rămâne de văzut ce dobânzi va oferi statul în anii următori.

Când te uiți la bănci nu trebuie să-ți atragă atenția doar dobânda mare, ci și comisioanele, împreună cu impozitul pe venit. În plus trebuie să vedeți dacă nu cumva procentul este condiționat de un pachet de genul: adu-ți salariul la noi și beneficiezi de dobânda X.

Noua prognoză a BNR arată că la finalul anului am putea avea o inflație de 7,1% (+/-1,4 p.p.), iar la finalul anului 2024, 4,2% (+/- 2,4%).

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro