Sari direct la conținut

BNR: Risc ridicat pentru trei banci

Business Standard

Documentul, intitulat “Sistem de previziune a evenimentelor de deteriorare a ratingului CAAMPL”, sintetizeaza concluziile la care expertii din BNR au ajuns in urma analizei CAAMPL (sistemul uniform de rating bancar utilizat de BNR – n.r.) a sistemului bancar roman.

“Institutiile de credit cu pondere importanta in sectorul bancar romanesc vor inregistra o performanta cel putin la fel de buna in anul 2007 comparativ cu anul 2006. Nu exista banci cu rating compus trei la sfarsitul anului 2006 pentru care modelul ar semnala o deteriorare a performantei la sfarsitul anului 2007.

Este foarte probabil ca, pentru trei institutii de credit insumand 2% din activul agregat al sistemului bancar romanesc, ratingul CAAMPL sa se deterioreze de la doi, in decembrie 2006, la trei, in decembrie 2007”, se arata in studiul citat.

Din punctul de vedere al Bancii Centrale, sistemul bancar autohton este, in linii mari, stabil si capabil sa absoarba socurile, chiar daca, in ultima vreme, romanii au “mutat” din nou creditarea pe valuta, turand motoarele imprumutarii la 60-70% pe an. Riscul de credit ramane principalul risc la care sunt expuse bancile romanesti, mai arata oficialii BNR.

Cu toate estimarile BNR, mai mult sau mai putin optimiste, bancherii locali se asteapta la un profit cumulat pentru 2007 de un miliard de euro, adica 1% din PIB-ul Romaniei sau 5% din profitul tuturor bancilor din Europa Centrala si de Est. In termeni de dinamica, valoarea corespunde unei cresteri a pietei de peste 15%, dinamica ce va continua la acelasi nivel inca cel mult patru ani.

Regional, sectorul bancar din Europa Centrala si de Est cuprinde 2.600 de banci, cu active totale de aproximativ 1.400 miliarde euro, adica circa 5,6% din bilantul financiar consolidat al tuturor bancilor din zona euro. Clasamentul primelor trei banci din ECE este condus de UniCredit Group, prezent in 20 de tari, cu active totale de 109 miliarde euro si profit net de 1,7 miliarde euro.

Erste Bank se claseaza pe locul al doilea, cu active totale de 61,5 miliarde euro si profit net de 805 milioane de euro.

Raiffeisen International este pe locul al treilea, cu active totale de 55,9 miliarde euro, dispersate in cele 15 state in care opereaza, avand profit net de 686 milioane de euro.

integral in Bussines Standard

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro