Sari direct la conținut

Boom-ul internetului in Romania: De la un inceput timid, la febra netcafe-urilor si viteze de top

HotNews.ro
Curs de programare pe calculator la ASE (1989), Foto: Agerpres
Curs de programare pe calculator la ASE (1989), Foto: Agerpres

​Acum 20 de ani apareau primele conexiuni dial-up si internetul era ceva nou si exotic. Patru ani mai tarziu, zeci de mii de oameni il foloseau, iar apoi internet cafe-urile au impanzit tara. Cum a ajuns Romania sa aiba 10 milioane de internauti si viteze de top, cum se rezolva conflictul carte vs. internet si la ce ne putem astepta ca evolutie a www-ului puteti citi in articolul realizat in urma discutiei online realizata de HotNews.ro cu doi pioneri ai internetului, Mihai Batraneanu de la ANISP si Radu Jugureanu de la SIVECO.

  • Mihai Batraneanu, presedintele Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP), unul dintre pionierii internetului in Romania, si Radu Jugureanu, unul dintre initiatorii programului Computere pentru licee, in prezent director al departamentului AeL Educational Content din SIVECO, au discutat online cu cititorii HotNews.ro, iar o selectie a raspunsurilor acestora ofera o buna imagine a modului in care internetul s-a dezvoltat, ne-a influentat si ne va schimba in continuare.

Internetul in Romania, de la un inceput timid la o adevarata explozie de popularitate

Mihai Batraneanu

Mihai Batraneanu

Foto: Hotnews

Inainte de Revolutie, singurele sisteme de calcul se aflau in universitati la Institutul de Cercetare in Informatica si la ITC, la ele avand acces un numar limitat de specialisti, probabil cateva sute de oameni in total, explica Mihai Batraneanu.

Primele doua institutii care au beneficiat de acces la internet au fost Universitatea Politehnica Bucuresti, care a avut o conexiune de 64 kbps, iar a doua a fost Institutul de Cercetare in Informatica, de asemenea o conexiune de 64 de kbps, de la Viena. Asa cum va spuneam, la aceste conexiuni aveau acces un numar restrans de studenti, profesori si cercetatori.

In toamna anului 1993 au aparut primele conexiuni dial-up la liniile operatorului Romtelecom, iar vitezele de conectare erau in functie de calitatea liniei si a modemurilor. In afara Bucurestiului internetul s-a dezvoltat bine in Cluj si Timisoara, precizeaza Batraneanu. In 1993 existau doar o mie de oameni cu e-mail in tara.

Adevarata explozie a accesului la internet s-a produs in momentul in care fundatia Soros condusa la acea vreme de Alin Teodorescu a finantat consistent doua programe educationale: primul coordonat de Radu Jugureanu, numit Computere pentru licee, si al doilea coordonat de Nicolai Sandu, numit Internet pentru licee.

Revolutia internet cafe-urilor si apusul acestora

Internet cafe-urile au reprezentat o adevarata revolutie in Romania deoarece in acea perioada, respectiv 1996-2000, calculatoarele nu erau atat de accesibile din punct de vedere al pretului, iar majoritatea romanilor nu detineau un calculator acasa. Din acest motiv, foarte multi mergeau la internet cafe unde plateau ora de acces si in felul acesta internet cafe-urile s-au transformat in adevarate „academii” pentru invatarea internetului. La un moment dat, existau in Bucuresti in jur de 1.000 de internet cafe-uri, o cifra incredibila, povesteste Batraneanu.

Totusi, vremea netcafe-urilor a trecut, iar aici exista doua motive „Raspunsul este foarte simplu: tinerii prefera sa stea acasa si sa se conecteze de acasa, asta este un prim argument, fiindca aproape nu mai gasesti casa fara un calculator si o conexiune broadband de mare viteza. In acest context, mentionez ca Romania este cea mai competitiva piata din lume din punct de vedere al vitezelor oferite raportate la pret. Un al doilea motiv ar fi explozia internetului mobil, care a permis conectarea online a tinerilor, in special de pe smartphone-uri. Ei bine, daca ai internetul la tine in permanenta, de ce sa te mai duci la internet cafe?”

Anul care a marcat o crestere calitativa si lansarea primelor servicii de masa pentru acces la internet a fost 1997, cand deja puteam sa vorbim de conectari pe dial-up pentru zeci de mii de clienti si de asemenea conectari permanente pe linii inchiriate pentru companii.

Acum, Romania este fruntasa la viteza pe internet si abonamentul sunt mult mai ieftine decat in alte tari. Cum se explica asta „In primul rand, pretul este rezultatul unei competitii cum nu exista in alte tari, competitie generata atat de marii operatori pe de o parte, iar pe de alta parte de fenomenul numit retele de cartier care au impanzit marile orase. un alt aspect legat de pret este si puterea de cumparare a romanilor, care este mult mai mica in comparatie cu a celorlalte tari din Uniunea Europeana”, spune Batraneanu care adauga ca cel mai mult l-a surprins fost evolutia mobilitatii si a dispozitivelor mobile, a aplicatiilor pentru mobil. „As face o analogie intre ceea ce se intampla azi si ceea ce vedeam noi in anii ’90 in serialul StarTrek”.

Prea rapid pentru prognoze

Radu Jugureanu

Radu Jugureanu

Foto: Hotnews

Radu Jugureanu, unul dintre initiatorii programului Computere pentru licee, in prezent director al departamentului AeL Educational Content din SIVECO, spune ca in tara sunt zece milioane de utilizatori, iar internetul este inca in dezvoltare, Romania fiind un stat important din acest punct de vedere. La ce ar trebui sa ne asteptam in evolutia internetului. Greu de spus fiindca totul se schimba rapid si singura certitudine e ca nimic nu va mai fi la fel.

„Dinamica tehnologica este atat de mare (si in anii ’90 ni se parea la fel de tulburatoare) incat singurul lucru pe care il pot spune despre ziua de maine este ca …va fi diferita. Altceva nimic. Cine si-ar fi putut imagina ca in 20 de ani vom avea inteligenta artificiala in …bucatarie, atunci cand facem clatite si avem un iPhone pe masa iar Siri ne raspunde la intrebari? Cum vom comunica in doi ani? dar in cinci? Nu cred ca putem imagina acum tehnologia pe care o vom folosi in mod natural Deci…singurul lucru de care sunt sigur este ca lumea va fi diferita”, spune Radu Jugureanu de la SIVECO.

Despre jocurile video si viitorul lor

Jocurile video au ajuns foarte departe, iar virtualul se apropie mult de real. In plus aceste jocurile video pot avea un rol tot mai pronunta in educatie.

„Astept cu nerabdare si cred ca nu mai trebuie mult sa apara interfete cat mai aproape de realitate. De exemplu, hologramele care sa poata apropia virtualul de real cat de mult se poate. Asta insa nu inseamna ca recomand inlocuirea realului cu virtualul, dar imi imaginez sa pot construi pe catedra o reactie nucleara din care sa pot extrage un antiproton de kripton cu care sa bombardez un os de fosila pentru a putea analiza…cine stie ce…”

Vreau sa spun cu asta ca industria jocurilor poate influenta benefic didactica, pedagogia, formarea in general si constructia cunoasterii in special. Exista de fapt o teorie a jocurilor educationale prin care se incearca utilizarea ludicului virtual, a jocului, in procesele educationale. Rezultatele de pana acum sunt excelente”, spune Jugureanu.

Carte vs internet – O disputa in care cartile clasice nu vor disparea

Omoara internetul cartile traditionale? Nu, fiindca virtualul nu iti ofera orice si ca in orice dezbatere trebuie sa ne ferim de extreme.

„Cartea pe hartie nu va disparea pentru ca, in primul rand, atunci cand ai o carte in mana esti imersiv in povestea de acolo (indiferent daca este vorba despre matematica sau poezie), ceea ce virtualul nu iti ofera. De asemenea nu poti spune ca orice se poate rezolva cu ajutorul Internetului si al calculatorului. Dar nici sa negi ca incepand cu decembrie 1990 (Tim Berners-Lee si Robert Cailliau publicau la CERN pentru prima data un www) viata noastra s-a schimbat radical si aproape pe nesimtite am si iesit din postmodernism. Zidurile si granitele nu mai au atributele de dinainte. Pot accesa oricand si oriunde informatia pe care sa o transform in cunoastere. In acelasi timp insa Internetul este un mijloc informativ si nu formativ, iar in scoala, in educatie, eu trebuie sa fac formare si nu informare”.

  • Luna aceasta se implinesc 20 de ani de la crearea primei retele de internet in scoli si universitati. 2013 este si anul in care se implinesc 20 de ani de la aparitia domeniului .ro. HotNews.ro – primul ziar online din .ro – va prezinta o serie de interviuri cu persoanele implicate direct in Revolutia Internetului in Romania. In cazul in care cunoasteti persoane care au fost implicate in revolutia informatica in Romania, pionieri ai .ro care doresc sa vorbeasca despre primii ani de internet in Romania, trimiteti datele lor de contact la redactie[at]hotnews.ro si HotNews.ro le va contacta pentru a le publica povestile.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro