Sari direct la conținut

Bolojan: Cât timp nu faci o mai bună colectare, nu-ţi reduci cheltuielile statului la maxim, e greu să ai autoritatea morală să vii la cetăţean şi să-i spui că vii cu taxe suplimentare

HotNews.ro
Ilie Bolojan, Foto: Agerpres
Ilie Bolojan, Foto: Agerpres

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, consideră că autorităţile trebuie întâi să facă tot posibilul pentru o mai bună colectare a taxelor şi pentru reducerea cheltuielilor în sistemul public şi abia apoi ar avea „autoritatea morală” de a cere taxe noi sau mai mari, din partea cetăţenilor, notează News.ro.

„Aici e vorba de anumite logici economice. Cei care sunt pe zona de centru dreapta nu sunt pentru o impozitare progresivă, în general – pentru că această propunere vine în logica unei impozitări progresive, ai mai mult, pentru următoarele proprietăţi plăteşti mult mai mult- sau cei din stânga vor încerca această chestiune. Din punctul meu de vedere, în situaţia în care suntem, nu abordările doctrinare sunt problematice, ci abordările reale. E greu să motivezi faptul că majorezi impozite dacă ai spaţiu în care îţi poţi creşte veniturile printr-o mai bună colectare. Deci cât timp nu faci o mai bună colectare, cât timp nu-ţi reduci cheltuielile statului la maxim, e greu să ai autoritatea morală să vii la cetăţean şi să-i spui: ”Uite, îţi mai punem nişte taxe în plus pentru că noi avem nevoie de bani la bugetul de stat”, a declarat Ilie Bolojan sâmbătă, la Digi 24.

Acesta a menţionat că, în calitate de administrator al banilor publici, a încercat totdeauna să reducă întâi cheltuielile şi apoi să ceară cetăţenilor bani.

„Cât timp nu faci maxim posibil să-ţi reduci cheltuielile, să fii eficient, nu există o logică principială pentru a introduce taxe noi”, adaugă preşedintele CJ Bihor.

El spune că „ping-pong-ul de declaraţii publice” trebuie rezolvat întâi prin discuţii în coaliţie, e nevoie de propuneri susţinute de toate partidele aflate la guvernare şi apoi aceste propuneri supuse dezbaterii publice.

Bolojan mai afirmă că, în opinia sa, cel puţin în administraţia publică locală „există spaţiu destul de mare pentru a creşte gradul de colectare în anumite zone”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro